Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít

Ingredience

1,25 l mléka
80 g krupicového cukru
kostka čerstvého droždí
40 g másla, rozpuštěného, vychladlého
1 vejce + 2 žloutky
špetka soli
750 g hladké mouky
slunečnicový olej na opékání
NA ŽAHOUR:
500 g borůvek (klidně i mražených)
50 g moučkového cukru
1 větší lžička másla
mletá skořice
200 ml smetany
1 lžička solamylu nebo 2 lžíce strouhaného perníku na zahuštění
NA OZDOBU:
zakysaná smetana
čerstvé borůvky

Postup přípravy

Mléko lehce ohřejte a pak část odlijte do větší misky. Do ní přisypte i cukr, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. Přidejte máslo, vejce, žloutky a sůl a promíchejte. Přidejte po částech i mouku a zbylé mléko a zadělejte spíš řidší těsto. Nechte ho na teplém místě vykynout do dvojnásobku. Lívanečník lehce vytřete olejem, naběračkou rozlijte těsto a postupně z obou stran opečte lívance. Udržujte je teplé.

Udělejte si žahour. Borůvky vsypte do hrnce, zalijte zhruba 100 ml vody, zasypte cukrem a spolu s máslem rozvařte. Po dosažení bodu varu vařte 5 až 10 minut – podle toho, zda chcete mít v omáčce kousky borůvek, anebo ovoce raději zcela rozvaříte. Přidejte skořici. Ve smetaně rozmíchejte lžičku solamylu a přilijte ji k borůvkám. Nechte za občasného míchání probublávat asi 5 minut, dokud omáčka lehce nezhoustne.

Lívance polévejte žahourem, ozdobte kopečkem zakysané smetany a čerstvými borůvkami a ihned podávejte.

Pomohl vám recept?
72hodnocení4

Další videorecepty