
Lasagne s cuketou
Ingredience
Základní recept na těsto - ingredience: | |
---|---|
600 g | kvalitní hladké mouky |
6 | vajec |
Ingredience na lasagne s cuketou: | |
těsto podle základního receptu | |
Na rajčatovo-masovou omáčku | |
olivový olej | |
4 | cukety, nakrájené podélně na tenké plátky |
8 | plátků pancetty, nakrájené na malé kousky |
1 | malá cibule, nakrájená najemno |
3 | stroužky česneku, nasekané |
2 | celerové řapíky, nakrájené na kousky |
1,2 kg | mletého hovězího masa |
80 ml | mléka |
3× 400g | plechovka krájených rajčat |
120 g | rajčatového protlaku |
45 ml | balzamikového octa |
špetka chilli vloček | |
8–10 | velkých bazalkových lístků, natrhaných nahrubo |
hrst čerstvých lístků oregana | |
500 ml | červeného vína |
sůl a mletý pepř | |
Na bešamelovou omáčku | |
150 g | másla |
100 g | hladké mouky |
1,2 l | mléka |
špetka strouhaného muškátového oříšku | |
175 g | strouhaného parmazánu + 50 g na posypání |
1 | koule mozzarelly, nakrájená na plátky |
Postup přípravy
Základní recept na těsto:
Mouku prosejte do velké mísy nebo na pracovní plochu. Uprostřed udělejte důlek, vyklepněte do něj všechna vejce a vidličkou je prošlehejte. Na vejce nahrňte trochu mouky, promíchejte, postup opakujte. Těsto zpracovávejte dohladka a pokračujte v hnětení aspoň 8 minut. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte 30 minut odpočívat.
Těsto si rozdělte na několik částí a na moukou posypané pracovní ploše ho rozválejte. Pomoučněným válečkem těsto rozvalujte směrem od sebe, po několika tazích těstem pootočte. Těsto, se kterým právě nepracujete, nechte zabalené v potravinářské fólii, aby neoschlo. Rozválené těsto odložte na vlhkou utěrku.
Lasagne:
Rozválený plát těsta nakrájejte na obdélníky podle velikosti svého pekáčku.
Lasagne s cuketou:
V pánvi rozpalte olej a opečte na něm dozlatova plátky cuket po obou stranách. Najemno je nasekejte a dejte stranou.
Do pánve přilijte další olej a opečte na něm pancettu, trvá to 4–5 minut. Vyndejte ji na papírovou utěrku.
Opět přidejte trochu oleje, vsypte cibuli opékejte 4 minuty a na další minutu přidejte česnek, pak celer, který opékejte dokud nezměkne. Přidejte hovězí maso, mléko a nechte ho 10–12 minut na středním ohni zezlátnout. Teprve pak přidejte konzervovaná rajčata, rajčatovou pastu, balzamiko, chilli, pancettu a bylinky a vše zalijte červeným vínem. Promíchejte, osolte, opepřete a nechte pozvolna vařit na mírném ohni asi hodinu. Příležitostně zamíchejte.
Připravte si bešamelovou omáčku. Na mírném ohni rozpusťte máslo, zasypte ho moukou, důkladně promíchejte vařečkou a nechte asi 2–3 minuty zasmahnout. Zalijte 100 ml mléka a důkladně míchejte do hladké kaše. Pak postupně přilévejte ohřáté zbývající mléko a vždy vymíchejte dohladka. Přidejte muškátový oříšek a parmazán a dobře promíchejte. Stáhněte z ohně a přiklopte.
Troubu předehřejte na 180°C. Těsto podle základního receptu vyválejte a nakrájejte jej na obdélníky velikosti vašeho pekáčku.
V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu s trochou olivového oleje a k ruce si připravte ještě jeden hrnec se studenou vodou. Postupně uvařte pláty těsta (trvá to zhruba 3–4 minuty) a pak je ihned ponořte do druhého hrnce se studenou vodou. Odložte je odpočívat na papírové utěrky.
Pusťte se do skládání lasagní. Dno pekáčku pokryjte masovou omáčkou, přidejte trochu nasekaných cuket a přelijte bešamelem, který opatrně rozetřete. Zakryjte pláty lasagní a opakujte postup, poslední vrstvou by měl být plát těsta, na který rozetřete zbytek bešamelu, povrch poklaďte plátky mozzarelly a posypte zbývajícím parmazánem. Pečte 30–35 minut, dokud povrch lasagní nezezlátne. Ihned podávejte, třeba doplněné zeleným salátem.