
Svačinkové listové šátečky
Rychlý recept na slané radosti. Ideální jako svačinka na výlety. Naplňte šátečky rozmanitými surovinami.

Velmi snadné
46-60 minut
5/5
Česká
Svačina
Ingredience
Složení 6 porcí
- Listové těsto 1 ks
- Mouka hladká 2 plž
- Mléko polotučné 240 ml
- Sůl
- Špenát čerstvý 2 hrs.
- Šunka v celku 220 g
- Ementál bloček 200 g
- Vejce 1 ks
- Máslo 2 plž
- Listové těsto 1 ks
- Mouka hladká 2 plž
- Mléko polotučné 240 ml
- Sůl
- Špenát čerstvý 2 hrs.
- Šunka v celku 220 g
- Ementál bloček 200 g
- Vejce 1 ks
- Máslo 2 plž
Příprava
- 1Plát listového těsta nakrájejte na čtverce tak, aby vyšlo z jednoho těsta 6 kusů. Dejte chladit do lednice.
- 2V hrnci rozpusťte 2 lžíce másla. Přidejte 2 lžíce hladké mouky a sůl a vařte za stálého míchání, dokud směs nezíská světle zlatou barvu s lehce oříškovou vůní. Za stálého míchání přilévejte 1 šálek mléka a šlehejte dohladka. Směs uveďte za stálého míchání do varu a vařte přibližně 7 minut. Pak snižte teplotu na minimum.
- 3Mírně vařte, dokud omáčka nezhoustne, asi 10 minut. Pokud máte stále hrudky, použijte ponorný mixér. Do omáčky vmíchejte 2 hrsti opláchnutého špenátu a vařte 1 minutu.
- 4Do směsi přidejte 220 g šunky nakrájené na kostičky a 100 g nastrouhaného ementálu. Dejte stranou. Čtverce listového těsta rozložte na pečicí papír na plech. Nalijte na ně 1 nebo 2 polévkové lžíce bešamelové směsi a na každý nasypte trošku zbylého strouhaného sýra.
- 5Uzavřete kapsy přehnutím rohů nahoře směrem k sobě a přitiskněte, aby se kapsa nerozpojila. Rozmíchejte vajíčko se lžičkou studené vody. Listové těsto rozšlehaným vejcem potřete a dejte péct na 20 minut na 190 °C do trouby, dokud nezezlátne. A chutná svačinka je na stole.
- 1Plát listového těsta nakrájejte na čtverce tak, aby vyšlo z jednoho těsta 6 kusů. Dejte chladit do lednice.
- 2V hrnci rozpusťte 2 lžíce másla. Přidejte 2 lžíce hladké mouky a sůl a vařte za stálého míchání, dokud směs nezíská světle zlatou barvu s lehce oříškovou vůní. Za stálého míchání přilévejte 1 šálek mléka a šlehejte dohladka. Směs uveďte za stálého míchání do varu a vařte přibližně 7 minut. Pak snižte teplotu na minimum.
- 3Mírně vařte, dokud omáčka nezhoustne, asi 10 minut. Pokud máte stále hrudky, použijte ponorný mixér. Do omáčky vmíchejte 2 hrsti opláchnutého špenátu a vařte 1 minutu.
- 4Do směsi přidejte 220 g šunky nakrájené na kostičky a 100 g nastrouhaného ementálu. Dejte stranou. Čtverce listového těsta rozložte na pečicí papír na plech. Nalijte na ně 1 nebo 2 polévkové lžíce bešamelové směsi a na každý nasypte trošku zbylého strouhaného sýra.
- 5Uzavřete kapsy přehnutím rohů nahoře směrem k sobě a přitiskněte, aby se kapsa nerozpojila. Rozmíchejte vajíčko se lžičkou studené vody. Listové těsto rozšlehaným vejcem potřete a dejte péct na 20 minut na 190 °C do trouby, dokud nezezlátne. A chutná svačinka je na stole.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Co byste o ementálu měli vědět Ementál patří mezi tučné sýry. Většinou obsahuje 45 % tuku v sušině. Co ale sušina je, to většina z vás ale netuší. Sušina jsou všechny pevné částice, které v sýru zůstanou po dokončené výrobě. Ementál je bohatým zdrojem vápníku, který je důležitý pro udržení normálního stavu kostí a zubů.Jak udělat listové šátečky zdravější Listové těsto zvolte celozrnné. Při výběru šunky se řiďte obsahem masa. Pokud vyznáváte vegetariánský životní styl, tak šunku vynechte. Ementál patří mezi tučné sýry. Vyberte si sýr, který bude obsahovat tuku méně. Šátečky můžete před vložením do trouby posypat různými druhy semínek.


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.