1
Předehřejte troubu na 150 °C. Maso položte na prkénko tučnější stranou nahoru a tuk či kůži ostrým nožem nakrojte do mřížky. Maso přelijte horkou vodou z varné konvice, osušte papírovou utěrkou a důkladně do něj vetřete sůl a kmín. Na spodní pozici v troubě vsuňte hlubší plech, umístěte na něj mřížku a na ni připravený bůček. Pečte hodinu a půl. Tuk bude odkapávat na plech. Mezitím vymažte pekáč silnou vrstvou másla, přilijte tuk, který vykapal z bůčku, vyválejte v něm brambory a cibuli. Osolte, opepřete a zalijte vývarem. Na pekáč položte mřížku s rozpečeným bůčkem a pečte další hodinu a půl, až bude bůček měkký a brambory zlatohnědé. Pak pekáček s bramborami vyjměte z trouby, zapněte gril v troubě a 15 minut pod ním opékejte maso, aby se vypekla křupavá kůrčička. Mezitím připravte omáčku. Jablka nakrájejte na kostičky, vložte do kastrůlku, zalijte je 2 lžícemi vody a přiklopené duste 3–4 minuty, jablka by se měla rozvařit na kaši. Vmíchejte máslo, podle chuti oslaďte a jezte k bůčku s bramborami.