Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Dokřupava upečená focaccia zdobená bylinkami a cherry rajčátky jako rozkvetlá louka.

KVETOUCÍ FOCACCIA PRO KREATIVNÍ PEČENÍ

Focaccia je typický italský chléb, který si jednoduše připravíte doma. Navíc můžete popustit uzdu své fantazii, zapojit děti a pečivo se rázem promění v malířské plátno.

Ingredience

21 g droždí
500 g hladké mouky
15 g soli
5 ½ lžíce olivového oleje
10 cherry rajčátek
8 snítek čerstvého rozmarýnu
8 snítek čerstvé hladkolisté petrželky
8 snítek čerstvého tymiánu
1 lžíce nemletého máku
1 hrst dýňových semínek
1 hrst slunečnicových semínek hrubozrnná sůl
1 lžíce hrubozrnné soli

Jak udělat kvetoucí focacciu zdravější

Výživové hodnoty

na jednou porci
Energie 2790  kCal
Bílkoviny 86  g
Tuky 108  g
Sacharidy 364  g

Alergeny

Obiloviny obsahující lepek

Recept: jak na kvetoucí focacciu pro kreativní pečení

  1. V misce smíchejte rozdrobených 21 g droždí s 300 ml vlažné vody. Nechte chvíli stranou. Do mísy prosejte 500 g mouky, přisypte k ní 15 g soli a vlijte 2 lžíce olivového oleje. Ke směsi vlijte droždí s vodou a vypracujte na hladké těsto. Vymažte si čistou mísu lžící olivového oleje, přendejte do ní těsto, přikryjte utěrkou a nechte hodinu vykynout.    
  2. Po vykynutí těsto v míse promačkejte, abyste se zbavili přebytečného vzduchu, a přendejte ho na plech vyložený pečicím papírem, lehce vymazaný ½ lžíce olivového oleje. Rukou těsto roztáhněte na formát 20 × 30 cm. Focacciu nechte ještě 20 minut kynout a mezitím si připravte suroviny na zdobení.    
  3. Omyjte a rozkrojte napůl 10 cherry rajčátek. Vykynutou placku prstem propíchejte pravidelně po celé ploše a potřete zbylými 2 lžícemi olivového oleje. Pomocí 8 snítek rozmarýnu, 8 snítek petrželky a 8 snítek tymiánu vytvořte efekt rostlinek. Rozkrájenými rajčátky vytvořte květy. Na spodní část rozsypte jako půdu hrst máku, hrst dýňových semínek a hrst slunečnicových semínek. Na závěr posypte rovnoměrně lžící hrubozrnné hořčice.    
  4. Focacciu pečte v troubě vyhřáté na 200 °C přibližně 20 minut, dokud nebude krásně zlatá. Užijte si dokonalou středomořskou pochoutku, která navíc krásně vypadá. Dobrou chuť.

Jak na to?

Pomohl vám recept?
3hodnocení5

Co byste o kvetoucí focaccii měli vědět

Čerstvé bylinky dodávají pokrmu nejenom chuť, ale i barevnost. Bylinky mohou podpořit chuť k jídlu a navíc pozitivně ovlivňovat trávení.

Další videorecepty