
Slavnostní kozí sýr s pestem a sušenými rajčaty

Velmi snadné
31-45 minut
0/5
Česká
Vánoce
Předkrm
Ingredience
Složení 6 porcí
- Kozí sýr přírodní 240 g
- Zakysaná smetana 60 ml
- Sůl 1/4 člž
- Pepř
- Tapas bazalkové pesto 80 g
- Tapas sušená rajčata s bazalkou 110 g
- Vlašské ořechy 1 hrs.
- Olej olivový 1 plž
- Krekry slané
- Kozí sýr přírodní 240 g
- Zakysaná smetana 60 ml
- Sůl 1/4 člž
- Pepř
- Tapas bazalkové pesto 80 g
- Tapas sušená rajčata s bazalkou 110 g
- Vlašské ořechy 1 hrs.
- Olej olivový 1 plž
- Krekry slané
Příprava
- 1Vnitřek 2dl odměrky nebo hrníčku o průměru 10 cm vyplňte potravinářskou fólií. Nechte konce fólie vyčnívat o několik centimetrů přes okraje nádoby. V další misce smíchejte 240 g kozího sýra s 60 ml smetany pomocí metly nebo vidličkou. Přidejte ¼ čajové lžičky soli a čerstvě mletý černý pepř dle chuti, případně přidejte více smetany. Sýr by měl být jemný, držet pohromadě a neměl by být příliš hrudkovitý. Lžící vyberte přibližně třetinu sýra do plastem vystlané odměrky a uhlaďte ho do rovnoměrné vrstvy dnem další sklenice nebo lžící. Pak na něj rozetřete pesto téměř až ke stranám první vrstvy sýra.
- 2Na pesto rozetřete rovnoměrně další třetinu sýra a přidejte vrstvu nadrobno nakrájených sušených rajčat.
- 3Na pánvi nasucho orestujte nasekané vlašské ořechy. Ihned je vyjměte z pánve a nadrobno nakrájejte. Dejte stranou asi lžíci oříšků. Na rajčata nasypte nasekané oříšky. Navrch přidejte zbývající kozí sýr jako poslední vrstvu.
- 4Důkladně stlačte, přitlačte zbylou fólií a nechte chladit v lednici alespoň 30 minut nebo až 2 dny. Přibližně půl hodiny před podáváním vyjměte z lednice. Začněte za hrany plastového obalu uvolňovat sýrovou terinu z nádoby. Terinu opatrně překlopte ve fólii na talíř a fólii stáhněte. Na závěr pokapejte trochou olivového oleje a nechte chvilku odstát, dokud sýr nedosáhne pokojové teploty. Posypte zbývajícími oříšky, přidejte trošku čerstvě namletého černého pepře a podávejte s krekry. Večírek může začít!
- 1Vnitřek 2dl odměrky nebo hrníčku o průměru 10 cm vyplňte potravinářskou fólií. Nechte konce fólie vyčnívat o několik centimetrů přes okraje nádoby. V další misce smíchejte 240 g kozího sýra s 60 ml smetany pomocí metly nebo vidličkou. Přidejte ¼ čajové lžičky soli a čerstvě mletý černý pepř dle chuti, případně přidejte více smetany. Sýr by měl být jemný, držet pohromadě a neměl by být příliš hrudkovitý. Lžící vyberte přibližně třetinu sýra do plastem vystlané odměrky a uhlaďte ho do rovnoměrné vrstvy dnem další sklenice nebo lžící. Pak na něj rozetřete pesto téměř až ke stranám první vrstvy sýra.
- 2Na pesto rozetřete rovnoměrně další třetinu sýra a přidejte vrstvu nadrobno nakrájených sušených rajčat.
- 3Na pánvi nasucho orestujte nasekané vlašské ořechy. Ihned je vyjměte z pánve a nadrobno nakrájejte. Dejte stranou asi lžíci oříšků. Na rajčata nasypte nasekané oříšky. Navrch přidejte zbývající kozí sýr jako poslední vrstvu.
- 4Důkladně stlačte, přitlačte zbylou fólií a nechte chladit v lednici alespoň 30 minut nebo až 2 dny. Přibližně půl hodiny před podáváním vyjměte z lednice. Začněte za hrany plastového obalu uvolňovat sýrovou terinu z nádoby. Terinu opatrně překlopte ve fólii na talíř a fólii stáhněte. Na závěr pokapejte trochou olivového oleje a nechte chvilku odstát, dokud sýr nedosáhne pokojové teploty. Posypte zbývajícími oříšky, přidejte trošku čerstvě namletého černého pepře a podávejte s krekry. Večírek může začít!
Hodnocení
Nehodnoceno
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.