Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Delikátní kuřecí prsa na víně s houbami

Delikátní kuřecí prsa na víně s houbami

Kuřecí maso je oblíbenou potravinou napříč celým světem a je dobré zkoušet jej kombinovat se zajímavými surovinami. Na to, aby vznikl lahodný pokrm z kuřecích prsou, který chutná nově, stačí čerstvé bylinky, víno a několik žampionů.

Co budete potřebovat na kuřecí prsa na víně s houbami

500 g kuřecích prsou
2 lžíce hladké mouky
sůl a čerstvě mletý pepř
2 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
8–10 drobných žampionů, rozpůlených
1 stroužek česneku, prolisovaný
250 ml suchého bílého vína nebo
kuřecího vývaru
3 snítky čerstvého tymiánu
200 ml smetany ke šlehání
75 g strouhaného sýra, například Asiago

Jak udělat kuřecí prsa na víně s houbami zdravější

Recept jak na kuřecí prsa na víně s houbami

  1. Kuřecí prsa naklepejte paličkou na maso a nakrájejte na menší kousky ve velikosti sousta. Do misky dejte 2 lžíce hladké mouky, ochuťte ji větší špetkou soli a trochou pepře. V mouce obalte kousky kuřete. Do hlubší pánve nalijte 1 lžíci olivového oleje a rozpalte ho. Maso na něm opékejte ze všech stran. Takto připravené maso dejte prozatím stranou.
  2. Do výpeku po mase vlijte lžíci oleje a opečte na něm 10 drobných žampionů rozkrájených na půlky. Jakmile začnou hnědnout, přidejte 1 prolisovaný stroužek česneku. Promíchejte a vlijte 250 ml bílého vína nebo vývaru. Z tymiánu otrhejte lístky a vhoďte je do pánve.
  3. Maso vraťte do pánve, stáhněte plamen a pod pokličkou duste přibližně 15 minut. Poté vyjměte děrovanou lžící maso i žampiony a vlijte 200 ml smetany. Chvíli prohřívejte.
  4. Na závěr do omáčky nastrouhejte 75 g sýra Asiago nebo parmazánu. Nechte v omáčce sýr rozpustit, dosolte a dochuťte pepřem. Vařte do požadované konzistence. Vmíchejte zpět kuřecí maso a žampiony a máte hotovo. Servírujte například s bramborovými kroketami a zdobte na talíři čerstvými lístky tymiánu. Ideální na romantickou večeři ve dvou.
Pomohl vám recept?
107hodnocení4

Co byste o kuřecích prsou na víně měli vědět

Asiago je sýr vyrobený z kravského mléka. Jeho struktura je závislá na stupni zralosti. Stejně jako všechny sýry obsahuje vápník a fosfor. Ty mohou pozitivně ovlivňovat kostní metabolismus.

Další videorecepty