
Domečky
Připravte si krásné a chutné perníkové domečky podle našeho receptu. Tento tradiční dezert je ideální pro vánoční pečení a potěší celou rodinu.

Snadné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Vánoce
Dezert
Ingredience
Složení 1 porcí
- Mouka hladká 525 g
- Med 3 plž
- Cukr moučkový 310 g
- Vejce 5 ks
- Jedlá soda 2 člž
- Perníkové koření 3 člž
- Kakao holandské 3/4 člž
- Vaječný bílek 1 ks
- Potravinářské barvivo
- Citronová šťáva
- Máslo 90 g
- Mouka hladká 525 g
- Med 3 plž
- Cukr moučkový 310 g
- Vejce 5 ks
- Jedlá soda 2 člž
- Perníkové koření 3 člž
- Kakao holandské 3/4 člž
- Vaječný bílek 1 ks
- Potravinářské barvivo
- Citronová šťáva
- Máslo 90 g
Příprava
- 1Smíchejte mouku, cukr, máslo, med, vejce, sodu, koření a kakao a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte jeden dva dny odležet v chladničce.
- 2Před pečením těsto nechte změknout na pokojovou teplotu a rozválejte na 2–3mm plát. Z něho pak vykrájejte tvary na chaloupky, panáčky a stromky a nechte je ½ hodiny stát na plechu.
- 3Troubu předehřejte na 200 °C, vložte do ní plech s perníčky a stáhněte na 150 °C. Když začnou hnědnout, potřete je prošlehaným vajíčkem a vraťte na půl minuty zpátky do trouby – perníčky budou krásně lesklé.
- 4Ihned po upečení perníčky sundejte špachtlí z plechu a položte je na rovnou podložku. Po vychladnutí je můžete začít zdobit.
- 5Na polevu ručně prošlehejte bílek s cukrem – elektrická metla by do ní dostala moc vzduchu a po zaschnutí by se drolila. Poleva by měla z vařečky pozvolna odkapávat, neměla by téct ani se trhat. Moc hustou případně nařeďte citronovou šťávou, řídkou zahustěte dalším cukrem.
- 6Na každý domeček budete potřebovat 2 průčelí, 2 obdélníky na bočnice a 2 obdélníky na střechu (ty by měly být o něco větší než bočnice). Šablonu si namalujte na pevnou čtvrtku a podle ní nožem vykrajujte těsto. Do každého z průčelí nezapomeňte udělat zářez, za který domeček nasadíte na hrnek.
- 7Upečené díly slepujte a po zaschnutí zdobte bílkovou polevou.
- 8Náš domeček má obdélníky na střechu 2,5 × 4 cm, bočnice 2 × 2 cm a průčelí včetně štítu 2,3 × 2,8 cm. Vyšlo nám to na 6 domečků.
- 1Smíchejte mouku, cukr, máslo, med, vejce, sodu, koření a kakao a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte jeden dva dny odležet v chladničce.
- 2Před pečením těsto nechte změknout na pokojovou teplotu a rozválejte na 2–3mm plát. Z něho pak vykrájejte tvary na chaloupky, panáčky a stromky a nechte je ½ hodiny stát na plechu.
- 3Troubu předehřejte na 200 °C, vložte do ní plech s perníčky a stáhněte na 150 °C. Když začnou hnědnout, potřete je prošlehaným vajíčkem a vraťte na půl minuty zpátky do trouby – perníčky budou krásně lesklé.
- 4Ihned po upečení perníčky sundejte špachtlí z plechu a položte je na rovnou podložku. Po vychladnutí je můžete začít zdobit.
- 5Na polevu ručně prošlehejte bílek s cukrem – elektrická metla by do ní dostala moc vzduchu a po zaschnutí by se drolila. Poleva by měla z vařečky pozvolna odkapávat, neměla by téct ani se trhat. Moc hustou případně nařeďte citronovou šťávou, řídkou zahustěte dalším cukrem.
- 6Na každý domeček budete potřebovat 2 průčelí, 2 obdélníky na bočnice a 2 obdélníky na střechu (ty by měly být o něco větší než bočnice). Šablonu si namalujte na pevnou čtvrtku a podle ní nožem vykrajujte těsto. Do každého z průčelí nezapomeňte udělat zářez, za který domeček nasadíte na hrnek.
- 7Upečené díly slepujte a po zaschnutí zdobte bílkovou polevou.
- 8Náš domeček má obdélníky na střechu 2,5 × 4 cm, bočnice 2 × 2 cm a průčelí včetně štítu 2,3 × 2,8 cm. Vyšlo nám to na 6 domečků.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.