×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Recept Svíčková omáčka s karlovarským knedlíkem

Další recepty a články

Pečený hovězí krk s noky
Pečený hovězí krk...
Pečený hovězí krk s noky
Pečený hovězí krk s noky
Kuřecí prsa po staročesku s...
Kuřecí prsa po...
Kuřecí prsa po staročesku s...
Kuřecí prsa po staročesku s...
Staročeská vepřová pečeně na...
Staročeská vepřová...
Staročeská vepřová pečeně na...
Staročeská vepřová pečeně na...
Jahodové knedlíky z...
Jahodové knedlíky z...
Jahodové knedlíky z...
Jahodové knedlíky z...

Svíčková omáčka s karlovarským knedlíkem

Co budete potřebovat

50 g sádla
150 g másla
2 mrkve,
½ celeru,
1 petržel
2 cibule, nasekaná najemno
1 jablko
150 g krupicového cukru
2 lžíce plnotučné hořčice
divoké koření (2 bobkové listy, 8 kuliček nového koření, 6 kuliček pepře)
2 snítky čerstvého tymiánu
150 ml octa
1½ kg hovězího zadního AQ
100 g špeku
sůl, čerstvě mletý pepř
100 ml bílého vína
hovězí vývar na dolití
50 g hladké mouky
250 ml smetany
2 citrony brusinky k podávání
Na karlovarské knedlíky
10 rohlíků
100 ml smetany
hladkolistá petrželka
3 vejce, bílky a žloutky zvlášt
80 g másla, sul, pepr

Jak na to?

1.Připravte základ omáčky: V kastrolu rozpusťte sádlo s 50 g másla (tuky by měly být vždy v poměru 1 : 1), poté přidejte nastrouhanou kořenovou zeleninu a osmažte dozlatova. Teprve pak vsypte cibuli a opět restujte. Přidejte nakrájené jablko a cukr. Po chvíli přidejte hořčici i divoké koření a tymián svázané do plátýnka. Přilijte ocet a nechte ho odvařit.

2.Prošpikujte maso: Ostrým nožem do něj udělejte několik zářezů a do nich zatlačte větší špalíčky špeku. Maso pořádně osolte a opepřete bude zcela dokonalá.

3.Když se ocet odpaří a základ omáčky krásně zkaramelizuje, vložte do něj maso. Podlijte vínem a zalijte vývarem nebo vodou tak, aby bylo maso ponořené. Nechte
přiklopené dusit 2–2,5 hodiny, dokud maso nezměkne. Poté maso i balíček koření vyjměte z hrnce. Maso nechte chvíli stát a pak nakrájejte na plátky.

4.Omáčku zahustěte 4 světlou jíškou připravenou z 50 g hladké mouky a 50 g másla. Nakonec ji zjemněte smetanou, dochuťte citronovou šťávou, přidejte zbývajících 50 g másla, rozmixujte a propasírujte přes jemné síto.

5.Tři čtvrtě hodiny před koncem dušení masa připravte karlovarské knedlíky: Včerejší rohlíky nakrájejte na kostičky, v míse je osolte, opepřete a pokropte smetanou. Nechte ji vsáknout a zasypte nasekanou hladkolistou petrželkou. Žloutky oddělte od bílků a smíchejte je s rozpuštěným máslem. Z bílků ušlehejte pevný sníh. Pak obojí opatrně vmíchejte k rohlíkům. Na vál položte namočenou utěrku lícem navrch, dejte na ni knedlíkovou hmotu a pevně zabalte do tvaru knedlíku. Konce svažte kuchyňským provázkem a knedlík vařte ve vroucí osolené vodě asi 25–30 minut. V polovině vaření knedlík otočte. Po vyndání z vody nechte knedlík chvíli stát, rozbalte a nakrájejte nožem nebo nití na plátky.

