
Tradiční mazanec
Postup přípravy
1. Do misky vsypte 40 g rozinek a nechte je namáčet ve 2 lžících rumu.
2. Ve velké míse promíchejte 25 g rozdrobeného droždí, 120 ml vlažného mléka a 80 g cukru. Nechte vzejít kvásek, trvá to asi 20 minut. Pak přisypte 250 g mouky, vanilkový cukr, přidejte 80 g rozpuštěného a vychladlého másla, špetku soli, nastrouhanou citronovou kůru, 1 vejce a vypracujte hladké těsto, které se bude odlepovat od stěn. Nakonec do těsta zapracujte okapané rozinky. Nechte na teplém místě kynout 1 hodinu nebo do zdvojnásobení objemu.
3. Vykynuté těsto přendejte na pomoučený vál a vytvarujte bochánek. Položte jej na plech vyložený pečicím papírem a nechte 30 minut nakynout.
4. Poté mazanec potřete rozšlehaným zbylým vejcem a posypte 20 g mandlových lupínků. Nakonec ho navrchu prostřihněte nůžkami nebo prořízněte nožem do kříže. Vložte do trouby předehřáté na 160 °C a pečte 40–50 minut dozlatova. A Velikonoce mohou začít.