ReceptyTradiční vánočka od Heleny Fléglové
Albert logoAlbert logo
  • Tradiční vánočka od Heleny Fléglové

Tradiční vánočka od Heleny Fléglové

Tradiční vánočka od Heleny Fléglové
Snadné
Více než 60 minut
5/5
Česká
Vánoce
Dezert

Ingredience

Složení
8 porcí
  • Rozinky 50 g
  • Rum 100 ml
  • Mléko 200 g
  • Droždí čerstvé 20 g
  • Mouka hladká 250 g
  • Cukr krupicový 70 g
  • Mouka polohrubá 250 g
  • Med 8 g
  • Sušené mléko 5 g
  • Vaječný žloutek 50 g
  • Sůl 3 g
  • Máslo 120 g
  • Skořice celá 1 g
  • Anýz 1/2 ks
  • Muškátový oříšek 1/5 g
  • Kardamom mletý 1/5 g
  • Zázvor mletý 1/5 g
  • Citronová kůra 1 g
  • Mandle loupané 50 g
  • Rozinky 50 g
  • Rum 100 ml
  • Mléko 200 g
  • Droždí čerstvé 20 g
  • Mouka hladká 250 g
  • Cukr krupicový 70 g
  • Mouka polohrubá 250 g
  • Med 8 g
  • Sušené mléko 5 g
  • Vaječný žloutek 50 g
  • Sůl 3 g
  • Máslo 120 g
  • Skořice celá 1 g
  • Anýz 1/2 ks
  • Muškátový oříšek 1/5 g

Příprava

1
Zalijte 50 g rozinek 100 ml rumu, dejte stranou a nechte odležet. V míse v 50 g vlažného mléka rozpusťte 20 g čerstvého droždí, přisypte 50 g hladké mouky, 10 g cukru krystalu, vše zamíchejte, přikryjte misku potravinářskou fólií a nechte vzejít kvásek při pokojové teplotě. Do mísy kuchyňského robotu nasypte 200 g mouky, 250 g polohrubé mouky, 60 g cukru krystalu, přidejte 8 g medu, 5 g sušeného mléka, 50 g žloutků, 3 g soli a hotový kvásek. Pomocí háku zpracujte těsto na střední otáčky přibližně 10 minut.
2
Přidejte 120 g másla pokojové teploty, 1 g mleté skořice, 0,5 g celého anýzu, 0,2 g muškátového ořechu, 0,2 g mletého kardamomu, 0,2 g mletého zázvoru a 1 g citronové kůry. Dopracujte v kompaktní těsto dalších 5–8 minut. Rozinky sceďte a zapracujte do těsta. Hotově těsto vyndejte z mísy, zpracujte do hladké kuličky a vraťte do mísy. Mísu s těstem zakryjte potrav
3
Vykynuté těsto vyndejte z mísy, rozdělte napůl a každou půlku rozdělte na 6 stejných dílů. Z každého dílu uválejte přibližně 30 cm dlouhý pramen, uprostřed silnější a na krajích užší, a upleťte takto dvě vánočky.
4
Hotové vánočky jemně pocákejte vodou a nechte ještě 40 minut kynout na plechu s pečicím papírem. Poté je mašlovačkou pomažte rozšlehaným vejcem, posypte mandlovými plátky a pečte v troubě vyhřáté na 165 °C po dobu 30 až 35 minut. Upečené vánočky jemně pocukrujte moučkovým cukrem.
1
Zalijte 50 g rozinek 100 ml rumu, dejte stranou a nechte odležet. V míse v 50 g vlažného mléka rozpusťte 20 g čerstvého droždí, přisypte 50 g hladké mouky, 10 g cukru krystalu, vše zamíchejte, přikryjte misku potravinářskou fólií a nechte vzejít kvásek při pokojové teplotě. Do mísy kuchyňského robotu nasypte 200 g mouky, 250 g polohrubé mouky, 60 g cukru krystalu, přidejte 8 g medu, 5 g sušeného mléka, 50 g žloutků, 3 g soli a hotový kvásek. Pomocí háku zpracujte těsto na střední otáčky přibližně 10 minut.
2
Přidejte 120 g másla pokojové teploty, 1 g mleté skořice, 0,5 g celého anýzu, 0,2 g muškátového ořechu, 0,2 g mletého kardamomu, 0,2 g mletého zázvoru a 1 g citronové kůry. Dopracujte v kompaktní těsto dalších 5–8 minut. Rozinky sceďte a zapracujte do těsta. Hotově těsto vyndejte z mísy, zpracujte do hladké kuličky a vraťte do mísy. Mísu s těstem zakryjte potrav
3
Vykynuté těsto vyndejte z mísy, rozdělte napůl a každou půlku rozdělte na 6 stejných dílů. Z každého dílu uválejte přibližně 30 cm dlouhý pramen, uprostřed silnější a na krajích užší, a upleťte takto dvě vánočky.
4
Hotové vánočky jemně pocákejte vodou a nechte ještě 40 minut kynout na plechu s pečicím papírem. Poté je mašlovačkou pomažte rozšlehaným vejcem, posypte mandlovými plátky a pečte v troubě vyhřáté na 165 °C po dobu 30 až 35 minut. Upečené vánočky jemně pocukrujte moučkovým cukrem.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
  • TIP
    V Albertu jsme letos na Vánoce připravili i vánočku bez lepku, aby si svátky mohl užít opravdu každý.
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 7 dní

Od 22.04.2025 do 27.04.2025

Platný ještě 14 dní

Od 22.04.2025 do 04.05.2025

Platný ještě 7 dní

Od 22.04.2025 do 27.04.2025

Platný ještě 14 dní

Od 22.04.2025 do 04.05.2025

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.