6.Podávejte společně: plátky masa, knedlíky, obojí přelité omáčkou. Doplňte brusinkami.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Svíčková omáčka s karlovarským knedlíkem

Hlavní chod Náročné Česká Vaření Magazín 4/2011
Průměrné hodnocení 4 (8)

Co budete potřebovat

50 g sádla
150 g másla
2 mrkve,
½ celeru,
1 petržel
2 cibule, nasekaná najemno
1 jablko
150 g krupicového cukru
2 lžíce plnotučné hořčice
divoké koření (2 bobkové listy, 8 kuliček nového koření, 6 kuliček pepře)
2 snítky čerstvého tymiánu
150 ml octa
1½ kg hovězího zadního AQ
100 g špeku
sůl, čerstvě mletý pepř
100 ml bílého vína
hovězí vývar na dolití
50 g hladké mouky
250 ml smetany
2 citrony brusinky k podávání
Na karlovarské knedlíky
10 rohlíků
100 ml smetany
hladkolistá petrželka
3 vejce, bílky a žloutky zvlášt
80 g másla, sul, pepr

Jak na to?

1.Připravte základ omáčky: V kastrolu rozpusťte sádlo s 50 g másla (tuky by měly být vždy v poměru 1 : 1), poté přidejte nastrouhanou kořenovou zeleninu a osmažte dozlatova. Teprve pak vsypte cibuli a opět restujte. Přidejte nakrájené jablko a cukr. Po chvíli přidejte hořčici i divoké koření a tymián svázané do plátýnka. Přilijte ocet a nechte ho odvařit.

2.Prošpikujte maso: Ostrým nožem do něj udělejte několik zářezů a do nich zatlačte větší špalíčky špeku. Maso pořádně osolte a opepřete bude zcela dokonalá.

3.Když se ocet odpaří a základ omáčky krásně zkaramelizuje, vložte do něj maso. Podlijte vínem a zalijte vývarem nebo vodou tak, aby bylo maso ponořené. Nechte
přiklopené dusit 2–2,5 hodiny, dokud maso nezměkne. Poté maso i balíček koření vyjměte z hrnce. Maso nechte chvíli stát a pak nakrájejte na plátky.

4.Omáčku zahustěte 4 světlou jíškou připravenou z 50 g hladké mouky a 50 g másla. Nakonec ji zjemněte smetanou, dochuťte citronovou šťávou, přidejte zbývajících 50 g másla, rozmixujte a propasírujte přes jemné síto.

5.Tři čtvrtě hodiny před koncem dušení masa připravte karlovarské knedlíky: Včerejší rohlíky nakrájejte na kostičky, v míse je osolte, opepřete a pokropte smetanou. Nechte ji vsáknout a zasypte nasekanou hladkolistou petrželkou. Žloutky oddělte od bílků a smíchejte je s rozpuštěným máslem. Z bílků ušlehejte pevný sníh. Pak obojí opatrně vmíchejte k rohlíkům. Na vál položte namočenou utěrku lícem navrch, dejte na ni knedlíkovou hmotu a pevně zabalte do tvaru knedlíku. Konce svažte kuchyňským provázkem a knedlík vařte ve vroucí osolené vodě asi 25–30 minut. V polovině vaření knedlík otočte. Po vyndání z vody nechte knedlík chvíli stát, rozbalte a nakrájejte nožem nebo nití na plátky.

6.Podávejte společně: plátky masa, knedlíky, obojí přelité omáčkou. Doplňte brusinkami.

Chutnalo Vám?

S našimi pravidelnými newslettery vám už žádný skvělý recept neuteče. Registrujte se k odběru receptů, získáte skvělou inspiraci (nejen) na víkendové vaření!

Další recepty a články

Pečený hovězí krk s noky
Pečený hovězí krk s noky
Pečený hovězí krk s noky
Pečený hovězí krk s noky
Kuřecí prsa po staročesku s...
Kuřecí prsa po staročesku s...
Kuřecí prsa po staročesku s...
Kuřecí prsa po staročesku s...
Staročeská vepřová pečeně na...
Staročeská vepřová pečeně na...
Staročeská vepřová pečeně na...
Staročeská vepřová pečeně na...
Jahodové knedlíky z...
Jahodové knedlíky z...
Jahodové knedlíky z...
Jahodové knedlíky z...

Inspirujte se podobnými recepty