Lasagne s cuketou

Snadné Hlavní chod Magazín 6/2015
Snadné Hlavní chod Magazín 6/2015

Ingredience

Základní recept na těsto - ingredience:
600 g kvalitní hladké mouky
6 vajec
Ingredience na lasagne s cuketou:
těsto podle základního receptu
Na rajčatovo-masovou omáčku
olivový olej
4 cukety, nakrájené podélně na tenké plátky
8 plátků pancetty, nakrájené na malé kousky
1 malá cibule, nakrájená najemno
3 stroužky česneku, nasekané
2 celerové řapíky, nakrájené na kousky
1,2 kg mletého hovězího masa
80 ml mléka
3× 400g plechovka krájených rajčat
120 g rajčatového protlaku
45 ml balzamikového octa
špetka chilli vloček
8–10 velkých bazalkových lístků, natrhaných nahrubo
hrst čerstvých lístků oregana
500 ml červeného vína
sůl a mletý pepř
Na bešamelovou omáčku
150 g másla
100 g hladké mouky
1,2 l mléka
špetka strouhaného muškátového oříšku
175 g strouhaného parmazánu + 50 g na posypání
1 koule mozzarelly, nakrájená na plátky

Postup přípravy

Základní recept na těsto:
Mouku prosejte do velké mísy nebo na pracovní plochu. Uprostřed udělejte důlek, vyklepněte do něj všechna vejce a vidličkou je prošlehejte. Na vejce nahrňte trochu mouky, promíchejte, postup opakujte. Těsto zpracovávejte dohladka a pokračujte v hnětení aspoň 8 minut. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte 30 minut odpočívat.
Těsto si rozdělte na několik částí a na moukou posypané pracovní ploše ho rozválejte. Pomoučněným válečkem těsto rozvalujte směrem od sebe, po několika tazích těstem pootočte. Těsto, se kterým právě nepracujete, nechte zabalené v potravinářské fólii, aby neoschlo. Rozválené těsto odložte na vlhkou utěrku.

Lasagne:
Rozválený plát těsta nakrájejte na obdélníky podle velikosti svého pekáčku.

Lasagne s cuketou:
V pánvi rozpalte olej a opečte na něm dozlatova plátky cuket po obou stranách. Najemno je nasekejte a dejte stranou.
Do pánve přilijte další olej a opečte na něm pancettu, trvá to 4–5 minut. Vyndejte ji na papírovou utěrku.
Opět přidejte trochu oleje, vsypte cibuli opékejte 4 minuty a na další minutu přidejte česnek, pak celer, který opékejte dokud nezměkne. Přidejte hovězí maso, mléko a nechte ho 10–12 minut na středním ohni zezlátnout. Teprve pak přidejte konzervovaná rajčata, rajčatovou pastu, balzamiko, chilli, pancettu a bylinky a vše zalijte červeným vínem. Promíchejte, osolte, opepřete a nechte pozvolna vařit na mírném ohni asi hodinu. Příležitostně zamíchejte.
Připravte si bešamelovou omáčku. Na mírném ohni rozpusťte máslo, zasypte ho moukou, důkladně promíchejte vařečkou a nechte asi 2–3 minuty zasmahnout. Zalijte 100 ml mléka a důkladně míchejte do hladké kaše. Pak postupně přilévejte ohřáté zbývající mléko a vždy vymíchejte dohladka. Přidejte muškátový oříšek a parmazán a dobře promíchejte. Stáhněte z ohně a přiklopte.
Troubu předehřejte na 180°C. Těsto podle základního receptu vyválejte a nakrájejte jej na obdélníky velikosti vašeho pekáčku.
V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu s trochou olivového oleje a k ruce si připravte ještě jeden hrnec se studenou vodou. Postupně uvařte pláty těsta (trvá to zhruba 3–4 minuty) a pak je ihned ponořte do druhého hrnce se studenou vodou. Odložte je odpočívat na papírové utěrky.
Pusťte se do skládání lasagní. Dno pekáčku pokryjte masovou omáčkou, přidejte trochu nasekaných cuket a přelijte bešamelem, který opatrně rozetřete. Zakryjte pláty lasagní a opakujte postup, poslední vrstvou by měl být plát těsta, na který rozetřete zbytek bešamelu, povrch poklaďte plátky mozzarelly a posypte zbývajícím parmazánem. Pečte 30–35 minut, dokud povrch lasagní nezezlátne. Ihned podávejte, třeba doplněné zeleným salátem.

Pomohl vám recept?
9hodnocení

Věrnostní program

MŮJ ALBERT

APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE

Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.

Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.

LETÁKY
RECEPTY A
INSPIRACE
NÁKUPNÍ
SEZNAM
KREDIT
ZA NÁKUPY

Záleží nám na tom,

abyste jedli lépe

V Albertu víme, že lepší jídlo vede k lepšímu životu. Proto vám přinášíme čerstvé ovoce a zeleninu, čerstvě upečené pečivo nebo
výběr toho nejlepšího na gril. Přesně tak, jak to máte nejraději.

Nejchutnější maso je vždy to čerstvé, které pochází ze zdravých a dobře krmených zvířat.

V Albertu se chováme k moři s úctou, abychom vám mohli nabídnout čerstvé a kvalitní ryby z udržitelného chovu či lovu. 

Pochutnejte si na čerstvém a lehkém jídle, které stačí vzít a jí(s)t! V Albertu jsme pro vás připravili variace originálních chutí, které se neomrzí.

Pochutnejte si na bio kvalitě výrobků tak, jak je příroda vymyslela. V prodejnách Albert najdete
širokou nabídku biopotravin z ekologického zemědělství zaručující tu nejvyšší kvalitu.

V Albertově pekařství vyrábíme pečivo na základě naší vlastní unikátní receptury a pečeme přímo v našich prodejnách.

Vyzkoušejte Tržnici u Alberta a nakupte si u nás jen čerstvé a kvalitní ovoce a zeleninu za trvale nízké ceny, na kterých neproděláte.

Naše značky