×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Recept Risotto s artyčoky

Další recepty a články

Grilovaná kuřecí prsa v...
Grilovaná kuřecí...
Grilovaná kuřecí prsa v...
Grilovaná kuřecí prsa v...
Hovězí burgery a  batátové...
Hovězí burgery a ...
Hovězí burgery a  batátové...
Hovězí burgery a  batátové...
Hovězí kližka s voňavým...
Hovězí kližka...
Hovězí kližka s voňavým...
Hovězí kližka s voňavým...
Kuřecí prsa s pečenou mrkví
Kuřecí prsa...
Kuřecí prsa s pečenou mrkví
Kuřecí prsa s pečenou mrkví

Risotto s artyčoky

Co budete potřebovat

Artyčoky
1 šalotka
200 g pancetty
½ citronu
4 artyčoky
3 lžíce olivového oleje
60 g másla
1 stroužek česneku
400 ml zeleninového vývaru
2 špetky bílého pepře
4 větvičky tymiánu
sůl a čerstvě mletý pepř
| Risotto
3 lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku
1 šalotka
320 g rýže Arborio
150 ml bílého suchého vína
400 ml zeleninového vývaru
4 větvičky tymiánu
50 g parmazánu
30 g másla
hladkolistá petržel na posypání

Jak na to?

Šalotky nakrájejte najemno, pancettu na proužky. Do větší misky připravte vodu s citronem a před čištěním artyčoků si v ní namočte ruce – zabráníte tím rychlé oxidaci a zhnědnutí. Po očištění artyčoky vraťte do citronového nálevu, dokud s nimi nebudete dál pracovat.
Rozpalte hlubší pánev, rozehřejte olej s máslem, přidejte rozmělněný česnek a šalotku. Po chvilce vložte téměř všechnu pancettu, trochu si nechte na ozdobu, a osmahněte. Podlijte vývarem, dochuťte pepřem, tymiánem a nechte dusit na mírném ohni 15 minut. Ke konci dochuťte solí.
V další hlubší pánvi rozpalte druhou část oleje a másla, vložte česnek, šalotku a osmahněte dozlatova. Přisypte propláchnutou a okapanou rýži a opět asi tři minuty restujte. Podlijte vínem. Nechte odpařit, přilijte vývar a dochuťte tymiánem. Za občasného míchání duste 15 minut. Ke konci přimíchejte směs s artyčoky, parmazán a ještě zjemněte máslem.
Servírujte s opečenou pancettou a ozdobte petrželí.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Risotto s artyčoky

Hlavní chod Velmi snadné Maso Bezlepkové Magazín 6/2018
Průměrné hodnocení 5 (1)
Risotto je jedním z nejtradičnějších italských jídel. Připravuje se na mnoho způsobů. Jedním z nejoblíbenějších je kombinace bílého vína, másla, parmazánu a nějaké zeleniny nebo hub. Daniele pro nás uvařil risotto s artyčoky a pancettou. Ještě jste s artyčoky nikdy nevařili? Jak s nimi zacházet jsme pro vás sepsali níže, nemusíte se tedy obávat nezdaru. Výsledek rozhodně stojí za vyzkoušení.

Co budete potřebovat

Artyčoky
1 šalotka
200 g pancetty
½ citronu
4 artyčoky
3 lžíce olivového oleje
60 g másla
1 stroužek česneku
400 ml zeleninového vývaru
2 špetky bílého pepře
4 větvičky tymiánu
sůl a čerstvě mletý pepř
| Risotto
3 lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku
1 šalotka
320 g rýže Arborio
150 ml bílého suchého vína
400 ml zeleninového vývaru
4 větvičky tymiánu
50 g parmazánu
30 g másla
hladkolistá petržel na posypání

Jak na to?

Šalotky nakrájejte najemno, pancettu na proužky. Do větší misky připravte vodu s citronem a před čištěním artyčoků si v ní namočte ruce – zabráníte tím rychlé oxidaci a zhnědnutí. Po očištění artyčoky vraťte do citronového nálevu, dokud s nimi nebudete dál pracovat.
Rozpalte hlubší pánev, rozehřejte olej s máslem, přidejte rozmělněný česnek a šalotku. Po chvilce vložte téměř všechnu pancettu, trochu si nechte na ozdobu, a osmahněte. Podlijte vývarem, dochuťte pepřem, tymiánem a nechte dusit na mírném ohni 15 minut. Ke konci dochuťte solí.
V další hlubší pánvi rozpalte druhou část oleje a másla, vložte česnek, šalotku a osmahněte dozlatova. Přisypte propláchnutou a okapanou rýži a opět asi tři minuty restujte. Podlijte vínem. Nechte odpařit, přilijte vývar a dochuťte tymiánem. Za občasného míchání duste 15 minut. Ke konci přimíchejte směs s artyčoky, parmazán a ještě zjemněte máslem.
Servírujte s opečenou pancettou a ozdobte petrželí.

Chutnalo Vám?

S našimi pravidelnými newslettery vám už žádný skvělý recept neuteče. Registrujte se k odběru receptů, získáte skvělou inspiraci (nejen) na víkendové vaření!

Další recepty a články

Grilovaná kuřecí prsa v...
Grilovaná kuřecí prsa v...
Grilovaná kuřecí prsa v...
Grilovaná kuřecí prsa v...
Hovězí burgery a  batátové...
Hovězí burgery a  batátové...
Hovězí burgery a  batátové...
Hovězí burgery a  batátové...
Hovězí kližka s voňavým...
Hovězí kližka s voňavým...
Hovězí kližka s voňavým...
Hovězí kližka s voňavým...
Kuřecí prsa s pečenou mrkví
Kuřecí prsa s pečenou mrkví
Kuřecí prsa s pečenou mrkví
Kuřecí prsa s pečenou mrkví

Inspirujte se podobnými recepty