
Kachna s datlovou nádivkou

Snadné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Hlavní chod
Ingredience
Složení 6 porcí
- Sůl
- Kachna celá 1 ks
- Špek 50 g
- Rohlík 2 ks
- Mléko 200 ml
- Pekanové ořechy 100 g
- Tymián čerstvý 3 snít.
- Datle sušené 100 g
- Hruška 1 ks
- Zázvor mletý 3 člž
- Špejle 1 ks
- Cukr třtinový 125 g
- Koňak 100 ml
- Vejce 3 ks
- Pepř
- Skořice mletá 2 člž
- Brambory 500 g
- Voda 150 ml
- Vaječný žloutek 1 ks
- Mouka hrubá 180 g
- Badyán celý 1 ks
- Skořice celá 1 ks
- Strouhanka 200 g
- Červené víno 150 ml
- Kachní výpek 100 ml
- Sůl
- Kachna celá 1 ks
- Špek 50 g
- Rohlík 2 ks
- Mléko 200 ml
- Pekanové ořechy 100 g
- Tymián čerstvý 3 snít.
- Datle sušené 100 g
- Hruška 1 ks
- Zázvor mletý 3 člž
- Špejle 1 ks
- Cukr třtinový 125 g
- Koňak 100 ml
- Vejce 3 ks
- Pepř
Příprava
- 1Troubu předehřejte na 150 °C.
- 2Kachnu očistěte a osolte. Špek, rohlíky, datle i hrušku nakrájejte. Špek vypečte, přidejte rohlíky, zalijte mlékem a nechte nasáknout.
- 3Vmíchejte datle, hrušku, ořechy a lístky tymiánu. Do vychladlé směsi zapracujte vejce, osolte a opepřete. Vzniklou nádivkou naplňte kachnu a uzavřete pomocí špejle.
- 4Na marinádu promíchejte koňak, cukr, zázvor a skořici. Potřete jí kachnu a vložte do pekáče prsy dolů, podlijte vodou a pečte zvolna asi dvě a půl hodiny. Otočte, zvyšte teplotu na 180 °C a dopečte dozlatova. Odeberte naběrač- ku výpeku k přípravě omáčky. Podávejte s bramborovými šiškami a vinnou omáčkou.
- 5Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Oloupejte je a nastrouhejte najemno. Přisypte mouku, osolte, vyklepněte vejce, přidejte žloutek navíc a vše zpracujte do hladkého těsta. Dejte na půl hodiny odpočinout do ledničky. Poté z těsta odeberte části velikosti dlaně, válejte z nich delší válečky, které následně nakrájejte na kousky o délce zhruba pěti centimetrů. Vařte ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou, a poté ještě dvě až tři minuty.
- 6Strouhanku nasucho opražte v pánvi. Přesypte do hlubšího talíře a obalte v ní hotové šišky.
- 7Zkaramelizujte cukr, přidejte skořici, badyán, podlijte vínem a nechte odpařit. Přilijte naběračku kachního výpeku a redukujte do zhoustnutí.
- 1Troubu předehřejte na 150 °C.
- 2Kachnu očistěte a osolte. Špek, rohlíky, datle i hrušku nakrájejte. Špek vypečte, přidejte rohlíky, zalijte mlékem a nechte nasáknout.
- 3Vmíchejte datle, hrušku, ořechy a lístky tymiánu. Do vychladlé směsi zapracujte vejce, osolte a opepřete. Vzniklou nádivkou naplňte kachnu a uzavřete pomocí špejle.
- 4Na marinádu promíchejte koňak, cukr, zázvor a skořici. Potřete jí kachnu a vložte do pekáče prsy dolů, podlijte vodou a pečte zvolna asi dvě a půl hodiny. Otočte, zvyšte teplotu na 180 °C a dopečte dozlatova. Odeberte naběrač- ku výpeku k přípravě omáčky. Podávejte s bramborovými šiškami a vinnou omáčkou.
- 5Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Oloupejte je a nastrouhejte najemno. Přisypte mouku, osolte, vyklepněte vejce, přidejte žloutek navíc a vše zpracujte do hladkého těsta. Dejte na půl hodiny odpočinout do ledničky. Poté z těsta odeberte části velikosti dlaně, válejte z nich delší válečky, které následně nakrájejte na kousky o délce zhruba pěti centimetrů. Vařte ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou, a poté ještě dvě až tři minuty.
- 6Strouhanku nasucho opražte v pánvi. Přesypte do hlubšího talíře a obalte v ní hotové šišky.
- 7Zkaramelizujte cukr, přidejte skořici, badyán, podlijte vínem a nechte odpařit. Přilijte naběračku kachního výpeku a redukujte do zhoustnutí.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.