
KVETOUCÍ FOCACCIA PRO KREATIVNÍ PEČENÍ
Focaccia je typický italský chléb, který si jednoduše připravíte doma. Navíc můžete popustit uzdu své fantazii, zapojit děti a pečivo se rázem promění v malířské plátno.
Ingredience
21 g | droždí |
500 g | hladké mouky |
15 g | soli |
5 ½ | lžíce olivového oleje |
10 | cherry rajčátek |
8 | snítek čerstvého rozmarýnu |
8 | snítek čerstvé hladkolisté petrželky |
8 | snítek čerstvého tymiánu |
1 | lžíce nemletého máku |
1 | hrst dýňových semínek |
1 | hrst slunečnicových semínek hrubozrnná sůl |
1 | lžíce hrubozrnné soli |
Jak udělat kvetoucí focacciu zdravější
Hladkou mouku můžete nahradit moukou špaldovou. Focacciu můžete podávat s různými dipy. Výborný je avokádový dip nebo ji zkuste ochutnat s hummusem. Získáte tím nutričně vyvážené jídlo bohaté na vlákninu a bílkovinu.
Výživové hodnoty
na jednou porci | ||
Energie | 2790 | kCal |
Bílkoviny | 86 | g |
Tuky | 108 | g |
Sacharidy | 364 | g |
Alergeny
Obiloviny obsahující lepek
Recept: jak na kvetoucí focacciu pro kreativní pečení
- V misce smíchejte rozdrobených 21 g droždí s 300 ml vlažné vody. Nechte chvíli stranou. Do mísy prosejte 500 g mouky, přisypte k ní 15 g soli a vlijte 2 lžíce olivového oleje. Ke směsi vlijte droždí s vodou a vypracujte na hladké těsto. Vymažte si čistou mísu lžící olivového oleje, přendejte do ní těsto, přikryjte utěrkou a nechte hodinu vykynout.
- Po vykynutí těsto v míse promačkejte, abyste se zbavili přebytečného vzduchu, a přendejte ho na plech vyložený pečicím papírem, lehce vymazaný ½ lžíce olivového oleje. Rukou těsto roztáhněte na formát 20 × 30 cm. Focacciu nechte ještě 20 minut kynout a mezitím si připravte suroviny na zdobení.
- Omyjte a rozkrojte napůl 10 cherry rajčátek. Vykynutou placku prstem propíchejte pravidelně po celé ploše a potřete zbylými 2 lžícemi olivového oleje. Pomocí 8 snítek rozmarýnu, 8 snítek petrželky a 8 snítek tymiánu vytvořte efekt rostlinek. Rozkrájenými rajčátky vytvořte květy. Na spodní část rozsypte jako půdu hrst máku, hrst dýňových semínek a hrst slunečnicových semínek. Na závěr posypte rovnoměrně lžící hrubozrnné hořčice.
- Focacciu pečte v troubě vyhřáté na 200 °C přibližně 20 minut, dokud nebude krásně zlatá. Užijte si dokonalou středomořskou pochoutku, která navíc krásně vypadá. Dobrou chuť.
Jak na to?
Pomohl vám recept?
3hodnocení5
Co byste o kvetoucí focaccii měli vědět
Čerstvé bylinky dodávají pokrmu nejenom chuť, ale i barevnost. Bylinky mohou podpořit chuť k jídlu a navíc pozitivně ovlivňovat trávení.
Sdílejte recept
Další videorecepty
Keto mini pizza Keto mini pizza Keto mini pizza Keto mini pizza Keto mini pizza
Velmi snadné
Hlavní chod
Pastýřský koláč Pastýřský koláč Pastýřský koláč Pastýřský koláč Pastýřský koláč
Velmi snadné
Hlavní chod
Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou
Velmi snadné
Hlavní chod
Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek
Velmi snadné
Hlavní chod