
Šlehačkový dort
Ingredience
máslo | |
hrubá mouka | |
5 | vajec |
150 g | zlatého třtinového cukru |
150 g | hladké mouky |
1 | lžička prášku do pečiva |
1 | sklenička malinové marmelády |
1 | litr husté smetany ke šlehání |
1 | lžíce moučkového cukru |
250 g | mascarpone |
60–80 ml | mléka |
250 g | malin |
Na ozdobu: | |
---|---|
400 g | marcipánu |
červená, růžová a fialová potravinářská barva |
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 190 °C a kulatou dortovou formu o průměru 24 cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Vejce a cukr šlehejte 8–10 minut do husté světlé a pěkně nadýchané pěny. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a pak ji opatrně vmíchejte k vajíčkům. Těsto přelijte do formy a pečte asi 35 minut, nebo dokud těsto ulpívá na špejli. Vyjměte z trouby, nechte 5 minut zchladnout ve formě a pak vyklopte a nechte zcela zchladnout.
Upečený piškot horizontálně rozkrojte na tři pláty. Marmeládu vyklopte do mísy, vidličkou ji našlehejte s jednou lžící teplé vody. Smetanu ušlehejte dotuha a oslaďte ji cukrem. Čtvrtinu dejte stranou a smíchejte s mascarpone našlehaným vidličkou a oslazeným dle chuti.
První plát těsta dejte na servírovací talíř, pokapejte třetinou mléka, potřete třetinou marmelády, potřete částí šlehačky a posypejte polovinou malin. Přiklopte druhým plátem. Ten opět pokapejte mlékem, potřete marmeládou, šlehačkou a zasypte zbytkem malin. Přiklopte třetím plátem, pokapejte zbylým mlékem a potřete zbytkem marmelády. Vršek i boky dortu potřete mascarpone smíchaným se šlehačkou (zbyla-li vám šlehačka z vrstvení dortu, přimíchejte ji k mascarpone). Dejte na dvě hodiny vychladit do lednice. Marcipán si rozdělte na tolik dílů, kolik chcete mít odstínů růžové a fialové. Každý obarvěte barvivem, rozválejte dotenka a vykrájejte srdíčka. Ta v půlce přehněte a dejte vyschnout na špejle. Srdíčky ozdobte dort.
Tip - Dovnitř dortu můžete dát jakékoliv ovoce – borůvky, maliny, ostružiny nebo kombinaci všech druhů. Řiďte se jednoduše tím, co má právě sezonu.