Slaný dýňový koláč s kozím sýrem

Snadné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Vegetariánské
Recepty na každý den
Svačina
Ingredience
Složení 1 porcí
- Mouka hladká 280 g
- Voda 210 ml
- Dýně Hokkaidó 1/2 ks
- Vejce 3 ks
- Smetana ke šlehání 30%-33% 380 ml
- Pepř
- Sůl
- Kozí sýr 200 g
- Dýňová semínka 1 hrs.
- Máslo 130 g
- Mouka hladká 280 g
- Voda 210 ml
- Dýně Hokkaidó 1/2 ks
- Vejce 3 ks
- Smetana ke šlehání 30%-33% 380 ml
- Pepř
- Sůl
- Kozí sýr 200 g
- Dýňová semínka 1 hrs.
- Máslo 130 g
Příprava
- 1Do mísy prosejte 260 g mouky a přidejte na kostky nakrájené studené máslo vyndané z lednice. Mouku s máslem zpracujte v robotu nebo ručně na drobenku, až je sypká jako písek. Pak přidejte ledovou vodu, ½ lžičky soli a vypracujte hladké těsto.
- 2Těsto vytvarujte do hranaté placky, zabalte do potravinářské fólie a dejte na 2 hodiny odležet do lednice.
- 3Dýni omyjte, rozpulte, vydlabejte semínka a rozdělte ji na menší kusy, tak aby se vám dobře krájela na tenké plátky. Plátky nakrájejte co nejtenčí a dejte je do mísy.
- 4V míse metličkou prošlehejte vejce, smetanu, sůl a pepř. Přidejte 80 g kozího sýra a znovu prošlehejte. Ve směsi mohou zůstat malé kousky sýra.
- 5Do koláčové formy o průměru 28 cm vložte těsto rozválené na pomoučeném stole na 3 mm silnou placku. Prsty vtlačte těsto do formy tak, aby vám vznikly okraje a těsto dobře přiléhalo k formě. Dno těsta propíchejte vidličkou a zakryjte pečicím papírem. Navrch vsypte pečicí fazole, které papír zatíží. Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 15 minut. Pak ho vyndejte a opatrně sundejte pečicí papír s fazolemi.
- 6Do předpečeného koláče vyskládejte ⅔ nakrájené dýně, pak vše zalijte smetanovovaječnou směsí. Nahoru hezky vyložte do kruhu zbytek plátků dýně. Zbytek kozího sýra nadrolte na vršek koláče a posypte dýňovými semínky.
- 7Koláč pečte 30–40 minut na 180 °C. Po upečení nechte vychladnout na mřížce.
- 1Do mísy prosejte 260 g mouky a přidejte na kostky nakrájené studené máslo vyndané z lednice. Mouku s máslem zpracujte v robotu nebo ručně na drobenku, až je sypká jako písek. Pak přidejte ledovou vodu, ½ lžičky soli a vypracujte hladké těsto.
- 2Těsto vytvarujte do hranaté placky, zabalte do potravinářské fólie a dejte na 2 hodiny odležet do lednice.
- 3Dýni omyjte, rozpulte, vydlabejte semínka a rozdělte ji na menší kusy, tak aby se vám dobře krájela na tenké plátky. Plátky nakrájejte co nejtenčí a dejte je do mísy.
- 4V míse metličkou prošlehejte vejce, smetanu, sůl a pepř. Přidejte 80 g kozího sýra a znovu prošlehejte. Ve směsi mohou zůstat malé kousky sýra.
- 5Do koláčové formy o průměru 28 cm vložte těsto rozválené na pomoučeném stole na 3 mm silnou placku. Prsty vtlačte těsto do formy tak, aby vám vznikly okraje a těsto dobře přiléhalo k formě. Dno těsta propíchejte vidličkou a zakryjte pečicím papírem. Navrch vsypte pečicí fazole, které papír zatíží. Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 15 minut. Pak ho vyndejte a opatrně sundejte pečicí papír s fazolemi.
- 6Do předpečeného koláče vyskládejte ⅔ nakrájené dýně, pak vše zalijte smetanovovaječnou směsí. Nahoru hezky vyložte do kruhu zbytek plátků dýně. Zbytek kozího sýra nadrolte na vršek koláče a posypte dýňovými semínky.
- 7Koláč pečte 30–40 minut na 180 °C. Po upečení nechte vychladnout na mřížce.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
| kus | ks | špetka | špet. | |
| lžíce | plž | svazek | svaz. | |
| lžička | člž | plátek | plát. | |
| hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
| stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
| snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.











