×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Albert ČR
Recept Šlehačkový dort

Další recepty a články

Bábovičky s citronovým...
Bábovičky s...
Bábovičky s citronovým...
Bábovičky s citronovým...
Čokoládová bábovka pro děti
Čokoládová bábovka...
Čokoládová bábovka pro děti
Čokoládová bábovka pro děti
Medová bábovka
Medová bábovka
Medová bábovka
Medová bábovka
Medový cheesecake
Medový cheesecake
Medový cheesecake
Medový cheesecake

Šlehačkový dort

Co budete potřebovat

máslo
hrubá mouka
5 vajec
150 g zlatého třtinového cukru
150 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 sklenička malinové marmelády
1 litr husté smetany ke šlehání
1 lžíce moučkového cukru
250 g mascarpone
60–80 ml mléka
250 g malin
Na ozdobu:
400 g marcipánu
červená, růžová a fialová potravinářská barva

Jak na to?

Troubu předehřejte na 190 °C a kulatou dortovou formu o průměru 24 cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Vejce a cukr šlehejte 8–10 minut do husté světlé a pěkně nadýchané pěny. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a pak ji opatrně vmíchejte k vajíčkům. Těsto přelijte do formy a pečte asi 35 minut, nebo dokud těsto ulpívá na špejli. Vyjměte z trouby, nechte 5 minut zchladnout ve formě a pak vyklopte a nechte zcela zchladnout.
Upečený piškot horizontálně rozkrojte na tři pláty. Marmeládu vyklopte do mísy, vidličkou ji našlehejte s jednou lžící teplé vody. Smetanu ušlehejte dotuha a oslaďte ji cukrem. Čtvrtinu dejte stranou a smíchejte s mascarpone našlehaným vidličkou a oslazeným dle chuti.
První plát těsta dejte na servírovací talíř, pokapejte třetinou mléka, potřete třetinou marmelády, potřete částí šlehačky a posypejte polovinou malin. Přiklopte druhým plátem. Ten opět pokapejte mlékem, potřete marmeládou, šlehačkou a zasypte zbytkem malin. Přiklopte třetím plátem, pokapejte zbylým mlékem a potřete zbytkem marmelády. Vršek i boky dortu potřete mascarpone smíchaným se šlehačkou (zbyla-li vám šlehačka z vrstvení dortu, přimíchejte ji k mascarpone). Dejte na dvě hodiny vychladit do lednice. Marcipán si rozdělte na tolik dílů, kolik chcete mít odstínů růžové a fialové. Každý obarvěte barvivem, rozválejte dotenka a vykrájejte srdíčka. Ta v půlce přehněte a dejte vyschnout na špejle. Srdíčky ozdobte dort.
Tip - Dovnitř dortu můžete dát jakékoliv ovoce – borůvky, maliny, ostružiny nebo kombinaci všech druhů. Řiďte se jednoduše tím, co má právě sezonu.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Šlehačkový dort

Dezert Snadné Česká Moučníky a koláče Pečení Magazín 5/2014
Průměrné hodnocení 4 (49)

Co budete potřebovat

máslo
hrubá mouka
5 vajec
150 g zlatého třtinového cukru
150 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 sklenička malinové marmelády
1 litr husté smetany ke šlehání
1 lžíce moučkového cukru
250 g mascarpone
60–80 ml mléka
250 g malin
Na ozdobu:
400 g marcipánu
červená, růžová a fialová potravinářská barva

Jak na to?

Troubu předehřejte na 190 °C a kulatou dortovou formu o průměru 24 cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Vejce a cukr šlehejte 8–10 minut do husté světlé a pěkně nadýchané pěny. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a pak ji opatrně vmíchejte k vajíčkům. Těsto přelijte do formy a pečte asi 35 minut, nebo dokud těsto ulpívá na špejli. Vyjměte z trouby, nechte 5 minut zchladnout ve formě a pak vyklopte a nechte zcela zchladnout.
Upečený piškot horizontálně rozkrojte na tři pláty. Marmeládu vyklopte do mísy, vidličkou ji našlehejte s jednou lžící teplé vody. Smetanu ušlehejte dotuha a oslaďte ji cukrem. Čtvrtinu dejte stranou a smíchejte s mascarpone našlehaným vidličkou a oslazeným dle chuti.
První plát těsta dejte na servírovací talíř, pokapejte třetinou mléka, potřete třetinou marmelády, potřete částí šlehačky a posypejte polovinou malin. Přiklopte druhým plátem. Ten opět pokapejte mlékem, potřete marmeládou, šlehačkou a zasypte zbytkem malin. Přiklopte třetím plátem, pokapejte zbylým mlékem a potřete zbytkem marmelády. Vršek i boky dortu potřete mascarpone smíchaným se šlehačkou (zbyla-li vám šlehačka z vrstvení dortu, přimíchejte ji k mascarpone). Dejte na dvě hodiny vychladit do lednice. Marcipán si rozdělte na tolik dílů, kolik chcete mít odstínů růžové a fialové. Každý obarvěte barvivem, rozválejte dotenka a vykrájejte srdíčka. Ta v půlce přehněte a dejte vyschnout na špejle. Srdíčky ozdobte dort.
Tip - Dovnitř dortu můžete dát jakékoliv ovoce – borůvky, maliny, ostružiny nebo kombinaci všech druhů. Řiďte se jednoduše tím, co má právě sezonu.

Chutnalo Vám?

S našimi pravidelnými newslettery vám už žádný skvělý recept neuteče. Registrujte se k odběru receptů, získáte skvělou inspiraci (nejen) na víkendové vaření!

Další recepty a články

Bábovičky s citronovým...
Bábovičky s citronovým...
Bábovičky s citronovým...
Bábovičky s citronovým...
Čokoládová bábovka pro děti
Čokoládová bábovka pro děti
Čokoládová bábovka pro děti
Čokoládová bábovka pro děti
Medová bábovka
Medová bábovka
Medová bábovka
Medová bábovka
Medový cheesecake
Medový cheesecake
Medový cheesecake
Medový cheesecake

Inspirujte se podobnými recepty