
Tradiční bramborový salát s domácí majonézou

Snadné
46-60 minut
0/5
Česká
Vánoce
Příloha
Ingredience
Složení 4 porce
- Brambory typu A 1 kg
- Sůl
- Kyselé okurky 150 g
- Hořčice plnotučná 1 plž
- Pepř 1/2 člž
- Celer 1/4 ks
- Mrkev 2 ks
- Petržel 2 ks
- Kvasný ocet 2 člž
- Cibule 1 ks
- Vejce 4 ks
- Olej slunečnicový 150 ml
- Citron 1 ks
- Petržel hladkolistá 2 snít.
- Brambory typu A 1 kg
- Sůl
- Kyselé okurky 150 g
- Hořčice plnotučná 1 plž
- Pepř 1/2 člž
- Celer 1/4 ks
- Mrkev 2 ks
- Petržel 2 ks
- Kvasný ocet 2 člž
- Cibule 1 ks
- Vejce 4 ks
- Olej slunečnicový 150 ml
- Citron 1 ks
- Petržel hladkolistá 2 snít.
Příprava
- 1Uvařte 1 kg brambor ve slupce v osolené vodě 20 minut doměkka. Mezitím v misce promíchejte 150 ml ohřátého láku z okurek, lžíci hořčice, lžičku soli a ½ lžičky pepře. Ještě horké brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Promíchejte s ochuceným lákem a vytvořte první vrstvu ve velké skleněné míse.
- 2Oloupejte ¼ celeru, 2 mrkve a 2 petržele, nakrájejte je na větší kusy a vařte v osolené vodě se lžičkou octa 15 minut doměkka. Nakrájejte na kostičky a ve vrstvě rozložte na brambory v míse. Stejně tak oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli. Uvařte natvrdo 3 vejce, poté je zchlaďte pod tekoucí studenou vodou, oloupejte, nakrájejte na plátky a přidejte ve vrstvě do mísy. Pokračujte další vrstvou okurek nakrájených na kostičky.
- 3Při přípravě majonézy dbejte na to, aby všechny ingredience měly pokojovou teplotu. Zabráníte tím sražení majonézy. Rozklepněte zbylé vejce a žloutek dejte do misky, osolte ho špetkou soli a po kapkách postupně všlehejte metličkou 100 ml oleje. Poté tenkým pramínkem k houstnoucí majonéze přilijte lžičku octa a lžičku vymačkané citronové šťávy, promíchejte a pak pokračujte v postupném zašlehávání zbylých 50 ml oleje. Majonézu nandejte jako poslední vrstvu do mísy a ozdobte nasekanou petrželí.
- 4Před podáváním opatrně promíchejte. Pokud preferujete tradiční, den rozleželý salát, vmíchejte majonézu den před servírováním. Bramborový salát je v každé rodině jiný, vyzkoušejte ten náš!
- 1Uvařte 1 kg brambor ve slupce v osolené vodě 20 minut doměkka. Mezitím v misce promíchejte 150 ml ohřátého láku z okurek, lžíci hořčice, lžičku soli a ½ lžičky pepře. Ještě horké brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Promíchejte s ochuceným lákem a vytvořte první vrstvu ve velké skleněné míse.
- 2Oloupejte ¼ celeru, 2 mrkve a 2 petržele, nakrájejte je na větší kusy a vařte v osolené vodě se lžičkou octa 15 minut doměkka. Nakrájejte na kostičky a ve vrstvě rozložte na brambory v míse. Stejně tak oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli. Uvařte natvrdo 3 vejce, poté je zchlaďte pod tekoucí studenou vodou, oloupejte, nakrájejte na plátky a přidejte ve vrstvě do mísy. Pokračujte další vrstvou okurek nakrájených na kostičky.
- 3Při přípravě majonézy dbejte na to, aby všechny ingredience měly pokojovou teplotu. Zabráníte tím sražení majonézy. Rozklepněte zbylé vejce a žloutek dejte do misky, osolte ho špetkou soli a po kapkách postupně všlehejte metličkou 100 ml oleje. Poté tenkým pramínkem k houstnoucí majonéze přilijte lžičku octa a lžičku vymačkané citronové šťávy, promíchejte a pak pokračujte v postupném zašlehávání zbylých 50 ml oleje. Majonézu nandejte jako poslední vrstvu do mísy a ozdobte nasekanou petrželí.
- 4Před podáváním opatrně promíchejte. Pokud preferujete tradiční, den rozleželý salát, vmíchejte majonézu den před servírováním. Bramborový salát je v každé rodině jiný, vyzkoušejte ten náš!
Hodnocení
Nehodnoceno
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.