Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Křehké vánoční pracny

Křehké vánoční pracny

Když zavoní v kuchyni, všichni vědí, že je Štědrý den za dveřmi. Pracny pekly naše babičky, maminky, tak vyzkoušejte tento osvědčený recept, který chutná i dnes.

Co budete potřebovat na křehké vánoční pracny

70 g lískových oříšků
260 g cukru moučky
160 g másla
330 g hladké mouky
10 g holandského kakaa
1 vejce
2 lžíce mléka
mletá skořice
2 ks mletého hřebíčku
1 špetka mletého muškátového oříšku
1 bio citron
50 g sádla

Jak udělat vánoční pracny zdravější

Recept jak na křehké vánoční pracny

  1. Pomelte 70 g lískových ořechů a dejte je do mísy. Přidejte k nim 160 g moučkového cukru, 160 g pokrájeného másla, 330 g hladké mouky, 10 g holandského kakaa, 1 vejce a 2 lžíce másla. Z koření přidejte špetku mleté skořice, malou špetku mletého hřebíčku, špetku mletého muškátového oříšku a nastrouhejte kůru z 1 citronu.
  2. Propracujte důkladně v těsto, poté zabalte do potravinové fólie a nechte 2 hodiny odležet v lednici.
  3. Troubu předehřejte na 180 °C a připravte si formičky na cukroví. Každou důkladně vymažte sádlem a naplňte těstem. Skládejte na plech a dejte péct do trouby na 7 minut.
  4. Po upečení pracny ještě horké vyklopte z formiček a ihned obalte v moučkovém cukru. Hotové cukroví uložte do krabice a nechte 14 dní uležet. Věříme, že díky nim budou vánoční svátky ještě příjemnější.
Pomohl vám recept?
13hodnocení4

Co byste o vánočních pracnách měli vědět

Lískové ořechy ve 100 g obsahují doporučenou denní dávku vitaminu E. Ten patří mezi vitaminy rozpustné v tucích. Působí jako antioxidant.

Další videorecepty