
Krůtí prsa na víně s rozinkami a bramborovými noky
Ingredience
0,7 l | suchého červeného vína |
3 | bobkové listy |
5 | kuliček černého pepře |
5 | kuliček nového koření |
800 g | krůtích prsních řízků |
sůl, pepř | |
3 | lžíce olivového oleje |
2 | mrkve |
½ | celeru |
1 | petržel |
2 | cibule |
1 | lžíce rajčatového protlaku |
½ l | kuřecího vývaru |
45 g | másla |
1 | lžíce hladké mouky |
200 g | bramborových noků |
1 | lžíce medu |
1 | lžíce rozinek |
Postup přípravy
1. Připravte marinádu. Do mísy vlijte víno, přidejte bobkový list, kuličky pepře, nové koření a vložte omyté maso. Nechte marinovat přes noc. Maso vyjměte z marinády, osušte papírovou utěrkou a víno sceďte přes sítko do hrnce.
2. Maso ze všech stran osolte, opepřete a opečte v jiném hrnci na rozehřátém oleji ze všech stran dozlatova.
3. Maso vyjměte z hrnce a do výpeku přidejte 1 očištěnou a na drobné kostičky pokrájenou mrkev, celer, petržel, očištěnou a na kostičky pokrájenou cibuli, protlak a opečte dozlatova. K zeleninové směsi přidejte scezené víno, vývar, sůl a maso. Přikryté vařte asi 40 minut.
4. Maso vyndejte a do základu přidejte 15 g změklého másla, které jste spojili s hladkou moukou do kompaktní kuličky. Omáčku promíchejte metličkou, nechte provařit a přeceďte přes sítko.
5. Bramborové noky připravte podle návodu na obalu, sceďte a opečte na 15 g másla.
6. Zbylou mrkev očistěte a pokrájejte na šikmá kolečka. Opečte ji na zbylém másle. Přidejte med, rozinky a ještě minutu promíchejte.
7. Maso pokrájejte a servírujte s opečenými noky, vinnou omáčkou a mrkví s rozinkami.