Ovocný koláč

Náročné Dezert Počet porcí: 8 Magazín 2/2016
Náročné Dezert Počet porcí: 8 Magazín 2/2016

Ingredience

Na koláč
375 g hladké mouky + na podsypání
1 lžíce krupicového cukru + špetka soli
175 g másla, chlazeného a nakrájeného na kousky
5–7 lžic ledové vody
2 lžičky čerstvé citronové nebo limetkové šťávy
1 vejce
Na náplň
40 g hladké mouky
1 lžička škrobu
špetka soli
100 g krupicového cukru
¼ lžičky mleté vanilky nebo 1 lžička vanilkového cukru
½ lžičky mletého kardamomu
1 kg ovoce nejradši čerstvého, třeba borůvky maliny a jahody
1 vejce + 1 lžíce vody + špetka soli na potření
krystalový cukr

Postup přípravy

Předehřeju si troubu na 200 °C a začnu těstem. Do mísy proseju mouku, cukr a sůl. Přidám máslo a míchám, dokud těsto nepřipomíná jemnou drobenku. Postupně přidávám ledovou vodu, nejprve 5 lžic, podle konzistence těsta přidám ještě dvě. Pak citrusovou šťávu a vejce a uhnětu krásně hladké těsto. Zabalím ho do potravinářské fólie a dopřeju mu aspoň půl hodiny odpočinku v ledničce.
Na nepatrně pomoučněném válu pak vyválím ⅔ těsta a vyložím jím dno kulaté formy o průměru 24 cm. I tu dám na chvíli do lednice. Zbytek těsta taky vyválím a nakrájím ho na dlouhé proužky.
Je čas na náplň. V misce smíchám mouku, škrob, sůl, cukr, vanilku a kardamom – ten někdy vynechám. Orosené ovoce dám do velké mísy a přisypu k němu směs z mouky. Velkou lžící nebo rukou opatrně obracím ovoce, aby se rovnoměrně obalilo. Vsypu ho do připravené formy a navrch udělám mřížku z proužků těsta, které k sobě „přilepím“ vajíčkem prošlehaným s vodou a solí. Hezky oříznu okraje a mřížku potřu vajíčkem. Koláč zlehka posypu krystalovým cukrem.
Peču 10 minut na 200 °C, pak teplotu snížím na 175 °C a peču ještě 50–60 minut, dokud náplň nebublá. Tak za půl hodiny ale začnu koláč kontrolovat, aby zůstal zlatavý a nepřipálil se. Vypnu troubu a koláč v ní nechám ještě dalších 30 minut. Před podáváním ho nechám zchladnout na pokojovou teplotu. Podávám se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou na hezkých talířcích.

Pomohl vám recept?
62hodnocení

Věrnostní program

MŮJ ALBERT

APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE

Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.

Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.

LETÁKY
RECEPTY A
INSPIRACE
NÁKUPNÍ
SEZNAM
KREDIT
ZA NÁKUPY

Záleží nám na tom,

abyste jedli lépe

V Albertu víme, že lepší jídlo vede k lepšímu životu. Proto vám přinášíme čerstvé ovoce a zeleninu, čerstvě upečené pečivo nebo
výběr toho nejlepšího na gril. Přesně tak, jak to máte nejraději.

Nejchutnější maso je vždy to čerstvé, které pochází ze zdravých a dobře krmených zvířat.

V Albertu se chováme k moři s úctou, abychom vám mohli nabídnout čerstvé a kvalitní ryby z udržitelného chovu či lovu. 

Pochutnejte si na čerstvém a lehkém jídle, které stačí vzít a jí(s)t! V Albertu jsme pro vás připravili variace originálních chutí, které se neomrzí.

Pochutnejte si na bio kvalitě výrobků tak, jak je příroda vymyslela. V prodejnách Albert najdete
širokou nabídku biopotravin z ekologického zemědělství zaručující tu nejvyšší kvalitu.

V Albertově pekařství vyrábíme pečivo na základě naší vlastní unikátní receptury a pečeme přímo v našich prodejnách.

Vyzkoušejte Tržnici u Alberta a nakupte si u nás jen čerstvé a kvalitní ovoce a zeleninu za trvale nízké ceny, na kterých neproděláte.

Naše značky