
Pomalu pečené husí prso s pečeným zelím od šéfkuchaře Pavla Švestky

Snadné
Více než 60 minut
1/5
Česká
Sváteční
Hlavní chod
Ingredience
Složení 4 porce
- Zelí červené 500 g
- Máslo 100 g
- Cukr krupicový 1 plž
- Červené víno 300 ml
- Sůl
- Pepř
- Smetana ke šlehání 30%-33% 200 ml
- Brambory 300 g
- Strouhanka 60 g
- Vejce 1 ks
- Majoránka 2 g
- Pohanka 30 g
- Olej 500 ml
- Husí prsa 2 ks
- Brusinky kompotované 50 g
- Petržel hladkolistá 1 hrs.
- Zelí červené 500 g
- Máslo 100 g
- Cukr krupicový 1 plž
- Červené víno 300 ml
- Sůl
- Pepř
- Smetana ke šlehání 30%-33% 200 ml
- Brambory 300 g
- Strouhanka 60 g
- Vejce 1 ks
- Majoránka 2 g
- Pohanka 30 g
- Olej 500 ml
- Husí prsa 2 ks
- Brusinky kompotované 50 g
Příprava
- 1Menší hlávku zelí umyjte a vprostřed vykrojte z celé hlávky 2 stejně široké plátky, asi 3 cm široké. Opečte je na troše másla na pánvi, přidejte lžíci cukru, postupně podlijte 300 ml červeného vína a vařte do změknutí. Poté zelí rozkrojte na 4 stejné porce a lehce dochuťte solí a pepřem. Zbylou část zelí nakrájejte nadrobno, vložte do hrnce s osolenou vodou a vařte doměkka. Přidejte 200 ml smetany a rozmixujte ponorným mixérem v hladké pyré.
- 2Uvařte 300 g brambor v hrnci s osolenou vroucí vodou do změknutí. Nechte je vychladnout, oloupejte, vložte do větší mísy a přidejte 60 g strouhanky, vejce, 2 g majoránky, osolte a zamíchejte. Navlhčenými dlaněmi tvarujte knedlíčky a opečte je na pánvi dozlatova.
- 3Propláchněte 30 g pohanky a osušte ji papírovou utěrkou. V rendlíku rozpalte 500 ml oleje na 200 °C, pohanku dejte do sítka, ponořte do oleje a smažte přibližně 10 vteřin. Pohankový popcorn vyndejte a nechte osušit na papírovém ubrousku.
- 4Zbylý výpek z pečené husy, jablka a cibuli z pekáčku rozmixujte dohladka, přeceďte přes jemné síto a dochuťte solí a pepřem. Pokud je omáčka hustá, můžete ji rozředit vývarem nebo vodou. Před podáváním opečte husí prsa ze svatomartinské pečínky na pánvi kůží dolů dokřupava. Maso servírujte s opečeným zelím, s pyré z červeného zelí, bramborovými knedlíčky, pohankovým popcornem, omáčkou z pečených jablek, ozdobené brusinkami a čerstvou petrželkou.
- 1Menší hlávku zelí umyjte a vprostřed vykrojte z celé hlávky 2 stejně široké plátky, asi 3 cm široké. Opečte je na troše másla na pánvi, přidejte lžíci cukru, postupně podlijte 300 ml červeného vína a vařte do změknutí. Poté zelí rozkrojte na 4 stejné porce a lehce dochuťte solí a pepřem. Zbylou část zelí nakrájejte nadrobno, vložte do hrnce s osolenou vodou a vařte doměkka. Přidejte 200 ml smetany a rozmixujte ponorným mixérem v hladké pyré.
- 2Uvařte 300 g brambor v hrnci s osolenou vroucí vodou do změknutí. Nechte je vychladnout, oloupejte, vložte do větší mísy a přidejte 60 g strouhanky, vejce, 2 g majoránky, osolte a zamíchejte. Navlhčenými dlaněmi tvarujte knedlíčky a opečte je na pánvi dozlatova.
- 3Propláchněte 30 g pohanky a osušte ji papírovou utěrkou. V rendlíku rozpalte 500 ml oleje na 200 °C, pohanku dejte do sítka, ponořte do oleje a smažte přibližně 10 vteřin. Pohankový popcorn vyndejte a nechte osušit na papírovém ubrousku.
- 4Zbylý výpek z pečené husy, jablka a cibuli z pekáčku rozmixujte dohladka, přeceďte přes jemné síto a dochuťte solí a pepřem. Pokud je omáčka hustá, můžete ji rozředit vývarem nebo vodou. Před podáváním opečte husí prsa ze svatomartinské pečínky na pánvi kůží dolů dokřupava. Maso servírujte s opečeným zelím, s pyré z červeného zelí, bramborovými knedlíčky, pohankovým popcornem, omáčkou z pečených jablek, ozdobené brusinkami a čerstvou petrželkou.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
TIP Svatomartinská hostina jde připravit jako od šéfkuchaře, téměř bez práce a do 20 minut díky šťavnatému sous vide husímu prsíčku Albert Excellent.


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.