Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
0
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyKrémová holandská omáčka
Albert logoAlbert logo
  • Krémová holandská omáčka

Krémová holandská omáčka

Není nic lepšího než dokonalá holandská omáčka s vůní a jemností másla, zahuštěná vaječnými žloutky a lehce kyselou citronovou chutí. Dokonale ochutí vařenou zeleninu, pošírované vejce nebo v páře uvařenou rybu.
Krémová holandská omáčka
Náročné
0-15 minut
4/5
Příloha

Ingredience

Složení
4 porce
  • Máslo 100 g
  • Citronová šťáva 1 plž
  • Vejce BIO 3 ks
  • Sůl
  • Máslo 100 g
  • Citronová šťáva 1 plž
  • Vejce BIO 3 ks
  • Sůl

Příprava

1
Holandská omáčka vzniká šleháním ve vodní lázni. Proto si jako první dejte do menšího hrnce 200 ml vody a přiveďte ji k mírnému varu.
2
Do nerezové mísy dejte 3 žloutky spolu se špetkou soli, přidejte lžíci citronové šťávy a položte na hrnec s vroucí vodou. Ihned začněte metličkou šlehat. Žloutky nesmí překročit teplotu 65 °C, jinak se srazí.
3
Takto šlehejte 2 minuty, dokud směs nezbělá. Pokud by se zahřívala příliš, odstavte misku na chvíli z páry, stále však šlehejte.
4
Poslední fází je zašlehávání rozpuštěných nebo přepuštěných 100 g másla. Máslo přilévejte do žloutků postupně a vždy zašlehejte tak, aby se tuk a vejce dokonale spojily a vznikala emulze jako při výrobě majonézy. Zapracujte veškeré máslo.
5
Omáčka je hotová, jakmile má krémovitou konzistenci. Omáčka je určena k přímé spotřebě, proto je důležité mít předem připraven pokrm, který budeme omáčkou zalévat. Dobrou chuť.
1
Holandská omáčka vzniká šleháním ve vodní lázni. Proto si jako první dejte do menšího hrnce 200 ml vody a přiveďte ji k mírnému varu.
2
Do nerezové mísy dejte 3 žloutky spolu se špetkou soli, přidejte lžíci citronové šťávy a položte na hrnec s vroucí vodou. Ihned začněte metličkou šlehat. Žloutky nesmí překročit teplotu 65 °C, jinak se srazí.
3
Takto šlehejte 2 minuty, dokud směs nezbělá. Pokud by se zahřívala příliš, odstavte misku na chvíli z páry, stále však šlehejte.
4
Poslední fází je zašlehávání rozpuštěných nebo přepuštěných 100 g másla. Máslo přilévejte do žloutků postupně a vždy zašlehejte tak, aby se tuk a vejce dokonale spojily a vznikala emulze jako při výrobě majonézy. Zapracujte veškeré máslo.
5
Omáčka je hotová, jakmile má krémovitou konzistenci. Omáčka je určena k přímé spotřebě, proto je důležité mít předem připraven pokrm, který budeme omáčkou zalévat. Dobrou chuť.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
  • Co byste o vaječných žloutcích měli vědět
    Vaječný žloutek oproti bílku obsahuje menší množství bílkovin a velké množství tuku. Cholesterol obsažený ve žloutku není tak škodlivý, jak se původně myslelo. Je to díky tomu, že ve vejcích jsou fosfolipidy, které pozitivně působí na hladinu cholesterolu v krvi.
  • Jak udělat krémovou holandskou omáčku zdravější
    Holandská omáčka je poměrně tučná a těžká. Vy si ji můžete odlehčit přimícháním bílého jogurtu. Dochutit ji můžete čerstvými bylinkami.
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 6 dní

Od 17.07.2024 do 23.07.2024

Platný ještě 6 dní

Od 17.07.2024 do 23.07.2024

Platný ještě 13 dní

Od 17.07.2024 do 30.07.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.