
Stir-fry z vepřové plece
Ingredience
500 g | vepřové plece |
4 | stroužky česneku |
6cm | kousek zázvoru |
6 | lžic sójové omáčky |
320 g | rýže basmati bílé |
2 | cibule |
1 | zelená paprika |
1 | žlutá paprika |
1 | červená paprika |
240 g | bramborového škrobu |
200 ml | slunečnicového oleje |
140 g | rajčatového protlaku |
200 ml | bílého vinného octa |
140 ml | vody |
200 g | třtinového cukru |
2 | hrsti čerstvého koriandru |
2 | lžičky chilli vloček |
Postup přípravy
1. Maso pokrájejte na kostky a vložte do mísy. Přidejte rozmělněný česnek a nastrouhaný oloupaný zázvor. Vmíchejte 4 lžíce sójové omáčky a marinujte v chladu 1 hodinu.
2. Rýži uvařte dle návodu na obalu.
3. Papriky nakrájejte na větší kousky. Rozpalte hlubokou pánev na střední plamen.
4. K masu přisypte 200 g škrobu a dobře promíchejte. Do pánve vlijte alespoň na 1 cm oleje a smažte maso 5 minut. Vyjměte děrovanou naběračkou na připravený ubrousek a olej slijte.
5. Pánev vytřete ubrouskem a vlijte 2 lžíce nového oleje. Přidejte protlak a 2 minuty restujte. Přilijte ocet, 100 ml vody, vmíchejte cukr, zbytek sójové omáčky a na středním ohni vařte 5 minut.
6. V misce rozšlehejte zbylý škrob s vodou, přilijte k protlakové směsi a za stálého míchání nechte zhoustnout. Přisypte papriky, cibuli a 2 minuty restujte. Vraťte maso, promíchejte, a až se vše propojí, odstavte z ohně.
7. Podávejte s rýží, posypané sekaným koriandrem a chilli.