Maková bábovka s vanilkou
Ingredience
400 g | hladké mouky |
1½ | lžičky sušeného droždí |
50 g | zlatého třtinového cukru |
100 ml | mléka |
3 | velká vejce |
½ | lžičky soli |
150 g | másla |
Na náplň: | |
---|---|
100 g | mandlových plátků |
140 g | máku |
100 g | másla |
1 | lžíce vanilkového extraktu |
4 | lžíce medu |
Na polevu: | |
85 g | moučkového cukru |
2 | lžičky vanilkového extraktu |
Postup přípravy
Máte chuť na něco sladkého? Upečte si makovou bábovku s vanilkou.
1) Mouku, droždí, cukr, mléko, vejce a sůl smíchejte v míse a 10 minut hněťte rukama – těsto bude malinko lepivé. Pak postupně zapracujte máslo a uhněťte do hladkého těsta.
2) Přendejte do čisté, máslem vymazané mísy a nechte 3 hodiny kynout (ne na teplém místě, jen při pokojové teplotě). Pak dejte přes noc do ledničky.
Připravte náplň:
3) Mandle na sucho opražte v pánvi.
4) Když začnou zlátnout, přidejte i mák a pár minut společně opékejte.
5) Sejměte z pánve a nechte zcela zchladnout, pak přidejte máslo, extrakt a med a rozmixujte do pasty.
Pokračujte s těstem:
6) Těsto vyndejte z ledničky a nechte 3 hodiny před použitím při pokojové teplotě. Formu na bábovku (s dírou uprostřed) o objemu 2,5 litru vymažte máslem.
7) Těsto prohněťte, abyste vytlačili všechny bubliny, a pak jej rozválejte do obdélníku o rozměrech asi 35x45cm, navrch rozdělte makovou směs a těsto od delší strany těsně zarolujte.
8) Roládou vyložte formu – oba konce se musí dotýkat – a nechte 40 minut kynout.
9) Pečte 35 minut při 180 °C.
10) Bábovku potřete polevou vzniklou smícháním obou na ni potřebných surovin a 2 lžic vody.
Věrnostní program
MŮJ ALBERT
APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE
Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.
Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.
INSPIRACE
SEZNAM
ZA NÁKUPY