
Makový křehký koláč s třešněmi

Náročné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Dezert
Ingredience
Složení 12 porcí
- Máslo 100 g
- Voda 60 ml
- Cukr krupicový 140 g
- Mléko plnotučné 680 ml
- Mouka špaldová 150 g
- Mouka mandlová 275 g
- Mák mletý 150 g
- Citron BIO 1 ks
- Mouka polohrubá 100 g
- Škrob kukuřičný 2 plž
- Třešně 400 g
- Skořice mletá 1/2 člž
- Sůl
- Máslo 100 g
- Voda 60 ml
- Cukr krupicový 140 g
- Mléko plnotučné 680 ml
- Mouka špaldová 150 g
- Mouka mandlová 275 g
- Mák mletý 150 g
- Citron BIO 1 ks
- Mouka polohrubá 100 g
- Škrob kukuřičný 2 plž
- Třešně 400 g
- Skořice mletá 1/2 člž
- Sůl
Příprava
- 1Do koláčové formy o průměru 26 cm zmačkejte a vyložte pečicí papír do všech krajů. V míse uhněťte 60 g másla, 60 ml vody, 50 g kokosového cukru, 150 g špaldové mouky, 150 g mandlové mouky a 30 ml mléka na elastické těsto. Pracujte rychle, ať není příliš měkké. Těsto vymačkejte do připravené formy včetně okrajů.
- 2Do hrnce vlijte 650 ml mléka, vsypte 50 g cukru krupice, kůru z dobře omytého citronu, 150 g máku, 100 g polohrubé mouky, šťávu z poloviny citronu a 2 lžíce škrobu. Směs přiveďte k varu a povařte. Polovinou náplně přelijte připravené těsto. Omyjte 400 g třešní, osušte je a polovinu nasypte na připravený koláč. Nahoru nalijte zbylou polovinu náplně a znovu posypte zbylými třešněmi.
- 3V míse smíchejte 125 g mandlové mouky, špetku soli, 40 g másla, 40 g cukru krupice a skořici na drobenku. Drobenkou posypte koláč a pečte ho v troubě na 180 °C po dobu 50 minut dozlatova.
- 4Po upečení nechte koláč aspoň 3 hodiny vychladnout a dejte ho do lednice. Nejlepší je podávat ho druhý den. Sladkou dobrou chuť!
- 1Do koláčové formy o průměru 26 cm zmačkejte a vyložte pečicí papír do všech krajů. V míse uhněťte 60 g másla, 60 ml vody, 50 g kokosového cukru, 150 g špaldové mouky, 150 g mandlové mouky a 30 ml mléka na elastické těsto. Pracujte rychle, ať není příliš měkké. Těsto vymačkejte do připravené formy včetně okrajů.
- 2Do hrnce vlijte 650 ml mléka, vsypte 50 g cukru krupice, kůru z dobře omytého citronu, 150 g máku, 100 g polohrubé mouky, šťávu z poloviny citronu a 2 lžíce škrobu. Směs přiveďte k varu a povařte. Polovinou náplně přelijte připravené těsto. Omyjte 400 g třešní, osušte je a polovinu nasypte na připravený koláč. Nahoru nalijte zbylou polovinu náplně a znovu posypte zbylými třešněmi.
- 3V míse smíchejte 125 g mandlové mouky, špetku soli, 40 g másla, 40 g cukru krupice a skořici na drobenku. Drobenkou posypte koláč a pečte ho v troubě na 180 °C po dobu 50 minut dozlatova.
- 4Po upečení nechte koláč aspoň 3 hodiny vychladnout a dejte ho do lednice. Nejlepší je podávat ho druhý den. Sladkou dobrou chuť!
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.