Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
0
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyRoastbeef pečený s houbovou nádivkou
Albert logoAlbert logo
  • Roastbeef pečený s houbovou nádivkou
Roastbeef pečený s houbovou nádivkou

Roastbeef pečený s houbovou nádivkou

Náročné
Více než 60 minut
0/5
Česká
Hlavní chod

Ingredience1 porce

1 porcí
  • Směs hub 400 g
  • Houby sušené 25 g
  • Cibule šalotka 200 g
  • Olej olivový 2 plž
  • Tymián čerstvý 2 snít.
  • Sůl
  • Hovězí svíčková 1,5 kg
  • Česnek 3 strouž.
  • Brandy 3 plž
  • Hořčice hrubozrnná 2 člž
  • Pepř
  • Vývar hovězí 400 ml
  • Mouka hladká 1 plž
  • Zakysaná smetana tučná 1 ks
  • Petržel hladkolistá 1 hrs.
  • Máslo 1 plž
  • Směs hub 400 g
  • Houby sušené 25 g
  • Cibule šalotka 200 g
  • Olej olivový 2 plž
  • Tymián čerstvý 2 snít.
  • Sůl
  • Hovězí svíčková 1,5 kg
  • Česnek 3 strouž.
  • Brandy 3 plž
  • Hořčice hrubozrnná 2 člž
  • Pepř
  • Vývar hovězí 400 ml
  • Mouka hladká 1 plž
  • Zakysaná smetana tučná 1 ks
  • Petržel hladkolistá 1 hrs.

Příprava

1
Sušené houby dejte do misky a zalijte čtvrtlitrem vroucí vody. Nechte dvacet minut stát. Pak je sceďte, vodu uschovejte a houby najemno nasekejte. Zhruba polovinu čerstvých hub dejte stranou (vyberte ty nejkrásnější), zbývající nakrájejte na malé kousky. Polovinu šalotek oloupejte a nasekejte najemno. Velkou pánev s nepřilnavým dnem rozpalte na středním plameni, přidejte máslo, jednu lžíci olivového oleje a po chvilce i šalotky a česnek a nechte za stálého míchání tři až pět minut změknout. Přidejte nasekané sušené houby, opékejte dvě minuty, vsypte čerstvé houby a tymián a opékejte dalších deset minut dohněda, nebo dokud se neodpaří veškerá tekutina. Nechte zchladnout.
2
Maso dejte na velké prkénko a ostrým nožem ho zhruba v jedné třetině výšky (odshora) vodorovně rozřízněte (nedořízněte do konce) a rozevřete jako knihu. Jedna část bude přirozeně tenčí než druhá. Silnější část opět vodorovně rozřízněte a otevřete na druhou stranu, aby vznikl plát. Plochu masa tím krásně zvětšíte. Mírně naklepejte. Maso osolte z obou stran a pak na něj rovnoměrně rozprostřete houbovou nádivku. Pevně srolujte do rolády a svažte kuchyňským provázkem. Návod najdete v rubrice Rady a nápady.
3
Troubu předehřejte na 200 °C. Velký pekáč dejte na sporák, rozpalte ho, přidejte trochu másla a jednu lžíci olivového oleje a na tuku ze všech stran zprudka opečte roládu, aby se maso zatáhlo.
4
Sejměte z ohně, kolem rolády rozprostřete zbylé oloupané šalotky, pokapejte olivovým olejem a dejte péct do trouby. Za dvacet až pětadvacet minut bude roastbeef krvavý, za pětatřicet minut středně propečený, za tři čtvrtě hodiny dobře propečený. Deset minut před koncem pečení přidejte do pekáčku i odložené houby, promíchejte je s vypečenou šťávou a olejem. Maso vyjměte, nechte před servírováním deset až patnáct minut odpočinout, šalotky a houby dejte do servírovací mísy a udržujte teplé.
5
Pekáč s výpekem dejte na sporák, vmíchejte mouku a po chvíli i brandy. Když se brandy začne lehce vařit, vlijte do pekáčku vodu z hub a vývar a vařte pět minut, dokud mírně nezačne houstnout. Vmíchejte hořčici, smetanu a osolte podle chuti. Maso podávejte nakrájené na plátky spolu s houbami, šalotkami a petrželovo-bramborovou kaší.
1
Sušené houby dejte do misky a zalijte čtvrtlitrem vroucí vody. Nechte dvacet minut stát. Pak je sceďte, vodu uschovejte a houby najemno nasekejte. Zhruba polovinu čerstvých hub dejte stranou (vyberte ty nejkrásnější), zbývající nakrájejte na malé kousky. Polovinu šalotek oloupejte a nasekejte najemno. Velkou pánev s nepřilnavým dnem rozpalte na středním plameni, přidejte máslo, jednu lžíci olivového oleje a po chvilce i šalotky a česnek a nechte za stálého míchání tři až pět minut změknout. Přidejte nasekané sušené houby, opékejte dvě minuty, vsypte čerstvé houby a tymián a opékejte dalších deset minut dohněda, nebo dokud se neodpaří veškerá tekutina. Nechte zchladnout.
2
Maso dejte na velké prkénko a ostrým nožem ho zhruba v jedné třetině výšky (odshora) vodorovně rozřízněte (nedořízněte do konce) a rozevřete jako knihu. Jedna část bude přirozeně tenčí než druhá. Silnější část opět vodorovně rozřízněte a otevřete na druhou stranu, aby vznikl plát. Plochu masa tím krásně zvětšíte. Mírně naklepejte. Maso osolte z obou stran a pak na něj rovnoměrně rozprostřete houbovou nádivku. Pevně srolujte do rolády a svažte kuchyňským provázkem. Návod najdete v rubrice Rady a nápady.
3
Troubu předehřejte na 200 °C. Velký pekáč dejte na sporák, rozpalte ho, přidejte trochu másla a jednu lžíci olivového oleje a na tuku ze všech stran zprudka opečte roládu, aby se maso zatáhlo.
4
Sejměte z ohně, kolem rolády rozprostřete zbylé oloupané šalotky, pokapejte olivovým olejem a dejte péct do trouby. Za dvacet až pětadvacet minut bude roastbeef krvavý, za pětatřicet minut středně propečený, za tři čtvrtě hodiny dobře propečený. Deset minut před koncem pečení přidejte do pekáčku i odložené houby, promíchejte je s vypečenou šťávou a olejem. Maso vyjměte, nechte před servírováním deset až patnáct minut odpočinout, šalotky a houby dejte do servírovací mísy a udržujte teplé.
5
Pekáč s výpekem dejte na sporák, vmíchejte mouku a po chvíli i brandy. Když se brandy začne lehce vařit, vlijte do pekáčku vodu z hub a vývar a vařte pět minut, dokud mírně nezačne houstnout. Vmíchejte hořčici, smetanu a osolte podle chuti. Maso podávejte nakrájené na plátky spolu s houbami, šalotkami a petrželovo-bramborovou kaší.

Hodnocení

Nehodnoceno
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup

Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 3 dny

Od 24.04.2024 do 30.04.2024

Platný ještě 10 dní

Od 17.04.2024 do 07.05.2024

Platný ještě 3 dny

Od 24.04.2024 do 30.04.2024

Platný ještě 10 dní

Od 17.04.2024 do 07.05.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.