
Nadívaná krůta s kaštanovým pilafem
Postup přípravy
1. Krůtu den předem ze všech stran i zevnitř nasolte a nechte odleet v lednici.
2. Oloupané cibule a česnek nakrájejte nadrobno. Rýži propláchněte a nechte okapat. Krůtu vyjměte z lednice a nechte odpočívat při pokojové teplotě.
3. V menším hrnci rozehřejte olej s 5 g másla, vsypte cibuli s česnekem a restujte dosklovata. Přisypte rýži, oloupané kaštany, koření, brusinky, promíchejte a podlijte vývarem. Přiveďte k varu a vařte do odpaření veškeré tekutiny. Nechte vychladnout.
4. Troubu předehřejte na 225 °C.
5. Pomocí dlaně krůtě směrem od krku vytvořte pod kůží kapsu, kterou následně naplňte pilafem. Zbytkem kaštanové rýže vyplňte trup.
6. Krůtu položte na pekáč prsíčky dolů, podlijte trochou vody, zakryjte alobalem a pečte 1 hodinu. Snižte teplotu na 180 °C, obraťte na záda, obložte máslem, opět zakryjte a pečte další 2 hodiny. Odkryjte a ještě 1 hodinu dopékejte dozlatova. Před podáváním posypte petrželkou.