
Tradiční bramborový salát
Tradiční bramborový salát je neodmyslitelnou součástí českých Vánoc. Tento recept kombinuje vařené brambory, mrkev, celer, petržel, kyselé okurky a vejce s lahodným dresinkem z majonézy, jogurtu a hořčice. Výsledkem je krémový a chutný salát, který skvěle doplní jakýkoliv sváteční stůl.

Velmi snadné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Vánoce
Příloha
Ingredience
Složení 4 porce
- Cibule červená 1 ks
- Brambory typu A 1 kg
- Sůl
- Celer 80 g
- Mrkev 2 ks
- Petržel 1 ks
- Kyselé okurky 6 ks
- Majonéza 3 plž
- Kyselé okurky lák 2 plž
- Hořčice plnotučná 2 člž
- Jogurt bílý 100 g
- Vejce 4 ks
- Pažitka čerstvá 1 hrs.
- Pepř
- Cibule červená 1 ks
- Brambory typu A 1 kg
- Sůl
- Celer 80 g
- Mrkev 2 ks
- Petržel 1 ks
- Kyselé okurky 6 ks
- Majonéza 3 plž
- Kyselé okurky lák 2 plž
- Hořčice plnotučná 2 člž
- Jogurt bílý 100 g
- Vejce 4 ks
- Pažitka čerstvá 1 hrs.
- Pepř
Příprava
- 1Omyjte 1 kg brambor. Vařte je ve slupce v osolené vodě v hrnci 20 minut doměkka. Brambory sceďte a ještě vlažné je oloupejte. Nakrájejte je na kostičky 1 × 1 cm a dejte do velké mísy.
- 2Očistěte 2 mrkve, červenou cibuli, 80 g celeru a petržel. Mrkev, celer a petržel vařte v hrnci ponořené ve vodě 15 minut doměkka. Zeleninu sceďte, nakrájejte na kostky 1 × 1 cm a přidejte do mísy k bramborám.
- 3Do hrnce s vroucí vodou vložte 4 vejce a vařte je 12 minut. Vejce vyjměte z vody a nechte vychladnout. Oloupejte je, nakrájejte na kostičky a vsypte ke zbytku salátu. Nakrájejte 6 nakládaných okurek a připravenou červenou cibuli na 0,5cm kostičky a vsypte je k ostatním ingrediencím do mísy.
- 4V misce smíchejte 2 lžíce láku z nakládaných okurek, 3 lžíce majonézy, 100 g bílého jogurtu a 2 lžičky hořčice. Dresinkem zalijte salát. Osolte a opepřete. Vše dohromady opatrně promíchejte, abyste neporušili tvar zeleniny. Nasekejte hrst pažitky nadrobno a ozdobte jí hotový bramborový salát. Přikryjte ho fólií a dejte chladit do lednice
- 1Omyjte 1 kg brambor. Vařte je ve slupce v osolené vodě v hrnci 20 minut doměkka. Brambory sceďte a ještě vlažné je oloupejte. Nakrájejte je na kostičky 1 × 1 cm a dejte do velké mísy.
- 2Očistěte 2 mrkve, červenou cibuli, 80 g celeru a petržel. Mrkev, celer a petržel vařte v hrnci ponořené ve vodě 15 minut doměkka. Zeleninu sceďte, nakrájejte na kostky 1 × 1 cm a přidejte do mísy k bramborám.
- 3Do hrnce s vroucí vodou vložte 4 vejce a vařte je 12 minut. Vejce vyjměte z vody a nechte vychladnout. Oloupejte je, nakrájejte na kostičky a vsypte ke zbytku salátu. Nakrájejte 6 nakládaných okurek a připravenou červenou cibuli na 0,5cm kostičky a vsypte je k ostatním ingrediencím do mísy.
- 4V misce smíchejte 2 lžíce láku z nakládaných okurek, 3 lžíce majonézy, 100 g bílého jogurtu a 2 lžičky hořčice. Dresinkem zalijte salát. Osolte a opepřete. Vše dohromady opatrně promíchejte, abyste neporušili tvar zeleniny. Nasekejte hrst pažitky nadrobno a ozdobte jí hotový bramborový salát. Přikryjte ho fólií a dejte chladit do lednice
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Historie a tradice Bramborový salát je neodmyslitelnou součástí české vánoční večeře, kde se podává spolu s kaprem nebo řízky. V různých zemích existují různé varianty tohoto salátu, například vídeňský bramborový salát, který se podává teplý.Bramborový salát a zdraví Brambory jsou bohaté na vitamín C, draslík a vlákninu. Přidání zeleniny jako mrkev a celer zvyšuje obsah vitamínů a minerálů v salátu.


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.