
Mátový dort

Snadné
Více než 60 minut
4/5
Ingredience
Složení 8 porcí
- Máta
- Mléko plnotučné 280 ml
- Mouka hladká 225 g
- Cukr krupicový 350 g
- Kakao 90 g
- Kypřící prášek 1,5 člž
- Jedlá soda 1,5 člž
- Sůl 1,5 člž
- Olej řepkový 120 ml
- Vanilkový extrakt 1 člž
- Voda 180 ml
- Vejce 2 ks
- Led
- Cukr moučkový 500 g
- Potravinářské barvivo
- Máslo 460 g
- Máta
- Mléko plnotučné 280 ml
- Mouka hladká 225 g
- Cukr krupicový 350 g
- Kakao 90 g
- Kypřící prášek 1,5 člž
- Jedlá soda 1,5 člž
- Sůl 1,5 člž
- Olej řepkový 120 ml
- Vanilkový extrakt 1 člž
- Voda 180 ml
- Vejce 2 ks
- Led
- Cukr moučkový 500 g
- Potravinářské barvivo
Příprava
- 1Troubu předehřejte na 180 °C. Dvě dortové formy o průměru 20 cm vymažte tukem a vyložte pečicím papírem.
- 2Rozmačkané mátové lístky dejte do rendlíku a přilijte mléko. Přiveďte zvolna k varu, ztlumte plamen a nechte mírně vařit zhruba 15 minut, občas promíchejte. Stáhněte z plamene, vylovte mátové lístky a odměřte 240 ml mléka. Zbytek i s lístky vyhoďte.
- 3V míse smíchejte všechny suché suroviny na těsto, v menší misce prošlehejte vychladlé mátové mléko, olej, vanilkový extrakt a vejce. Obsah mísy přelijte k suchému mixu, vmíchejte teplou vodu. Těsto vlijte do připravených forem a pečte 25–30 minut. Špejlí vyzkoušejte, zda jsou korpusy upečené, neměly by na ní ulpívat drobečky.
- 4Nechte chladnout 10 minut ve formách, pak korpusy vyklopte na mřížku.
- 5Připravte krém. Mátové lístky rozmačkejte v rendlíku a přidejte máslo. Zvolna zahřívejte 15 minut na nízkém plamenu, občas promíchejte. Vyndejte mátové lístky a máslo přendejte do velké mísy a posaďte na ledové kostky, aby zchladlo, a elektrickým šlehačem šlehejte, až bude máslo světlé a nadýchané, postupně zašlehávejte cukr a sůl.
- 6Pokud je potřeba, zarovnejte nožem povrch vychladlých korpusů. Naneste vyšší vrstvu krému navrch jednoho korpusu, na něj posaďte druhý. Pomocí stěrky naneste tenkou vrstvu krému na celý dort. Přesuňte ho do lednice nebo do mrazáku, aby základní vrstva krému ztuhla. Zbylý krém rozdělte do čtyř misek a tři obarvěte zeleným barvivem tak, abyste získali škálu odstínů od světlé po nejtmavší. Neobarveným krémem naplňte cukrářský pytlík s velkou hubičkou a naneste ho na vršek dortu, pokud vám zbyde, i po obvodu. Postupně plňte pytlík jednotlivými odstíny od nejsvětlejší po nejtmavší a nanášejte krém po obvodu dortu. Každou vrstvu uhlaďte stěrkou.
- 1Troubu předehřejte na 180 °C. Dvě dortové formy o průměru 20 cm vymažte tukem a vyložte pečicím papírem.
- 2Rozmačkané mátové lístky dejte do rendlíku a přilijte mléko. Přiveďte zvolna k varu, ztlumte plamen a nechte mírně vařit zhruba 15 minut, občas promíchejte. Stáhněte z plamene, vylovte mátové lístky a odměřte 240 ml mléka. Zbytek i s lístky vyhoďte.
- 3V míse smíchejte všechny suché suroviny na těsto, v menší misce prošlehejte vychladlé mátové mléko, olej, vanilkový extrakt a vejce. Obsah mísy přelijte k suchému mixu, vmíchejte teplou vodu. Těsto vlijte do připravených forem a pečte 25–30 minut. Špejlí vyzkoušejte, zda jsou korpusy upečené, neměly by na ní ulpívat drobečky.
- 4Nechte chladnout 10 minut ve formách, pak korpusy vyklopte na mřížku.
- 5Připravte krém. Mátové lístky rozmačkejte v rendlíku a přidejte máslo. Zvolna zahřívejte 15 minut na nízkém plamenu, občas promíchejte. Vyndejte mátové lístky a máslo přendejte do velké mísy a posaďte na ledové kostky, aby zchladlo, a elektrickým šlehačem šlehejte, až bude máslo světlé a nadýchané, postupně zašlehávejte cukr a sůl.
- 6Pokud je potřeba, zarovnejte nožem povrch vychladlých korpusů. Naneste vyšší vrstvu krému navrch jednoho korpusu, na něj posaďte druhý. Pomocí stěrky naneste tenkou vrstvu krému na celý dort. Přesuňte ho do lednice nebo do mrazáku, aby základní vrstva krému ztuhla. Zbylý krém rozdělte do čtyř misek a tři obarvěte zeleným barvivem tak, abyste získali škálu odstínů od světlé po nejtmavší. Neobarveným krémem naplňte cukrářský pytlík s velkou hubičkou a naneste ho na vršek dortu, pokud vám zbyde, i po obvodu. Postupně plňte pytlík jednotlivými odstíny od nejsvětlejší po nejtmavší a nanášejte krém po obvodu dortu. Každou vrstvu uhlaďte stěrkou.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.