
Sladké řepové švýcarky s ořechy

Snadné
Více než 60 minut
0/5
Světová kuchyně
Vánoce
Dezert
Ingredience
Složení 12 porcí
- Cukr třtinový 140 g
- Voda 80 ml
- Řepa červená předvařená 2 ks
- Droždí sušené 10 g
- Vejce 1 ks
- Podmáslí 120 ml
- Sůl 1/2 člž
- Pomeranč 1 ks
- Mouka hladká 420 g
- Skořice mletá 1 plž
- Zázvor mletý 1 člž
- Ořechy lískové 100 g
- Máslo 80 g
- Cukr třtinový 140 g
- Voda 80 ml
- Řepa červená předvařená 2 ks
- Droždí sušené 10 g
- Vejce 1 ks
- Podmáslí 120 ml
- Sůl 1/2 člž
- Pomeranč 1 ks
- Mouka hladká 420 g
- Skořice mletá 1 plž
- Zázvor mletý 1 člž
- Ořechy lískové 100 g
- Máslo 80 g
Příprava
- 1Do odměrky nasypte ½ lžíce třtinového cukru a zalijte 30 ml ohřáté horké vody. Vsypte droždí a nechte na teplém místě asi 5 minut.
- 2Předvařenou řepu rozmixujte tyčovým mixérem s 50 ml vody na hladké pyré a přidejte k droždí. Dále přidejte ½ rozšlehaného vejce, podmáslí a 60 g třtinového cukru. V rendlíku rozpusťte 20 g másla a opatrně přilijte ke směsi. Pomeranč dobře omyjte a nastrouhejte z něj polovinu kůry. Spolu se solí vmíchejte také ke směsi.
- 3Směs s droždím přelijte do větší mísy a přidejte také 210 g hladké mouky. Hněťte v těsto, postupně přidávejte všechnu mouku a zapracujte na hladké těsto. Z těsta udělejte kouli, dejte ji do mísy a překryjte utěrkou. Na teplém místě nechte kynout 90 minut.
- 4V misce utřete vidličkou společně zbytek másla, třtinového cukru, skořici, zázvor a nasekané lískové ořechy.
- 5Vykynuté těsto vyválejte na lehce pomoučeném válu na obdélník o rozměru 15 × 30 cm. Těsto potřete máslovoořechovou směsí tak, aby na každé straně vznikl 1,5 cm prázdného místa. Těsto opatrně zarolujte a rozdělte na 12 trojúhelníkových kousků.
- 6Kousky vždy uprostřed stlačte koncem vařečky, aby vznikl ozdobný vzor, a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete zbytkem rozšlehaného vejce a nechte ještě 30 minut dokynout.
- 7Pečte v troubě předehřáté na 160 °C cca 25 minut.
- 1Do odměrky nasypte ½ lžíce třtinového cukru a zalijte 30 ml ohřáté horké vody. Vsypte droždí a nechte na teplém místě asi 5 minut.
- 2Předvařenou řepu rozmixujte tyčovým mixérem s 50 ml vody na hladké pyré a přidejte k droždí. Dále přidejte ½ rozšlehaného vejce, podmáslí a 60 g třtinového cukru. V rendlíku rozpusťte 20 g másla a opatrně přilijte ke směsi. Pomeranč dobře omyjte a nastrouhejte z něj polovinu kůry. Spolu se solí vmíchejte také ke směsi.
- 3Směs s droždím přelijte do větší mísy a přidejte také 210 g hladké mouky. Hněťte v těsto, postupně přidávejte všechnu mouku a zapracujte na hladké těsto. Z těsta udělejte kouli, dejte ji do mísy a překryjte utěrkou. Na teplém místě nechte kynout 90 minut.
- 4V misce utřete vidličkou společně zbytek másla, třtinového cukru, skořici, zázvor a nasekané lískové ořechy.
- 5Vykynuté těsto vyválejte na lehce pomoučeném válu na obdélník o rozměru 15 × 30 cm. Těsto potřete máslovoořechovou směsí tak, aby na každé straně vznikl 1,5 cm prázdného místa. Těsto opatrně zarolujte a rozdělte na 12 trojúhelníkových kousků.
- 6Kousky vždy uprostřed stlačte koncem vařečky, aby vznikl ozdobný vzor, a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete zbytkem rozšlehaného vejce a nechte ještě 30 minut dokynout.
- 7Pečte v troubě předehřáté na 160 °C cca 25 minut.
Hodnocení
Nehodnoceno
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.