Ingredience
75 g | másla |
300 ml | mléka |
25 g | čerstvých kvasnic |
40 g | krystalového cukru |
sůl | |
1 | lžička kardamomu |
1 | vejce |
560 g | hladké mouky |
2 | lžičky kypřicího prášku |
1 | vejce |
400 ml | smetany ke šlehání |
moučkový cukr | |
Na mandlovou náplň: | |
---|---|
200 g | loupaných mandlí |
80 g | moučkového cukru |
80 g | krystalového cukru |
špetka kardamomu | |
1 | lžička vanilkového cukru |
1 | lžíce smetany ke šlehání |
Postup přípravy
1. Rozehřejte máslo, přidejte mléko a nechte ohřát na 37 °C (teplota lidského těla). Přimíchejte kvasnice. Poté vmíchejte cukr, sůl, kardamom, vejce a mouku smíchanou s kypřicím práškem. Vypracujte těsto. Nechte pod utěrkou na teplém místě kynout 30 minut.
2. Troubu předehřejte na 225 °C. Pak z těsta vytvořte 12 stejně velkých kuliček, dejte je na plech a nechte kynout ještě 20 minut. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte asi 10 minut.
3. Připravte si mandlovou náplň. Mandle rozmixujte, přidejte k nim oba cukry a 100 ml vody a opět mixujte. Nakonec přidejte kardamom, vanilkový cukr, smetanu a naposledy vše mixujte, dokud nezískáte hladkou pastu.
4. Z upečených bulek seřízněte vršek a vzniklý prostor vyplňte mandlovou hmotou. Vyšlehejte smetanu, dejte ji do cukrářského sáčku a ozdobte semly. Přiklopte odříznutou částí a posypejte moučkovým cukrem.