Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Slaný řepný koláč s karamelizovanou  cibulí

Slaný řepný koláč s karamelizovanou cibulí

Ingredience

280 g hladké mouky
130 g másla
210 ml vody
½ lžičky soli
3 červené cibule
½ lžíce olivového oleje
2 lžíce třtinového cukru
100 ml smetany ke šlehání (30 %)
150 ml plnotučného mléka
3 vejce
2 stroužky česneku
3 lžíce dijonské hořčice
1 hrst čerstvého kopru
4 ks předvařené řepy v celku

Postup přípravy

1. Do mísy prosejte 260 g mouky a přidejte na kostky nakrájené studené máslo vyndané z lednice. Mouku s máslem zpracujte v robotu nebo ručně na drobenku, až je sypká jako písek. Pak přidejte ledovou vodu, sůl a vypracujte hladké těsto.

2. Těsto vytvarujte do hranaté placky, zabalte do potravinářské fólie a dejte na 2 hodiny odležet do lednice.

3. Oloupanou cibuli nakrájenou na měsíčky orestujte v pánvi na rozpáleném oleji 6 minut. Přidejte cukr, vše promíchejte a nechte 2–3 minuty zkaramelizovat. Cibule přendejte do misky a dejte stranou.

4. V míse metličkou prošlehejte smetanu, mléko, vejce, nadrcený česnek, hořčici a ½ nasekaného kopru.

5. Připravte si podlouhlou koláčovou formu o velikosti 11 × 25 cm. Těsto rozválejte na pomoučeném stole na 3 mm silnou placku a přendejte ji do podlouhlé koláčové formy o velikosti 11 × 25 cm. Prsty vtlačte těsto tak, aby vám vznikly okraje a těsto dobře přiléhalo k formě. Dno těsta propíchejte vidličkou a zakryjte pečicím papírem. Navrch vsypte pečicí fazole, které papír zatíží. Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 15 minut. Pak ho vyndejte a opatrně sundejte pečicí papír s fazolemi.

6. Řepu nakrájejte na větší kousky. Z řepy a karamelizované cibule dejte stranou menší část na ozdobení koláče. Zbytek dejte do předpečeného korpusu a zalijte vaječnou směsí. Vršek dozdobte zbylými kusy řepy a cibule.

7. Pečte v předehřáté troubě 30–40 minut dozlatova. Koláč nechte po upečení vychladnout na mřížce a nakonec ozdobte zbytkem čerstvého kopru.

Pomohl vám recept?

Další videorecepty