Ingredience
1,25 l | mléka |
80 g | krupicového cukru |
kostka čerstvého droždí | |
40 g | másla, rozpuštěného, vychladlého |
1 | vejce + 2 žloutky |
špetka soli | |
750 g | hladké mouky |
slunečnicový olej na opékání | |
NA ŽAHOUR: | |
---|---|
500 g | borůvek (klidně i mražených) |
50 g | moučkového cukru |
1 | větší lžička másla |
mletá skořice | |
200 ml | smetany |
1 | lžička solamylu nebo 2 lžíce strouhaného perníku na zahuštění |
NA OZDOBU: | |
zakysaná smetana | |
čerstvé borůvky |
Postup přípravy
Mléko lehce ohřejte a pak část odlijte do větší misky. Do ní přisypte i cukr, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. Přidejte máslo, vejce, žloutky a sůl a promíchejte. Přidejte po částech i mouku a zbylé mléko a zadělejte spíš řidší těsto. Nechte ho na teplém místě vykynout do dvojnásobku. Lívanečník lehce vytřete olejem, naběračkou rozlijte těsto a postupně z obou stran opečte lívance. Udržujte je teplé.
Udělejte si žahour. Borůvky vsypte do hrnce, zalijte zhruba 100 ml vody, zasypte cukrem a spolu s máslem rozvařte. Po dosažení bodu varu vařte 5 až 10 minut – podle toho, zda chcete mít v omáčce kousky borůvek, anebo ovoce raději zcela rozvaříte. Přidejte skořici. Ve smetaně rozmíchejte lžičku solamylu a přilijte ji k borůvkám. Nechte za občasného míchání probublávat asi 5 minut, dokud omáčka lehce nezhoustne.
Lívance polévejte žahourem, ozdobte kopečkem zakysané smetany a čerstvými borůvkami a ihned podávejte.