×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Albert ČR
Recept Lívanečky se zakysanou smetanou a žahourem

Další recepty a články

Bábovičky s citronovým...
Bábovičky s...
Bábovičky s citronovým...
Bábovičky s citronovým...
Kremeš
Kremeš
Kremeš
Kremeš
Čokoládová bábovka pro děti
Čokoládová bábovka...
Čokoládová bábovka pro děti
Čokoládová bábovka pro děti
Levandulové sušenky
Levandulové sušenky
Levandulové sušenky
Levandulové sušenky

Lívanečky se zakysanou smetanou a žahourem

Co budete potřebovat

1,25 l mléka
80 g krupicového cukru
kostka čerstvého droždí
40 g másla, rozpuštěného, vychladlého
1 vejce + 2 žloutky
špetka soli
750 g hladké mouky
slunečnicový olej na opékání
NA ŽAHOUR:
500 g borůvek (klidně i mražených)
50 g moučkového cukru
1 větší lžička másla
mletá skořice
200 ml smetany
1 lžička solamylu nebo 2 lžíce strouhaného perníku na zahuštění
NA OZDOBU:
zakysaná smetana
čerstvé borůvky

Jak na to?

Mléko lehce ohřejte a pak část odlijte do větší misky. Do ní přisypte i cukr, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. Přidejte máslo, vejce, žloutky a sůl a promíchejte. Přidejte po částech i mouku a zbylé mléko a zadělejte spíš řidší těsto. Nechte ho na teplém místě vykynout do dvojnásobku. Lívanečník lehce vytřete olejem, naběračkou rozlijte těsto a postupně z obou stran opečte lívance. Udržujte je teplé.

Udělejte si žahour. Borůvky vsypte do hrnce, zalijte zhruba 100 ml vody, zasypte cukrem a spolu s máslem rozvařte. Po dosažení bodu varu vařte 5 až 10 minut – podle toho, zda chcete mít v omáčce kousky borůvek, anebo ovoce raději zcela rozvaříte. Přidejte skořici. Ve smetaně rozmíchejte lžičku solamylu a přilijte ji k borůvkám. Nechte za občasného míchání probublávat asi 5 minut, dokud omáčka lehce nezhoustne.

Lívance polévejte žahourem, ozdobte kopečkem zakysané smetany a čerstvými borůvkami a ihned podávejte.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Lívanečky se zakysanou smetanou a žahourem

Dezert Snadné Česká
Průměrné hodnocení 4 (43)

Co budete potřebovat

1,25 l mléka
80 g krupicového cukru
kostka čerstvého droždí
40 g másla, rozpuštěného, vychladlého
1 vejce + 2 žloutky
špetka soli
750 g hladké mouky
slunečnicový olej na opékání
NA ŽAHOUR:
500 g borůvek (klidně i mražených)
50 g moučkového cukru
1 větší lžička másla
mletá skořice
200 ml smetany
1 lžička solamylu nebo 2 lžíce strouhaného perníku na zahuštění
NA OZDOBU:
zakysaná smetana
čerstvé borůvky

Jak na to?

Mléko lehce ohřejte a pak část odlijte do větší misky. Do ní přisypte i cukr, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. Přidejte máslo, vejce, žloutky a sůl a promíchejte. Přidejte po částech i mouku a zbylé mléko a zadělejte spíš řidší těsto. Nechte ho na teplém místě vykynout do dvojnásobku. Lívanečník lehce vytřete olejem, naběračkou rozlijte těsto a postupně z obou stran opečte lívance. Udržujte je teplé.

Udělejte si žahour. Borůvky vsypte do hrnce, zalijte zhruba 100 ml vody, zasypte cukrem a spolu s máslem rozvařte. Po dosažení bodu varu vařte 5 až 10 minut – podle toho, zda chcete mít v omáčce kousky borůvek, anebo ovoce raději zcela rozvaříte. Přidejte skořici. Ve smetaně rozmíchejte lžičku solamylu a přilijte ji k borůvkám. Nechte za občasného míchání probublávat asi 5 minut, dokud omáčka lehce nezhoustne.

Lívance polévejte žahourem, ozdobte kopečkem zakysané smetany a čerstvými borůvkami a ihned podávejte.

ODEBÍREJTE NÁŠ NEWSLETTER

A MY VÁM KAŽDÝ TÝDEN DOPORUČÍME TY NEJLEPŠÍ RECEPTY A MNOHEM VÍCE

Je třeba potvrdit souhlas s podmínkami.

Další recepty a články

Bábovičky s citronovým...
Bábovičky s citronovým...
Bábovičky s citronovým...
Bábovičky s citronovým...
Kremeš
Kremeš
Kremeš
Kremeš
Čokoládová bábovka pro děti
Čokoládová bábovka pro děti
Čokoládová bábovka pro děti
Čokoládová bábovka pro děti
Levandulové sušenky
Levandulové sušenky
Levandulové sušenky
Levandulové sušenky

Inspirujte se podobnými recepty

Tipy na jedlé vánoční dárky

Mohlo by Vám také chutnat