
Svatomartinská husí pečínka na hruškách a tymiánu
Jaký by to byl svátek svatého Martina bez husy? Upečte si ji tentokrát s hruškami. Kombinace tučného masa a sladkých pečených hrušek vás u svátečního stolu určitě nadchne.

Snadné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Sváteční
Hlavní chod
Ingredience
Složení 6 porcí
- Husa celá
- Sůl
- Hruška 5 ks
- Tymián čerstvý 6 snít.
- Kmín celý 1 plž
- Voda 300 ml
- Husa celá
- Sůl
- Hruška 5 ks
- Tymián čerstvý 6 snít.
- Kmín celý 1 plž
- Voda 300 ml
Příprava
- 1Očištěné huse odřízněte křidýlka a položte je na dno pekáče. Husu zvenku i zevnitř důkladně prosolte a pak ji prsíčky dolů položte na odříznutá křidýlka. Přepulte 5 hrušek a zbavte je jádřinců. Část hrušek a 3 snítky tymiánu vložte huse do břišní dutiny, zbytek rozložte kolem husy. Pak ji rovnoměrně posypte kmínem a podlijte sklenicí vody.
- 2Pekáč přiklopte víkem a pečte hodinu v troubě na 180 °C. Během pečení odebírejte průběžně z pekáče sádlo, aby se nepřipalovalo. Po uplynutí hodiny husu obraťte a pokračujte v pečení ještě cca 2 hodiny. Posledních 30 minut pečte husu bez víka dozlatova.
- 3Husu opatrně vyjměte z pekáče a uchovejte v teple přikrytou alobalem. Z pekáče odeberte zbylé sádlo a do výpeku přilijte horkou vodu. Nechte provařit spolu s hruškami a výpekem a pak šťávu přeceďte.
- 4Husu naporcujte, podávejte s hruškami a přelitou připraveným výpekem. Jako přílohu doporučujeme knedlík dle vašeho výběru a dušené zelí.
- 1Očištěné huse odřízněte křidýlka a položte je na dno pekáče. Husu zvenku i zevnitř důkladně prosolte a pak ji prsíčky dolů položte na odříznutá křidýlka. Přepulte 5 hrušek a zbavte je jádřinců. Část hrušek a 3 snítky tymiánu vložte huse do břišní dutiny, zbytek rozložte kolem husy. Pak ji rovnoměrně posypte kmínem a podlijte sklenicí vody.
- 2Pekáč přiklopte víkem a pečte hodinu v troubě na 180 °C. Během pečení odebírejte průběžně z pekáče sádlo, aby se nepřipalovalo. Po uplynutí hodiny husu obraťte a pokračujte v pečení ještě cca 2 hodiny. Posledních 30 minut pečte husu bez víka dozlatova.
- 3Husu opatrně vyjměte z pekáče a uchovejte v teple přikrytou alobalem. Z pekáče odeberte zbylé sádlo a do výpeku přilijte horkou vodu. Nechte provařit spolu s hruškami a výpekem a pak šťávu přeceďte.
- 4Husu naporcujte, podávejte s hruškami a přelitou připraveným výpekem. Jako přílohu doporučujeme knedlík dle vašeho výběru a dušené zelí.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.