×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Luxusní žemlovka
60 minut , Snadné , Česká , Moučníky a koláče ,

Luxusní žemlovka

Co budu potřebovat

8 plátku toustového chleba či veky
50 g másla, velmi měkkého
8 lžic džemu Extra meruňka ES
2 jablka, nastrouhaná
300 ml mléka ES
250 ml smetany ke šlehání AQ
3 velká vejce
1 velká hrst rozinek ES
4 lžíce cukru
1 lžíce whisky (nemusí být)
moučkový cukr k poprášení

Jak na to?

Všechny plátky chleba namažte z obou stran tenkou vrstvou másla. Čtyři namažte (z jedné strany) marmeládou – každý jednou lžičkou – a navrch rozdělte strouhaná jablka. Přiklopte zbylými chleby, abyste získali čtyři sendviče. Příčně je překrojte do trojúhelníku a ty vyskládejte do větší zapékací mísy. Troubu rozehřejte na 160 °C. Mléko rozmíchejte se smetanou a vejci, přidejte rozinky, cukr, případně i whisky a směsí přelijte chleby. Nechte 30 minut nasáknout. Pak navrch rozdělte zbylou marmeládu a pečte 45 minut až hodinu, aby směs zkaramelizovala a chléb opět získal obrysy. Pocukrujte a podávejte.

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

  • Pečená jablka

    Dezert 45 minut
  • Francouzský toust s jablky

    Snídaně 30 minut
  • Bezlepkové hraběnčiny řezy

    Moučníky a koláče 60 minut