
Tradiční vánočka od Heleny Fléglové

Snadné
Více než 60 minut
5/5
Česká
Vánoce
Dezert
Ingredience
Složení 8 porcí
- Rozinky 50 g
- Rum 100 ml
- Mléko 200 g
- Droždí čerstvé 20 g
- Mouka hladká 250 g
- Cukr krupicový 70 g
- Mouka polohrubá 250 g
- Med 8 g
- Sušené mléko 5 g
- Vaječný žloutek 50 g
- Sůl 3 g
- Máslo 120 g
- Skořice celá 1 g
- Anýz 1/2 ks
- Muškátový oříšek 1/5 g
- Kardamom mletý 1/5 g
- Zázvor mletý 1/5 g
- Citronová kůra 1 g
- Mandle loupané 50 g
- Rozinky 50 g
- Rum 100 ml
- Mléko 200 g
- Droždí čerstvé 20 g
- Mouka hladká 250 g
- Cukr krupicový 70 g
- Mouka polohrubá 250 g
- Med 8 g
- Sušené mléko 5 g
- Vaječný žloutek 50 g
- Sůl 3 g
- Máslo 120 g
- Skořice celá 1 g
- Anýz 1/2 ks
- Muškátový oříšek 1/5 g
Příprava
- 1Zalijte 50 g rozinek 100 ml rumu, dejte stranou a nechte odležet. V míse v 50 g vlažného mléka rozpusťte 20 g čerstvého droždí, přisypte 50 g hladké mouky, 10 g cukru krystalu, vše zamíchejte, přikryjte misku potravinářskou fólií a nechte vzejít kvásek při pokojové teplotě. Do mísy kuchyňského robotu nasypte 200 g mouky, 250 g polohrubé mouky, 60 g cukru krystalu, přidejte 8 g medu, 5 g sušeného mléka, 50 g žloutků, 3 g soli a hotový kvásek. Pomocí háku zpracujte těsto na střední otáčky přibližně 10 minut.
- 2Přidejte 120 g másla pokojové teploty, 1 g mleté skořice, 0,5 g celého anýzu, 0,2 g muškátového ořechu, 0,2 g mletého kardamomu, 0,2 g mletého zázvoru a 1 g citronové kůry. Dopracujte v kompaktní těsto dalších 5–8 minut. Rozinky sceďte a zapracujte do těsta. Hotově těsto vyndejte z mísy, zpracujte do hladké kuličky a vraťte do mísy. Mísu s těstem zakryjte potrav
- 3Vykynuté těsto vyndejte z mísy, rozdělte napůl a každou půlku rozdělte na 6 stejných dílů. Z každého dílu uválejte přibližně 30 cm dlouhý pramen, uprostřed silnější a na krajích užší, a upleťte takto dvě vánočky.
- 4Hotové vánočky jemně pocákejte vodou a nechte ještě 40 minut kynout na plechu s pečicím papírem. Poté je mašlovačkou pomažte rozšlehaným vejcem, posypte mandlovými plátky a pečte v troubě vyhřáté na 165 °C po dobu 30 až 35 minut. Upečené vánočky jemně pocukrujte moučkovým cukrem.
- 1Zalijte 50 g rozinek 100 ml rumu, dejte stranou a nechte odležet. V míse v 50 g vlažného mléka rozpusťte 20 g čerstvého droždí, přisypte 50 g hladké mouky, 10 g cukru krystalu, vše zamíchejte, přikryjte misku potravinářskou fólií a nechte vzejít kvásek při pokojové teplotě. Do mísy kuchyňského robotu nasypte 200 g mouky, 250 g polohrubé mouky, 60 g cukru krystalu, přidejte 8 g medu, 5 g sušeného mléka, 50 g žloutků, 3 g soli a hotový kvásek. Pomocí háku zpracujte těsto na střední otáčky přibližně 10 minut.
- 2Přidejte 120 g másla pokojové teploty, 1 g mleté skořice, 0,5 g celého anýzu, 0,2 g muškátového ořechu, 0,2 g mletého kardamomu, 0,2 g mletého zázvoru a 1 g citronové kůry. Dopracujte v kompaktní těsto dalších 5–8 minut. Rozinky sceďte a zapracujte do těsta. Hotově těsto vyndejte z mísy, zpracujte do hladké kuličky a vraťte do mísy. Mísu s těstem zakryjte potrav
- 3Vykynuté těsto vyndejte z mísy, rozdělte napůl a každou půlku rozdělte na 6 stejných dílů. Z každého dílu uválejte přibližně 30 cm dlouhý pramen, uprostřed silnější a na krajích užší, a upleťte takto dvě vánočky.
- 4Hotové vánočky jemně pocákejte vodou a nechte ještě 40 minut kynout na plechu s pečicím papírem. Poté je mašlovačkou pomažte rozšlehaným vejcem, posypte mandlovými plátky a pečte v troubě vyhřáté na 165 °C po dobu 30 až 35 minut. Upečené vánočky jemně pocukrujte moučkovým cukrem.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
TIP V Albertu jsme letos na Vánoce připravili i vánočku bez lepku, aby si svátky mohl užít opravdu každý.


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.