
Kuřecí satay s pestrobarevnou rýží
Ingredience
600 g | kuřecích prsou |
40 ml | sójové omáčky |
2 | stroužky česneku |
140 g | bílého jogurtu |
1⁄2 | lžičky mletého kmínu |
1 | lžička mletého koriandru |
1⁄2 | lžičky mletého zázvoru |
sůl, pepř | |
90 g | arašídového másla |
200 ml | kokosového mléka |
1 | lžička chilli vloček |
20 ml | rybí omáčky |
20 g | třtinového cukru |
1 | limeta |
150 g | pestrobarevné rýže NP Bio |
20 ml | slunečnicového oleje |
1 | šalotka |
1 | hrst čerstvého koriandru |
20 g | pražených arašídů |
1 | chilli paprička |
1 | lžička černého sezamu |
Postup přípravy
1. Kuřecí prsa nakrájejte na dlouhé nudličky a vložte do mísy. K masu přilijte 20 ml sójové omáčky, přidejte prolisované stroužky česneku, bílý jogurt, kmín, 1⁄2 lžičky mletého koriandru, špetku zázvoru, sůl, pepř a vše pomíchejte rukama, aby se marináda dobře vmasírovala do masa.
2. Připravte si omáčku. Do rendlíku dejte arašídové máslo, kokosové mléko, zbylou sójovou omáčku, chilli vločky, rybí omáčku, cukr a zbytek mletého koriandru. Za stálého míchání zahřejte těsně pod bod varu, až omáčka zhoustne. Odstavte z plotny a vmíchejte šťávu z limety.
3. Pestrobarevnou rýži propláchněte a uvařte dle návodu na obalu.
4. Maso napíchněte na jehly nebo špejle a orestujte na rozehřátém slunečnicovém oleji. Z každé strany opečte asi 4 minuty.
5. Očištěnou šalotku, koriandr a arašídy nakrájejte najemno a dejte stranou.
6. Maso podávejte s rýží, přelijte omáčkou a posypte šalotkou, koriandrem, nakrájenou chilli papričkou, arašídy a sezamem.