×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Recept Perníková chaloupka

Další recepty a články

Sněhové pusinky s citronovou...
Sněhové pusinky s...
Sněhové pusinky s citronovou...
Sněhové pusinky s citronovou...
Vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčky
Špaldovodatlové hvězdičky
Špaldovodatlové...
Špaldovodatlové hvězdičky
Špaldovodatlové hvězdičky
Pařížské rohlíčky
Pařížské rohlíčky
Pařížské rohlíčky
Pařížské rohlíčky

Perníková chaloupka

Co budete potřebovat

1,2 kg hladké mouky
3 lžičky jedle sody
265 g tmavého třtinového cukru
1 lžíce mletého zázvoru
375 g másla
580 g medu
cukrátka na dekorování
Na polevu:
640 g moučkového cukru
3 bílky
1/2 lžičky citronové šťávy

Jak na to?

1. Troubu předehřejte na 180 °C. Třetinu mouky a třetinu sody promíchejte v míse robota a pak postupně přidávejte po třetinách cukru, zázvoru, másla a medu a prohněťte do kompaktního těsta. Zabalte ho do potravinářské folie a dejte do lednice. Postup zopakujte s druhou třetinou mouky, sody a druhými třetinami ostatních ingrediencí. Nakonec zpracujte zbytek všech surovin. Postup po částech doporučujeme, abyste nezahltili robot.
2. Z každého těsta vyválejte mezi dvěma archy potravinářské folie plát o rozměru 40 x 30 cm, v jednom z nich udělejte po obou kratších okrajích dírky (velké tak, abyste jimi provlekli stužku). Pečte 25–30 minut dozlatova. Vyndejte z trouby a nechte zcela zchladnout. Podle návodu na protější straně sestavte chaloupku. Díly slepujte bílkovou polevou. Uděláte ji tak, že cukr, bílky a citronovou šťávu ušleháte ručním elektrickým šlehačem do tuha a leskla.

Jak sestavit vánoční perníkovou chaloupku

1. Připravte si všechny tři upečené perníkové pláty. Každý z nich v půlce přeřízněte nožem s pilkou, abyste získali celkem šest stavebních dílu. Čtyři dejte stranou – oba dva s dírkami a dva další.
2. Zbylé dva seřízněte, aby vznikl přední a zadní štít chaloupky. Vrchní trojúhelník seřízněte tak, aby hrany pod ním měly délku asi 19,5–20 cm.
3. Oba díly s dírkami dejte k sobě a červenou stužkou je sešněrujte, aby byly u sebe, přesto se s nimi dalo lehce hýbat – asi jako s listy knihy – vytvoří střechu.
4. Začněte sestavovat chaloupku. Jednotlivé díly spojujte pomocí bílkové polevy. Pomáhejte si obyčejnými skleničkami a vždy počkejte, až poleva mezi dvěma díly zaschne, teprve pak pokračujte dál.
5. Jako poslední přidejte střechu – opatrně ji posaďte na chaloupku a rovněž ji pomocí bílkové polevy přilepte. Nechte dobře zaschnout.
6. Chaloupku dozdobte podle své fantazie. My jsme zvolili pouze cukrovinky dvou barev – zelené a červené. Na střeše udělejte z polevy rampouchy.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Perníková chaloupka

Dezert Náročné Česká Cukroví Magazín 12/2012
(0)

Co budete potřebovat

1,2 kg hladké mouky
3 lžičky jedle sody
265 g tmavého třtinového cukru
1 lžíce mletého zázvoru
375 g másla
580 g medu
cukrátka na dekorování
Na polevu:
640 g moučkového cukru
3 bílky
1/2 lžičky citronové šťávy

Jak na to?

1. Troubu předehřejte na 180 °C. Třetinu mouky a třetinu sody promíchejte v míse robota a pak postupně přidávejte po třetinách cukru, zázvoru, másla a medu a prohněťte do kompaktního těsta. Zabalte ho do potravinářské folie a dejte do lednice. Postup zopakujte s druhou třetinou mouky, sody a druhými třetinami ostatních ingrediencí. Nakonec zpracujte zbytek všech surovin. Postup po částech doporučujeme, abyste nezahltili robot.
2. Z každého těsta vyválejte mezi dvěma archy potravinářské folie plát o rozměru 40 x 30 cm, v jednom z nich udělejte po obou kratších okrajích dírky (velké tak, abyste jimi provlekli stužku). Pečte 25–30 minut dozlatova. Vyndejte z trouby a nechte zcela zchladnout. Podle návodu na protější straně sestavte chaloupku. Díly slepujte bílkovou polevou. Uděláte ji tak, že cukr, bílky a citronovou šťávu ušleháte ručním elektrickým šlehačem do tuha a leskla.

Jak sestavit vánoční perníkovou chaloupku

1. Připravte si všechny tři upečené perníkové pláty. Každý z nich v půlce přeřízněte nožem s pilkou, abyste získali celkem šest stavebních dílu. Čtyři dejte stranou – oba dva s dírkami a dva další.
2. Zbylé dva seřízněte, aby vznikl přední a zadní štít chaloupky. Vrchní trojúhelník seřízněte tak, aby hrany pod ním měly délku asi 19,5–20 cm.
3. Oba díly s dírkami dejte k sobě a červenou stužkou je sešněrujte, aby byly u sebe, přesto se s nimi dalo lehce hýbat – asi jako s listy knihy – vytvoří střechu.
4. Začněte sestavovat chaloupku. Jednotlivé díly spojujte pomocí bílkové polevy. Pomáhejte si obyčejnými skleničkami a vždy počkejte, až poleva mezi dvěma díly zaschne, teprve pak pokračujte dál.
5. Jako poslední přidejte střechu – opatrně ji posaďte na chaloupku a rovněž ji pomocí bílkové polevy přilepte. Nechte dobře zaschnout.
6. Chaloupku dozdobte podle své fantazie. My jsme zvolili pouze cukrovinky dvou barev – zelené a červené. Na střeše udělejte z polevy rampouchy.

Chutnalo Vám?

S našimi pravidelnými newslettery vám už žádný skvělý recept neuteče. Registrujte se k odběru receptů, získáte skvělou inspiraci (nejen) na víkendové vaření!

Další recepty a články

Sněhové pusinky s citronovou...
Sněhové pusinky s citronovou...
Sněhové pusinky s citronovou...
Sněhové pusinky s citronovou...
Vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčky
Špaldovodatlové hvězdičky
Špaldovodatlové hvězdičky
Špaldovodatlové hvězdičky
Špaldovodatlové hvězdičky
Pařížské rohlíčky
Pařížské rohlíčky
Pařížské rohlíčky
Pařížské rohlíčky

Inspirujte se podobnými recepty