
Rajská omáčka z kořenové zeleniny s hovězím masem
Ingredience
800 g | hovězí plece |
100 g | špeku |
sůl | |
pepř | |
50 ml | slunečnicového oleje |
250 g | mrkve |
150 g | celeru |
100 g | kořenové petržele |
100 g | cibule |
2 | bobkové listy |
3 | kuličky nového koření |
100 g | cukru krystalu |
200 g | rajčatového protlaku |
1 | lžička perníkového koření |
1 200 ml | vody |
1 | kostka zeleninového bujónu |
20 g | másla |
1 | citron |
500 g | těstovin |
Postup přípravy
1. Očištěné maso prošpikujte proužky slaniny, osolte a opepřete. V hrnci na 20 ml rozpáleného oleje maso ze všech stran orestujte. Vyjměte a odložte stranou.
2. K výpeku přidejte zbylý olej a orestujte na něm oloupanou, na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu do zlatohněda. Přidejte oloupanou, najemno nakrájenou cibuli a pokračujte v restování. Přidejte bobkový list, nové koření, cukr a nechte lehce zkaramelizovat. Přidejte rajčatový protlak, perníkové koření a restujte. Poté vlijte vodu, přidejte bujón, vložte maso, přiklopte pokličkou a duste doměkka cca 1 ½ hodiny.
3. Když je maso měkké, vyjměte jej z hrnce a omáčku propasírujte. Zjemněte máslem, dochuťte lžičkou citronové šťávy a případně podle chuti doslaďte.
4. Maso nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou a těstovinami uvařenými podle návodu na obalu.