
Květák wellington
Wellington je jedním z pokladů anglické kuchyně. Klasicky se dělá se svíčkovou zabalenou v listovém těstě. Vyzkoušejte tento recept s pečeným květákem v parádním kabátku.

Snadné
Více než 60 minut
4/5
Anglická
Vegetariánské
Sváteční
Hlavní chod
Ingredience
Složení 4 porce
- Olej olivový 2 plž
- Sůl
- Pepř
- Cibule šalotka 2 ks
- Česnek 2 strouž.
- Květák 1 ks
- Žampiony 250 g
- Vlašské ořechy 80 g
- Tymián čerstvý 4 snít.
- Muškátový oříšek
- Lučina 100 g
- Listové těsto 2 ks
- Parmazán 40 g
- Vejce 1 ks
- Olej olivový 2 plž
- Sůl
- Pepř
- Cibule šalotka 2 ks
- Česnek 2 strouž.
- Květák 1 ks
- Žampiony 250 g
- Vlašské ořechy 80 g
- Tymián čerstvý 4 snít.
- Muškátový oříšek
- Lučina 100 g
- Listové těsto 2 ks
- Parmazán 40 g
- Vejce 1 ks
Příprava
- 1Květák očistěte od lístků a seřízněte do rovna košťál. Položte na plech s pečicím papírem, pokapejte olejem, okořeňte ½ lžičky soli, špetkou pepře a pečte 30 minut v troubě na 180 °C.
- 2Mezitím na rozehřátém oleji osmahněte nadrobno nakrájenou šalotku, přidejte nasekaný česnek, nakrájené žampiony a restujte 15 minut. Přidejte ořechy, lístky tymiánu, špetku muškátového oříšku, osolte a opepřete. Dejte do mixéru, rozmixujte, pak promíchejte s čerstvým sýrem a strouhaným parmazánem.
- 3Na plech s pečicím papírem rozložte plát listového těsta. Doprostřed položte vychladlý upečený květák. Potřete ho houbovou směsí a pak překryjte druhým plátem těsta. Nechte zhruba 2cm okraje, zbytek odřízněte. Vzniklé okraje k sobě stlačte vidličkou. Odkrojené těsto použijte na libovolné ozdobení. Nakonec potřete rozšlehaným vejcem.
- 4Pečte dozlatova 20–30 minut v předehřáté troubě na 180 °C.
- 1Květák očistěte od lístků a seřízněte do rovna košťál. Položte na plech s pečicím papírem, pokapejte olejem, okořeňte ½ lžičky soli, špetkou pepře a pečte 30 minut v troubě na 180 °C.
- 2Mezitím na rozehřátém oleji osmahněte nadrobno nakrájenou šalotku, přidejte nasekaný česnek, nakrájené žampiony a restujte 15 minut. Přidejte ořechy, lístky tymiánu, špetku muškátového oříšku, osolte a opepřete. Dejte do mixéru, rozmixujte, pak promíchejte s čerstvým sýrem a strouhaným parmazánem.
- 3Na plech s pečicím papírem rozložte plát listového těsta. Doprostřed položte vychladlý upečený květák. Potřete ho houbovou směsí a pak překryjte druhým plátem těsta. Nechte zhruba 2cm okraje, zbytek odřízněte. Vzniklé okraje k sobě stlačte vidličkou. Odkrojené těsto použijte na libovolné ozdobení. Nakonec potřete rozšlehaným vejcem.
- 4Pečte dozlatova 20–30 minut v předehřáté troubě na 180 °C.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.