
Norský borůvkový koláč se šlehačkou
Postup přípravy
Připravte si borůvkový koláč na norský způsob. Určitě si ho zamilujete.
1) Troubu předehřejte na 190 °C a hlubší plech o rozměrech 25 x 30 cm vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
2) Všechna vejce a cukr 8 až 10 minut šlehejte do husté světlé pěny.
3) Mouku smíchejte s práškem do pečiva, a pak ji opatrně vmíchejte k vajíčkům.
4) Těsto přelijte do plechu a pečte 50 minut, nebo dokud těsto ulpívá na špejli.
5) Vyjmete z trouby, nechte 5 minut v plechu, a pak vyklopte a nechte zcela zchladnout.
6) Upečený piškot podélně rozkrojte na 3 pláty.
7) Borůvkovou marmeládu vidličkou našlehejte se lžící teplé vody a smetanu ušlehejte s oběma cukry dotuha.
8) První plát těsta dejte na servírovací talíř, pokapejte třetinou mléka, potřete třetinou marmelády, potřete částí šlehačky a posypejte třetinou borůvek.
9) Přiklopte druhým plátem. Ten opět pokapejte mlékem, potřete marmeládou, šlehačkou a zasypejte druhou třetinou borůvek.
10) Přiklopte třetím plátem, pokapejte zbylým mlékem, potřete zbytkem marmelády a vršek i boky koláče potřete zbylou šlehačkou.
11) Posypejte zbylými borůvkami a dejte na dvě hodiny do lednice.