×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Recept Pečené kuře s citronovo-bylinkovým máslem a okurkovým salátem

Další recepty a články

Teplý bramborový salát
Teplý bramborový...
Teplý bramborový salát
Teplý bramborový salát
Kuřecí nudle se zeleninou
Kuřecí nudle se...
Kuřecí nudle se zeleninou
Kuřecí nudle se zeleninou
Kostkovaný salát
Kostkovaný salát
Kostkovaný salát
Kostkovaný salát
Smažený vepřový řízek s...
Smažený vepřový...
Smažený vepřový řízek s...
Smažený vepřový řízek s...

Pečené kuře s citronovo-bylinkovým máslem a okurkovým salátem

Co budete potřebovat

50 g másla, změklého
svazek bylinek – tymiánu, petrželky, trochu rozmarýnu + k servírování
4 stroužky česneku, 1 rozetřený, zbylé 3 celé, jen zmáčknuté do placata
2 citrony, přepůlené
1 kuře, okolo 1½ kg
2 mrkve, nahrubo nakrájené
1 cibule, nahrubo nasekaná
2 bobkové listy
1 lžíce hladké mouky
250 ml kuřecího vývaru
brambory vařené ve slupce k podávání
Na salát
2 velké salátové okurky
2 lžíce octa
1 lžíce jablečného octa
4 lžičky cukru
sůl a pepř podle chuti
1 lžíce slunečnicového oleje

Jak na to?

Troubu předehřejte na 200 °C. V malé misce promíchejte máslo s většinou jemně nasekaných bylinek, rozetřeným stroužkem česneku a citronovou šťávou vymačkanou z poloviny citronu. Lehce osolte a dejte stranou.
Kuře omyjte, osušte a prstem ruky odtrh­něte kůži od masa na prsou kuřete. Do vzniklé kapsy dejte většinu bylinkového másla. Zbytkem potřete celé kuře svrchu. Do vnitřní dutiny kuřete dejte zbylé pře­půlené citrony, zbytek bylinek a rozmáčk­lý česnek a kuřeti svažte nohy k sobě.
Na dno pekáčku vyskládejte nasekanou mrkev, cibuli a bobkové listy. Navrch posaďte kuře, lehce ho podlijte vodou a pečte 1,5 hodiny. Podlévejte výpekem. Pak kuře vyjměte z trouby, přendejte ho na servírovací talíř a pomocí dřevěných hůlek vytáhněte z dutiny česnek a půlky citronu a kuře nechte 5 minut odpoči­nout. Udělejte šťávu: do výpeku v pekáči vymačkejte šťávu, která ještě zbyla v citronech pečených uvnitř kuřete, pe­káč dejte na sporák a na slabém plameni ho zahřívejte. Cibuli a mrkev můžete po­nechat, případně odstranit. Opatrně vmí­chejte mouku, a když je zcela rozmícha­ná, vlévejte vývar a pár minut povařte. Šťávu přelijte do omáčníku a servírujte ke kuřeti – jednotlivé porce podávejte s bramborami vařenými ve slupce a okurkovým salátem.
Na salát omyjte obě okurky, odřízněte konce a nastrouhejte je na hrubé straně struhadla. Dejte do mísy. Ze zbylých in­grediencí našlehejte zálivku. Tu vmíchej­te k okurkám.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Pečené kuře s citronovo-bylinkovým máslem a okurkovým salátem

Hlavní chod Snadné Česká Saláty Pečení Magazín 6/2014
Průměrné hodnocení 3 (8)

Co budete potřebovat

50 g másla, změklého
svazek bylinek – tymiánu, petrželky, trochu rozmarýnu + k servírování
4 stroužky česneku, 1 rozetřený, zbylé 3 celé, jen zmáčknuté do placata
2 citrony, přepůlené
1 kuře, okolo 1½ kg
2 mrkve, nahrubo nakrájené
1 cibule, nahrubo nasekaná
2 bobkové listy
1 lžíce hladké mouky
250 ml kuřecího vývaru
brambory vařené ve slupce k podávání
Na salát
2 velké salátové okurky
2 lžíce octa
1 lžíce jablečného octa
4 lžičky cukru
sůl a pepř podle chuti
1 lžíce slunečnicového oleje

Jak na to?

Troubu předehřejte na 200 °C. V malé misce promíchejte máslo s většinou jemně nasekaných bylinek, rozetřeným stroužkem česneku a citronovou šťávou vymačkanou z poloviny citronu. Lehce osolte a dejte stranou.
Kuře omyjte, osušte a prstem ruky odtrh­něte kůži od masa na prsou kuřete. Do vzniklé kapsy dejte většinu bylinkového másla. Zbytkem potřete celé kuře svrchu. Do vnitřní dutiny kuřete dejte zbylé pře­půlené citrony, zbytek bylinek a rozmáčk­lý česnek a kuřeti svažte nohy k sobě.
Na dno pekáčku vyskládejte nasekanou mrkev, cibuli a bobkové listy. Navrch posaďte kuře, lehce ho podlijte vodou a pečte 1,5 hodiny. Podlévejte výpekem. Pak kuře vyjměte z trouby, přendejte ho na servírovací talíř a pomocí dřevěných hůlek vytáhněte z dutiny česnek a půlky citronu a kuře nechte 5 minut odpoči­nout. Udělejte šťávu: do výpeku v pekáči vymačkejte šťávu, která ještě zbyla v citronech pečených uvnitř kuřete, pe­káč dejte na sporák a na slabém plameni ho zahřívejte. Cibuli a mrkev můžete po­nechat, případně odstranit. Opatrně vmí­chejte mouku, a když je zcela rozmícha­ná, vlévejte vývar a pár minut povařte. Šťávu přelijte do omáčníku a servírujte ke kuřeti – jednotlivé porce podávejte s bramborami vařenými ve slupce a okurkovým salátem.
Na salát omyjte obě okurky, odřízněte konce a nastrouhejte je na hrubé straně struhadla. Dejte do mísy. Ze zbylých in­grediencí našlehejte zálivku. Tu vmíchej­te k okurkám.

Chutnalo Vám?

S našimi pravidelnými newslettery vám už žádný skvělý recept neuteče. Registrujte se k odběru receptů, získáte skvělou inspiraci (nejen) na víkendové vaření!

Další recepty a články

Teplý bramborový salát
Teplý bramborový salát
Teplý bramborový salát
Teplý bramborový salát
Kuřecí nudle se zeleninou
Kuřecí nudle se zeleninou
Kuřecí nudle se zeleninou
Kuřecí nudle se zeleninou
Kostkovaný salát
Kostkovaný salát
Kostkovaný salát
Kostkovaný salát
Smažený vepřový řízek s...
Smažený vepřový řízek s...
Smažený vepřový řízek s...
Smažený vepřový řízek s...

Inspirujte se podobnými recepty