×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Albert ČR
Recept Pečené kuře s citronovo-bylinkovým máslem a okurkovým salátem

Další recepty a články

Čočkové ragú
Čočkové ragú
Čočkové ragú
Čočkové ragú
Francouzské brambory
Francouzské brambory
Francouzské brambory
Francouzské brambory
Vepřová roláda s houbovou...
Vepřová roláda s...
Vepřová roláda s houbovou...
Vepřová roláda s houbovou...
Čočková polévka s bramborami
Čočková polévka s...
Čočková polévka s bramborami
Čočková polévka s bramborami

Pečené kuře s citronovo-bylinkovým máslem a okurkovým salátem

Co budete potřebovat

50 g másla, změklého
svazek bylinek – tymiánu, petrželky, trochu rozmarýnu + k servírování
4 stroužky česneku, 1 rozetřený, zbylé 3 celé, jen zmáčknuté do placata
2 citrony, přepůlené
1 kuře, okolo 1½ kg
2 mrkve, nahrubo nakrájené
1 cibule, nahrubo nasekaná
2 bobkové listy
1 lžíce hladké mouky
250 ml kuřecího vývaru
brambory vařené ve slupce k podávání
Na salát
2 velké salátové okurky
2 lžíce octa
1 lžíce jablečného octa
4 lžičky cukru
sůl a pepř podle chuti
1 lžíce slunečnicového oleje

Jak na to?

Troubu předehřejte na 200 °C. V malé misce promíchejte máslo s většinou jemně nasekaných bylinek, rozetřeným stroužkem česneku a citronovou šťávou vymačkanou z poloviny citronu. Lehce osolte a dejte stranou.
Kuře omyjte, osušte a prstem ruky odtrh­něte kůži od masa na prsou kuřete. Do vzniklé kapsy dejte většinu bylinkového másla. Zbytkem potřete celé kuře svrchu. Do vnitřní dutiny kuřete dejte zbylé pře­půlené citrony, zbytek bylinek a rozmáčk­lý česnek a kuřeti svažte nohy k sobě.
Na dno pekáčku vyskládejte nasekanou mrkev, cibuli a bobkové listy. Navrch posaďte kuře, lehce ho podlijte vodou a pečte 1,5 hodiny. Podlévejte výpekem. Pak kuře vyjměte z trouby, přendejte ho na servírovací talíř a pomocí dřevěných hůlek vytáhněte z dutiny česnek a půlky citronu a kuře nechte 5 minut odpoči­nout. Udělejte šťávu: do výpeku v pekáči vymačkejte šťávu, která ještě zbyla v citronech pečených uvnitř kuřete, pe­káč dejte na sporák a na slabém plameni ho zahřívejte. Cibuli a mrkev můžete po­nechat, případně odstranit. Opatrně vmí­chejte mouku, a když je zcela rozmícha­ná, vlévejte vývar a pár minut povařte. Šťávu přelijte do omáčníku a servírujte ke kuřeti – jednotlivé porce podávejte s bramborami vařenými ve slupce a okurkovým salátem.
Na salát omyjte obě okurky, odřízněte konce a nastrouhejte je na hrubé straně struhadla. Dejte do mísy. Ze zbylých in­grediencí našlehejte zálivku. Tu vmíchej­te k okurkám.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Pečené kuře s citronovo-bylinkovým máslem a okurkovým salátem

Hlavní chod Snadné Česká Saláty Pečení Rozmarýn , Tymián , Petržel kadeřavá Magazín 6/2014
Průměrné hodnocení 3 (10)

Co budete potřebovat

50 g másla, změklého
svazek bylinek – tymiánu, petrželky, trochu rozmarýnu + k servírování
4 stroužky česneku, 1 rozetřený, zbylé 3 celé, jen zmáčknuté do placata
2 citrony, přepůlené
1 kuře, okolo 1½ kg
2 mrkve, nahrubo nakrájené
1 cibule, nahrubo nasekaná
2 bobkové listy
1 lžíce hladké mouky
250 ml kuřecího vývaru
brambory vařené ve slupce k podávání
Na salát
2 velké salátové okurky
2 lžíce octa
1 lžíce jablečného octa
4 lžičky cukru
sůl a pepř podle chuti
1 lžíce slunečnicového oleje

Jak na to?

Troubu předehřejte na 200 °C. V malé misce promíchejte máslo s většinou jemně nasekaných bylinek, rozetřeným stroužkem česneku a citronovou šťávou vymačkanou z poloviny citronu. Lehce osolte a dejte stranou.
Kuře omyjte, osušte a prstem ruky odtrh­něte kůži od masa na prsou kuřete. Do vzniklé kapsy dejte většinu bylinkového másla. Zbytkem potřete celé kuře svrchu. Do vnitřní dutiny kuřete dejte zbylé pře­půlené citrony, zbytek bylinek a rozmáčk­lý česnek a kuřeti svažte nohy k sobě.
Na dno pekáčku vyskládejte nasekanou mrkev, cibuli a bobkové listy. Navrch posaďte kuře, lehce ho podlijte vodou a pečte 1,5 hodiny. Podlévejte výpekem. Pak kuře vyjměte z trouby, přendejte ho na servírovací talíř a pomocí dřevěných hůlek vytáhněte z dutiny česnek a půlky citronu a kuře nechte 5 minut odpoči­nout. Udělejte šťávu: do výpeku v pekáči vymačkejte šťávu, která ještě zbyla v citronech pečených uvnitř kuřete, pe­káč dejte na sporák a na slabém plameni ho zahřívejte. Cibuli a mrkev můžete po­nechat, případně odstranit. Opatrně vmí­chejte mouku, a když je zcela rozmícha­ná, vlévejte vývar a pár minut povařte. Šťávu přelijte do omáčníku a servírujte ke kuřeti – jednotlivé porce podávejte s bramborami vařenými ve slupce a okurkovým salátem.
Na salát omyjte obě okurky, odřízněte konce a nastrouhejte je na hrubé straně struhadla. Dejte do mísy. Ze zbylých in­grediencí našlehejte zálivku. Tu vmíchej­te k okurkám.

ODEBÍREJTE NÁŠ NEWSLETTER

A MY VÁM KAŽDÝ TÝDEN DOPORUČÍME TY NEJLEPŠÍ RECEPTY A MNOHEM VÍCE

Je třeba potvrdit souhlas s podmínkami.

Další recepty a články

Čočkové ragú
Čočkové ragú
Čočkové ragú
Čočkové ragú
Francouzské brambory
Francouzské brambory
Francouzské brambory
Francouzské brambory
Vepřová roláda s houbovou...
Vepřová roláda s houbovou...
Vepřová roláda s houbovou...
Vepřová roláda s houbovou...
Čočková polévka s bramborami
Čočková polévka s bramborami
Čočková polévka s bramborami
Čočková polévka s bramborami

Inspirujte se podobnými recepty