
Špenátová polévka
Špenátová polévka je jednoduchý a zdravý pokrm, který je ideální pro každodenní večeři. Tento recept kombinuje čerstvý špenát, brambory, cibuli a česnek, které se vaří ve vývaru a mléce. Polévka je dochucena citronovou kůrou, muškátovým oříškem a smetanou ke šlehání, což jí dodává jemnou a krémovou konzistenci.

Velmi snadné
31-45 minut
4/5
Česká
Polévka
Ingredience
Složení 4 porce
- Cibule 1 ks
- Česnek 4 strouž.
- Brambory 1 ks
- Mléko 600 ml
- Vývar kuřecí 450 ml
- Špenát čerstvý 450 g
- Citronová kůra 1/2 ks
- Smetana ke šlehání 30%-33% 3 plž
- Sůl
- Pepř
- Muškátový oříšek
- Máslo 50 g
- Cibule 1 ks
- Česnek 4 strouž.
- Brambory 1 ks
- Mléko 600 ml
- Vývar kuřecí 450 ml
- Špenát čerstvý 450 g
- Citronová kůra 1/2 ks
- Smetana ke šlehání 30%-33% 3 plž
- Sůl
- Pepř
- Muškátový oříšek
- Máslo 50 g
Příprava
- 1Máslo rozpusťte ve velké pánvi, přidejte cibuli a česnek a pomalu je pět až šest minut smažte doměkka. Přidejte brambor a smažte ještě jednu minutu. Přilijte vývar a osm až deset minut ohřívejte, dokud se polévka nezačne vařit. Pak přilijte mléko a vše opět přiveďte k varu.
- 2Přidejte polovinu špenátu spolu s citronovou kůrou a vařte patnáct minut, aby se špenát úplně rozpadl. Nechte vychladnout a pak polévku rozmixujte se zbylým špenátem dohladka. Vraťte do hrnce, ohřejte, osolte a dokořeňte. Když bude polévka moc hustá, přidejte ještě trochu vývaru. V miskách můžete dochutit lžící smetany nebo v ní můžete ,utopit‘ pošírovaná vejce.
- 1Máslo rozpusťte ve velké pánvi, přidejte cibuli a česnek a pomalu je pět až šest minut smažte doměkka. Přidejte brambor a smažte ještě jednu minutu. Přilijte vývar a osm až deset minut ohřívejte, dokud se polévka nezačne vařit. Pak přilijte mléko a vše opět přiveďte k varu.
- 2Přidejte polovinu špenátu spolu s citronovou kůrou a vařte patnáct minut, aby se špenát úplně rozpadl. Nechte vychladnout a pak polévku rozmixujte se zbylým špenátem dohladka. Vraťte do hrnce, ohřejte, osolte a dokořeňte. Když bude polévka moc hustá, přidejte ještě trochu vývaru. V miskách můžete dochutit lžící smetany nebo v ní můžete ,utopit‘ pošírovaná vejce.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Špenát v kuchyni Špenát lze konzumovat syrový v salátech, vařený, dušený nebo jako součást různých pokrmů, jako jsou polévky, omáčky, těstoviny a náplně do pečiva. Je také oblíbený v smoothies.Pěstování špenátu Špenát je rychle rostoucí plodina, která se snadno pěstuje v mírném podnebí. Může být pěstován na jaře a na podzim, protože preferuje chladnější teploty. Pokud máte na vaší zahríádce kousek místa, určitě doporučujeme tuto zdravou rostlinku pěstovat. Není nic chutnějšího než čerstvý špenát z vlastní zahrádky.


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.