
Smetanová křenová omáčka
Jedna z nejoblíbenějších omáček, která se hodí zejména k uzenému nebo vařenému masu, to je křenová omáčka. S naším receptem zavoní navíc muškátovým oříškem.

Velmi snadné
16-30 minut
3/5
Česká
Omáčka
Ingredience
Složení 4 porce
- Máslo
- Křen strouhaný 2 plž
- Mouka hladká
- Mléko 200 ml
- Smetana na vaření 100 ml
- Muškátový oříšek
- Sůl
- Pepř
- Máslo
- Křen strouhaný 2 plž
- Mouka hladká
- Mléko 200 ml
- Smetana na vaření 100 ml
- Muškátový oříšek
- Sůl
- Pepř
Příprava
- 1Na bešamelový základ nechte v hrnci rozpustit 5 g másla, přidejte 25 g hladké mouky a chvíli promíchávejte na mírném plameni.
- 2Postupně přilévejte 200 ml mléka a stále míchejte. Osolte, opepřete a nastrouhejte trochu muškátového oříšku. Pozor, je velmi aromatický. Stačí opravdu troška.
- 3Omáčku pozvolna vařte a vlijte 100 ml smetany a 2 lžíce čerstvého nastrouhaného křenu.
- 4Odstavte a vhoďte malý kousek másla na zjemnění. Nejlépe vám bude omáčka chutnat s uzeným masem a houskovým knedlíkem. Snad vám udělal náš recept radost.
- 1Na bešamelový základ nechte v hrnci rozpustit 5 g másla, přidejte 25 g hladké mouky a chvíli promíchávejte na mírném plameni.
- 2Postupně přilévejte 200 ml mléka a stále míchejte. Osolte, opepřete a nastrouhejte trochu muškátového oříšku. Pozor, je velmi aromatický. Stačí opravdu troška.
- 3Omáčku pozvolna vařte a vlijte 100 ml smetany a 2 lžíce čerstvého nastrouhaného křenu.
- 4Odstavte a vhoďte malý kousek másla na zjemnění. Nejlépe vám bude omáčka chutnat s uzeným masem a houskovým knedlíkem. Snad vám udělal náš recept radost.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Jak udělat omáčku zdravější Smetanu můžete použít kysanou. Omáčku můžete dochutit čerstvými bylinkami, např. pažitkou. Na jíšku můžete použít žitnou mouku nebo jíšku nahradit najemno nastrouhanou bramborou.Co byste o křenu měli vědět Kořen křenu obsahuje velké množství vitaminu C. Jeho konzumace je doporučena i těhotným ženám díky kyselině listové, které může mít pozitivní vliv na správný vývoj miminka. Jelikož křen patří mezi brukvovitou zeleninu, tak by jeho příjem měli lehce omezit lidé s onemocněním štítné žlázy.Více inspirace Pokud máte chuť na tradiční české omáčky nebo hledáte inspiraci na nové recepty, podívejte se na stránku plnou omáčkové inspirace recepty na nejen tradiční omáčky, kde najdete skvělé recepty na různé druhy omáček.


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.