1
Zalijte 50 g rozinek 100 ml rumu, dejte stranou a nechte odležet. V míse v 50 g vlažného mléka rozpusťte 20 g čerstvého droždí, přisypte 50 g hladké mouky, 10 g cukru krystalu, vše zamíchejte, přikryjte misku potravinářskou fólií a nechte vzejít kvásek při pokojové teplotě. Do mísy kuchyňského robotu nasypte 200 g mouky, 250 g polohrubé mouky, 60 g cukru krystalu, přidejte 8 g medu, 5 g sušeného mléka, 50 g žloutků, 3 g soli a hotový kvásek. Pomocí háku zpracujte těsto na střední otáčky přibližně 10 minut.
2
Přidejte 120 g másla pokojové teploty, 1 g mleté skořice, 0,5 g celého anýzu, 0,2 g muškátového ořechu, 0,2 g mletého kardamomu, 0,2 g mletého zázvoru a 1 g citronové kůry. Dopracujte v kompaktní těsto dalších 5–8 minut. Rozinky sceďte a zapracujte do těsta. Hotově těsto vyndejte z mísy, zpracujte do hladké kuličky a vraťte do mísy. Mísu s těstem zakryjte potrav
3
Vykynuté těsto vyndejte z mísy, rozdělte napůl a každou půlku rozdělte na 6 stejných dílů. Z každého dílu uválejte přibližně 30 cm dlouhý pramen, uprostřed silnější a na krajích užší, a upleťte takto dvě vánočky.
4
Hotové vánočky jemně pocákejte vodou a nechte ještě 40 minut kynout na plechu s pečicím papírem. Poté je mašlovačkou pomažte rozšlehaným vejcem, posypte mandlovými plátky a pečte v troubě vyhřáté na 165 °C po dobu 30 až 35 minut. Upečené vánočky jemně pocukrujte moučkovým cukrem.
1
Zalijte 50 g rozinek 100 ml rumu, dejte stranou a nechte odležet. V míse v 50 g vlažného mléka rozpusťte 20 g čerstvého droždí, přisypte 50 g hladké mouky, 10 g cukru krystalu, vše zamíchejte, přikryjte misku potravinářskou fólií a nechte vzejít kvásek při pokojové teplotě. Do mísy kuchyňského robotu nasypte 200 g mouky, 250 g polohrubé mouky, 60 g cukru krystalu, přidejte 8 g medu, 5 g sušeného mléka, 50 g žloutků, 3 g soli a hotový kvásek. Pomocí háku zpracujte těsto na střední otáčky přibližně 10 minut.
2
Přidejte 120 g másla pokojové teploty, 1 g mleté skořice, 0,5 g celého anýzu, 0,2 g muškátového ořechu, 0,2 g mletého kardamomu, 0,2 g mletého zázvoru a 1 g citronové kůry. Dopracujte v kompaktní těsto dalších 5–8 minut. Rozinky sceďte a zapracujte do těsta. Hotově těsto vyndejte z mísy, zpracujte do hladké kuličky a vraťte do mísy. Mísu s těstem zakryjte potrav
3
Vykynuté těsto vyndejte z mísy, rozdělte napůl a každou půlku rozdělte na 6 stejných dílů. Z každého dílu uválejte přibližně 30 cm dlouhý pramen, uprostřed silnější a na krajích užší, a upleťte takto dvě vánočky.
4
Hotové vánočky jemně pocákejte vodou a nechte ještě 40 minut kynout na plechu s pečicím papírem. Poté je mašlovačkou pomažte rozšlehaným vejcem, posypte mandlovými plátky a pečte v troubě vyhřáté na 165 °C po dobu 30 až 35 minut. Upečené vánočky jemně pocukrujte moučkovým cukrem.