
Mokakaramelový dort
Ingredience
100 g | lískových ořechů |
2 | lžičky instantní kávy |
100 g | tmavé čokolády |
150 g | másla |
150 g | třtinového cukru |
3 | vejce |
2 | lžíce mléka |
3 | lžíce zakysané smetany |
150 g | bezlepkové mouky Jizerka |
2 | lžičky kypřicího prášku |
Na náplň: | |
---|---|
75 g | másla |
100 g | moučkového cukru |
85 g | tmavé čokolády |
Na polevu: | |
2 | lžičky instantní kávy |
200 g | moučkového cukru |
1 | lžíce karamelu (tekutého) |
2 | lžičky másla |
200 g | lískových ořechů |
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 180 °C. Máslem vymažte a papírem vyložte dvě kulaté dortové formy o průměru 20 cm. Lískové ořechy nasucho pečte 8–10 minut v troubě, pak je nechte lehce zchladnout a rozmixujte v robotu najemno. Kávu smíchejte se lžící vroucí vody a nechte zchladnout. Čokoládu nalámejte do misky a nechte ji nad rendlíkem s vroucí vodou rozehřát. Máslo našlehejte do pěny, přisypte cukr a šlehejte dalších 5 minut. Pak po jednom přidávejte vejce, polovinu rozehřáté čokolády, rozpuštěnou kávu, mléko, zakysanou smetanu a mleté ořechy. Umíchejte těsto a přidejte mouku smíchanou s kypřicím práškem. Pak těsto rozdělte do připravených forem a pečte 25–30 minut. Nechte 10 minut ve formě, pak vyklopte a nechte vychladnout.
Udělejte náplň: všechny přísady postupně smíchejte do hladkého krému. Jeden z upečených korpusů potřete náplní a navrch dejte druhý korpus. Připravte polevu: kávu smíchejte se 2 lžícemi vroucí vody a nechte zchladnout. Pak utřete s cukrem do hladké hmoty, přidejte karamel a máslo a umíchejte dohladka. Polevou potřete vršek a boky dortu a dort posypte nasekanými ořechy.