Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít

Ingredience

75 g másla
300 ml mléka
25 g čerstvých kvasnic
40 g krystalového cukru
sůl
1 lžička kardamomu
1 vejce
560 g hladké mouky
2 lžičky kypřicího prášku
1 vejce
400 ml smetany ke šlehání
moučkový cukr
Na mandlovou náplň:
200 g loupaných mandlí
80 g moučkového cukru
80 g krystalového cukru
špetka kardamomu
1 lžička vanilkového cukru
1 lžíce smetany ke šlehání

Postup přípravy

1. Rozehřejte máslo, při­dejte mléko a nechte ohřát na 37 °C (teplota lidského těla). Přimíchejte kvasnice. Poté vmíchejte cukr, sůl, kar­damom, vejce a mouku smí­chanou s kypřicím práškem. Vypracujte těsto. Nechte pod utěrkou na teplém místě kynout 30 minut.
2. Troubu předehřej­te na 225 °C. Pak z těsta vytvořte 12 stejně velkých kuliček, dejte je na plech a nechte kynout ještě 20 mi­nut. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte asi 10 minut.
3. Připravte si mandlovou náplň. Mandle rozmixujte, přidejte k nim oba cuk­ry a 100 ml vody a opět mixujte. Nakonec přidejte kardamom, vanilkový cukr, smetanu a naposledy vše mixujte, dokud nezískáte hladkou pastu.
4. Z upečených bulek seříz­něte vršek a vzniklý prostor vyplňte mandlovou hmotou. Vyšlehejte smetanu, dejte ji do cukrářského sáčku a ozdobte semly. Přiklopte odříznutou částí a posypejte moučkovým cukrem.

Pomohl vám recept?

Další videorecepty