
Tofu steaky s pečenými zelnými klínky
Ingredience
½ | hlávky zelí |
80 ml | olivového oleje NP Bio |
sůl | |
pepř | |
60 g | másla NP Free from |
6 | stroužků česneku NP Bio |
1 | citron NP Bio |
1 | hrst čerstvého koriandru |
1 | hrst čerstvé petrželky |
½ | cibule NP Bio |
1 | avokádo NP Bio |
¼ | lžičky chilli vloček |
2 | balení uzeného tofu NP Veggie |
2 | lžičky sójové omáčky |
1 | lžíce javorového sirupu NP Bio |
1 | lžička sezamového oleje NP Bio |
1 | lžička mleté papriky |
½ | lžičky římského kmínu |
½ | lžičky čerstvého tymiánu |
1 | hrst čerstvé petrželky |
1 | limeta |
Postup přípravy
1. Zelí omyjte, zbavte horních listů a nakrájejte na 8 klínků. Z obou stran klínky potřete olivovým olejem, osolte a opepřete. Zelí přendejte na plech opatřený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C 20 minut.
2. V rendlíku rozpusťte máslo. Oloupané 4 stroužky česneku prolisujte a přidejte k máslu. Restujte, až česnek zezlátne, a stáhněte ho z plotny. Do másla přidejte šťávu z poloviny citronu, trochu osolte a opepřete.
3. V mixéru rozmixujte omytý koriandr, petrželku, očištěnou polovinu cibule, zbytek oloupaných stroužků česneku, avokádo a chilli. Vše rozmixujte dohladka na salsu chimichurri a přendejte do misky.
4. Tofu nakrájejte na ½ cm silné plátky a dejte stranou. Do mixéru vlijte sójovou omáčku, javorový sirup, sezamový olej, mletou papriku, kmín a tymián. Vše rozmixujte na marinádu a pomažte jí tofu. Na pánvi rozpalte zbytek olivového oleje a tofu na něm opečte z obou stran.
5. Zelí po upečení potřete z obou stran česnekovým máslem. Na talíř servírujte 3 klínky zelí, plátky tofu a přelijte je salsou a ozdobte čerstvou petrželkou. Dle chuti pokapejte limetovou šťávou.