
Mokakaramelový dort

Náročné
46-60 minut
5/5
Česká
Bezlepkové
Oslava
Dezert
Ingredience
Složení 6 porcí
- Čokoláda hořká 185 g
- Káva instantní 4 člž
- Ořechy lískové 300 g
- Cukr třtinový 150 g
- Vejce 3 ks
- Mléko 2 plž
- Zakysaná smetana 3 plž
- Mouka bezlepková 150 g
- Kypřící prášek 2 člž
- Cukr moučkový 300 g
- Karamel 1 plž
- Máslo 235 g
- Čokoláda hořká 185 g
- Káva instantní 4 člž
- Ořechy lískové 300 g
- Cukr třtinový 150 g
- Vejce 3 ks
- Mléko 2 plž
- Zakysaná smetana 3 plž
- Mouka bezlepková 150 g
- Kypřící prášek 2 člž
- Cukr moučkový 300 g
- Karamel 1 plž
- Máslo 235 g
Příprava
- 1Troubu předehřejte na 180 °C.
- 2Máslem vymažte a papírem vyložte dvě kulaté dortové formy o průměru 20 cm.
- 3100 g lískových ořechů nasucho pečte 8–10 minut v troubě, pak je nechte lehce zchladnout a rozmixujte v robotu najemno.
- 4Dvě lžičky kávy smíchejte se lžící vroucí vody a nechte zchladnout.
- 5Nalámejte do misky 100 g čokolády a nechte ji nad rendlíkem s vroucí vodou rozehřát.
- 6150 g másla našlehejte do pěny, přisypte 150 g třtinového cukru a šlehejte dalších 5 minut. Pak po jednom přidávejte vejce, polovinu rozehřáté čokolády, připravenou kávu, 2 lžíce mléka, zakysanou smetanu a mleté ořechy.
- 7Umíchejte v hladkou směs a přidejte mouku smíchanou s kypřicím práškem. Pak těsto rozdělte do připravených forem a pečte 25–30 minut. Nechte 10 minut ve formě, pak vyklopte a nechte vychladnout.
- 8Udělejte náplň: 75 g másla, 100 g moučkového cukru a 85 g tmavé čokolády postupně smíchejte do hladkého krému.
- 9Jeden z upečených korpusů potřete náplní a navrch dejte druhý korpus.
- 10Připravte polevu: 2 lžičky instantní kávy smíchejte se 2 lžícemi vroucí vody a nechte zchladnout. Pak utřete s 200 g moučkového cukru do hladké hmoty, přidejte lžíci karamel a dvě lžičky másla a umíchejte dohladka.
- 11Polevou potřete vršek a boky dortu a dort posypte 200 gramy nasekaných lískových ořechů.
- 1Troubu předehřejte na 180 °C.
- 2Máslem vymažte a papírem vyložte dvě kulaté dortové formy o průměru 20 cm.
- 3100 g lískových ořechů nasucho pečte 8–10 minut v troubě, pak je nechte lehce zchladnout a rozmixujte v robotu najemno.
- 4Dvě lžičky kávy smíchejte se lžící vroucí vody a nechte zchladnout.
- 5Nalámejte do misky 100 g čokolády a nechte ji nad rendlíkem s vroucí vodou rozehřát.
- 6150 g másla našlehejte do pěny, přisypte 150 g třtinového cukru a šlehejte dalších 5 minut. Pak po jednom přidávejte vejce, polovinu rozehřáté čokolády, připravenou kávu, 2 lžíce mléka, zakysanou smetanu a mleté ořechy.
- 7Umíchejte v hladkou směs a přidejte mouku smíchanou s kypřicím práškem. Pak těsto rozdělte do připravených forem a pečte 25–30 minut. Nechte 10 minut ve formě, pak vyklopte a nechte vychladnout.
- 8Udělejte náplň: 75 g másla, 100 g moučkového cukru a 85 g tmavé čokolády postupně smíchejte do hladkého krému.
- 9Jeden z upečených korpusů potřete náplní a navrch dejte druhý korpus.
- 10Připravte polevu: 2 lžičky instantní kávy smíchejte se 2 lžícemi vroucí vody a nechte zchladnout. Pak utřete s 200 g moučkového cukru do hladké hmoty, přidejte lžíci karamel a dvě lžičky másla a umíchejte dohladka.
- 11Polevou potřete vršek a boky dortu a dort posypte 200 gramy nasekaných lískových ořechů.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.