
Laskonky

Snadné
16-30 minut
3/5
Česká
Dezert
Ingredience
Složení 12 porcí
- Vaječný bílek 3 ks
- Cukr krupicový 410 g
- Kokos strouhaný 120 g
- Ořechy lískové 50 g
- Mléko plnotučné 250 ml
- Vaječný žloutek 3 ks
- Mouka hladká 20 g
- Cukr vanilkový 1 ks
- Máslo 250 g
- Vaječný bílek 3 ks
- Cukr krupicový 410 g
- Kokos strouhaný 120 g
- Ořechy lískové 50 g
- Mléko plnotučné 250 ml
- Vaječný žloutek 3 ks
- Mouka hladká 20 g
- Cukr vanilkový 1 ks
- Máslo 250 g
Příprava
- 1Nejprve si připravte griliáš. Na pánev nasypte odhadem 50-100 g cukru krupice a na mírném ohni ho nechte bez míchání zkaramelizovat, maximálně 5 minut. Jakmile karamel získá zlatohnědou barvu, přisypte k němu nadrcené oříšky a promíchejte. Vše přelijte na plech vyložený pečicím papírem a nechte zchladnout. Po vychladnutí griliáš nalámejte a rozsekejte v kuchyňském robotu najemno.
- 2Nyní si připravte krém. Mléko nalijte do hrnce, přidejte žloutky, mouku a 100 g cukru a metlou prošlehejte. Za stálého šlehání přiveďte na mírném ohni k varu a vařte do zhoustnutí. Poté stáhněte z ohně, povrch překryjte potravinářskou fólií, aby se nevytvořil škraloup, a nechte vychladnout. Máslo utřete do pěny, postupně do něj zašlehejte vychladlý krém a nakonec i griliáš.
- 3LASKONKY: V míse vyšlehejte bílky se 70 g cukru krupice do pěny. V kastrolku za stálého míchání přiveďte k varu zbývajících 140 g cukru a 50 ml vody. Jakmile se cukr zcela rozpustí, nechte směs již bez míchání vařit 10 minut, cukr by měl dosáhnout teploty 120°C. Poté ihned stáhněte z ohně a tenkým praménkem zašlehejte cukrový rozvar k bílkům. Ve šlehání pokračujte až do zchladnutí sněhu na pokojovou teplotu. Ke směsi již s pomocí stěrky vmíchejte strouhaný kokos.
- 4Troubu předehřejte na teplotu 120°C. Těsto přendejte do cukrářského sáčku s kulatou špičkou. Na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte oválky. Pečte v troubě 15 minut, potom teplotu stáhněte na 80°C a laskonky už jen dosušte zhruba dalších 30 minut. Upečené laskonky nechte vychladnout a naplňte je připraveným krémem.
- 1Nejprve si připravte griliáš. Na pánev nasypte odhadem 50-100 g cukru krupice a na mírném ohni ho nechte bez míchání zkaramelizovat, maximálně 5 minut. Jakmile karamel získá zlatohnědou barvu, přisypte k němu nadrcené oříšky a promíchejte. Vše přelijte na plech vyložený pečicím papírem a nechte zchladnout. Po vychladnutí griliáš nalámejte a rozsekejte v kuchyňském robotu najemno.
- 2Nyní si připravte krém. Mléko nalijte do hrnce, přidejte žloutky, mouku a 100 g cukru a metlou prošlehejte. Za stálého šlehání přiveďte na mírném ohni k varu a vařte do zhoustnutí. Poté stáhněte z ohně, povrch překryjte potravinářskou fólií, aby se nevytvořil škraloup, a nechte vychladnout. Máslo utřete do pěny, postupně do něj zašlehejte vychladlý krém a nakonec i griliáš.
- 3LASKONKY: V míse vyšlehejte bílky se 70 g cukru krupice do pěny. V kastrolku za stálého míchání přiveďte k varu zbývajících 140 g cukru a 50 ml vody. Jakmile se cukr zcela rozpustí, nechte směs již bez míchání vařit 10 minut, cukr by měl dosáhnout teploty 120°C. Poté ihned stáhněte z ohně a tenkým praménkem zašlehejte cukrový rozvar k bílkům. Ve šlehání pokračujte až do zchladnutí sněhu na pokojovou teplotu. Ke směsi již s pomocí stěrky vmíchejte strouhaný kokos.
- 4Troubu předehřejte na teplotu 120°C. Těsto přendejte do cukrářského sáčku s kulatou špičkou. Na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte oválky. Pečte v troubě 15 minut, potom teplotu stáhněte na 80°C a laskonky už jen dosušte zhruba dalších 30 minut. Upečené laskonky nechte vychladnout a naplňte je připraveným krémem.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.