ReceptyPerníkový Vejcoun
Albert logoAlbert logo
  • Perníkový Vejcoun

Perníkový Vejcoun

Překvapte letos na Velikonoce velkým perníkovým vejcounem, který vykouzlí úsměv na tváři malým i velkým koledníkům.
Perníkový Vejcoun
Snadné
Více než 60 minut
3/5
Česká
Velikonoce
Dezert

Ingredience

Složení
1 porcí
  • Perníkové těsto 400 g
  • Mouka hladká 40 g
  • Vejce BIO 2 ks
  • Cukr moučkový 350 g
  • Potravinářské barvivo
  • Perníkové těsto 400 g
  • Mouka hladká 40 g
  • Vejce BIO 2 ks
  • Cukr moučkový 350 g
  • Potravinářské barvivo

Příprava

1
Perníkové těsto vyválejte na pomoučené desce na asi 4 mm silný plát. Vykrojte vejce o rozměrech 18 × 25 cm, můžete si připravit papírovou šablonu. Vykrojené vejce přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 12 minut dozlatova.
2
Mezitím si připravte polevy. Oddělte žloutky od bílků. Do misky vložte žloutky a 150 g cukru. Vidličkou vymíchejte na polevu, která bude hustá, ale zároveň se bude rovnoměrně roztékat. Pokud se vám poleva bude zdát příliš řídká, přidejte ještě cukr.
3
V dalších 2 miskách si připravte bílkovou polevu. Do první misky dejte 1 bílek, přisypte 100 g cukru, přidejte černé potravinářské barvivo a vidličkou smíchejte.
4
Ve druhé misce vidličkou vymíchejte zbylý bílek s cukrem a opět vytvořte polevu, která bude dostatečně hustá. Když do polevy ponoříte lžičku, poleva by měla pomalu odkapávat. Pokud bude poleva příliš řídká, přidejte cukr a opět promíchejte. Pamatujte, že zdobicí poleva musí být hustší než žloutková na výplň těla vejcouna.
5
Připravené polevy v miskách přikryjte, abyste zamezili přístupu vzduchu, a tím i ztvrdnutí polevy.
6
Bílou polevu vlijte do cukrářského pytlíčku a udělejte okraj vejcouna kolem dokola tak, abyste vytvořili hranici pro žloutkovou polevu. Nechte chvilku zaschnout.
7
Po ztuhnutí okrajů vejcouna vyplňte žloutkovou polevou a nechte zaschnout alespoň po dobu jedné hodiny.
8
Nakonec nakreslete černou polevou oči a úsměv. Oči vyplňte bílou polevou a tou ozdobte i okraj vejcouna dle vaší fantazie.
1
Perníkové těsto vyválejte na pomoučené desce na asi 4 mm silný plát. Vykrojte vejce o rozměrech 18 × 25 cm, můžete si připravit papírovou šablonu. Vykrojené vejce přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 12 minut dozlatova.
2
Mezitím si připravte polevy. Oddělte žloutky od bílků. Do misky vložte žloutky a 150 g cukru. Vidličkou vymíchejte na polevu, která bude hustá, ale zároveň se bude rovnoměrně roztékat. Pokud se vám poleva bude zdát příliš řídká, přidejte ještě cukr.
3
V dalších 2 miskách si připravte bílkovou polevu. Do první misky dejte 1 bílek, přisypte 100 g cukru, přidejte černé potravinářské barvivo a vidličkou smíchejte.
4
Ve druhé misce vidličkou vymíchejte zbylý bílek s cukrem a opět vytvořte polevu, která bude dostatečně hustá. Když do polevy ponoříte lžičku, poleva by měla pomalu odkapávat. Pokud bude poleva příliš řídká, přidejte cukr a opět promíchejte. Pamatujte, že zdobicí poleva musí být hustší než žloutková na výplň těla vejcouna.
5
Připravené polevy v miskách přikryjte, abyste zamezili přístupu vzduchu, a tím i ztvrdnutí polevy.
6
Bílou polevu vlijte do cukrářského pytlíčku a udělejte okraj vejcouna kolem dokola tak, abyste vytvořili hranici pro žloutkovou polevu. Nechte chvilku zaschnout.
7
Po ztuhnutí okrajů vejcouna vyplňte žloutkovou polevou a nechte zaschnout alespoň po dobu jedné hodiny.
8
Nakonec nakreslete černou polevou oči a úsměv. Oči vyplňte bílou polevou a tou ozdobte i okraj vejcouna dle vaší fantazie.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
  • Více inspirace
    Hledáte inspiraci na velikonoční pečení? 🐥🥚🍰 Připravte si ty nejlepší sladké i slané dobroty s našimi osvědčenými recepty! Stačí si vybrat na velikonoční recepty na sladké a slané pečení a užít si Velikonoce plné skvělých chutí.
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě dnes

Od 16.04.2025 do 20.04.2025

Platný ještě dnes

Od 09.04.2025 do 20.04.2025

Platný ještě dnes

Od 09.04.2025 do 20.04.2025

Platný ještě dnes

Od 16.04.2025 do 20.04.2025

Platný ještě dnes

Od 09.04.2025 do 20.04.2025

Platný ještě dnes

Od 09.04.2025 do 20.04.2025

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.