
Panforte z itálie
Tento tradiční italský vánoční recept pochází ze středověkého městečka Siena v Toskánsku. Proto je v něm kandovaná kůra.

Snadné
Více než 60 minut
3/5
Italská
Vánoce
Dezert
Ingredience
Složení 30 porcí
- Olej slunečnicový 1 plž
- Kakao holandské 40 g
- Ořechy celé mix 325 g
- Citronová kůra 200 g
- Mouka hladká 110 g
- Zázvor mletý 2 člž
- Skořice mletá 1 plž
- Pepř 1,5 člž
- Muškátový oříšek
- Chilli mleté 1/2 člž
- Med 210 g
- Čokoláda hořká 85 g
- Cukr třtinový 200 g
- Cukr moučkový 40 g
- Olej slunečnicový 1 plž
- Kakao holandské 40 g
- Ořechy celé mix 325 g
- Citronová kůra 200 g
- Mouka hladká 110 g
- Zázvor mletý 2 člž
- Skořice mletá 1 plž
- Pepř 1,5 člž
- Muškátový oříšek
- Chilli mleté 1/2 člž
- Med 210 g
- Čokoláda hořká 85 g
- Cukr třtinový 200 g
- Cukr moučkový 40 g
Příprava
- 1Formě o průměru 22 cm potřete boky trochou oleje a poprašte kakaem. Dno formy vyložte pečicím papírem.
- 2V misce smíchejte kakao, ořechy, mouku, kandovanou kůru a koření. Vše důkladně promíchejte rukama, ať se ořechy řádně obalí.
- 3Nad vodní lázní rozpusťte čokoládu a dejte ji stranou.
- 4Cukr krupici a med dejte do rendlíku a ohřejte na 115 °C. Ideálně použijte teploměr, pokud nemáte teploměr, počkejte, až se cukr opravdu celý rozpustí, ale nezačne karamelizovat.
- 5Medovým sirupem přelijte sypkou ořechovou směs a nakonec přidejte čokoládu. Vše pořádně promíchejte. Směs přelijte do formy a uhlaďte stěrkou.
- 6Pečte v předehřáté troubě na 160 °C 30 až 35 minut. Střed bude po upečení ještě lehce měkký, ale to je v pořádku.
- 7Na mřížce nechte panforte chladnout 15 minut. Okraje formy ořežte nožíkem. Vyndejte z formy a nechte úplně vychladnout. Před podáváním poprašte cukrem moučkou.
- 1Formě o průměru 22 cm potřete boky trochou oleje a poprašte kakaem. Dno formy vyložte pečicím papírem.
- 2V misce smíchejte kakao, ořechy, mouku, kandovanou kůru a koření. Vše důkladně promíchejte rukama, ať se ořechy řádně obalí.
- 3Nad vodní lázní rozpusťte čokoládu a dejte ji stranou.
- 4Cukr krupici a med dejte do rendlíku a ohřejte na 115 °C. Ideálně použijte teploměr, pokud nemáte teploměr, počkejte, až se cukr opravdu celý rozpustí, ale nezačne karamelizovat.
- 5Medovým sirupem přelijte sypkou ořechovou směs a nakonec přidejte čokoládu. Vše pořádně promíchejte. Směs přelijte do formy a uhlaďte stěrkou.
- 6Pečte v předehřáté troubě na 160 °C 30 až 35 minut. Střed bude po upečení ještě lehce měkký, ale to je v pořádku.
- 7Na mřížce nechte panforte chladnout 15 minut. Okraje formy ořežte nožíkem. Vyndejte z formy a nechte úplně vychladnout. Před podáváním poprašte cukrem moučkou.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.