
Krémová holandská omáčka
Není nic lepšího než dokonalá holandská omáčka s vůní a jemností másla, zahuštěná vaječnými žloutky a lehce kyselou citronovou chutí. Dokonale ochutí vařenou zeleninu, pošírované vejce nebo v páře uvařenou rybu.

Náročné
0-15 minut
4/5
Světová kuchyně
Příloha
Ingredience
Složení 4 porce
- Máslo 100 g
- Citronová šťáva 1 plž
- Vejce BIO 3 ks
- Sůl
- Máslo 100 g
- Citronová šťáva 1 plž
- Vejce BIO 3 ks
- Sůl
Příprava
- 1Holandská omáčka vzniká šleháním ve vodní lázni. Proto si jako první dejte do menšího hrnce 200 ml vody a přiveďte ji k mírnému varu.
- 2Do nerezové mísy dejte 3 žloutky spolu se špetkou soli, přidejte lžíci citronové šťávy a položte na hrnec s vroucí vodou. Ihned začněte metličkou šlehat. Žloutky nesmí překročit teplotu 65 °C, jinak se srazí.
- 3Takto šlehejte 2 minuty, dokud směs nezbělá. Pokud by se zahřívala příliš, odstavte misku na chvíli z páry, stále však šlehejte.
- 4Poslední fází je zašlehávání rozpuštěných nebo přepuštěných 100 g másla. Máslo přilévejte do žloutků postupně a vždy zašlehejte tak, aby se tuk a vejce dokonale spojily a vznikala emulze jako při výrobě majonézy. Zapracujte veškeré máslo.
- 5Omáčka je hotová, jakmile má krémovitou konzistenci. Omáčka je určena k přímé spotřebě, proto je důležité mít předem připraven pokrm, který budeme omáčkou zalévat. Dobrou chuť.
- 1Holandská omáčka vzniká šleháním ve vodní lázni. Proto si jako první dejte do menšího hrnce 200 ml vody a přiveďte ji k mírnému varu.
- 2Do nerezové mísy dejte 3 žloutky spolu se špetkou soli, přidejte lžíci citronové šťávy a položte na hrnec s vroucí vodou. Ihned začněte metličkou šlehat. Žloutky nesmí překročit teplotu 65 °C, jinak se srazí.
- 3Takto šlehejte 2 minuty, dokud směs nezbělá. Pokud by se zahřívala příliš, odstavte misku na chvíli z páry, stále však šlehejte.
- 4Poslední fází je zašlehávání rozpuštěných nebo přepuštěných 100 g másla. Máslo přilévejte do žloutků postupně a vždy zašlehejte tak, aby se tuk a vejce dokonale spojily a vznikala emulze jako při výrobě majonézy. Zapracujte veškeré máslo.
- 5Omáčka je hotová, jakmile má krémovitou konzistenci. Omáčka je určena k přímé spotřebě, proto je důležité mít předem připraven pokrm, který budeme omáčkou zalévat. Dobrou chuť.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Co byste o vaječných žloutcích měli vědět Vaječný žloutek oproti bílku obsahuje menší množství bílkovin a velké množství tuku. Cholesterol obsažený ve žloutku není tak škodlivý, jak se původně myslelo. Je to díky tomu, že ve vejcích jsou fosfolipidy, které pozitivně působí na hladinu cholesterolu v krvi.Jak udělat krémovou holandskou omáčku zdravější Holandská omáčka je poměrně tučná a těžká. Vy si ji můžete odlehčit přimícháním bílého jogurtu. Dochutit ji můžete čerstvými bylinkami.Více inspirace Pokud máte chuť na tradiční české omáčky nebo hledáte inspiraci na nové recepty, podívejte se na stránku plnou omáčkové inspirace recepty na nejen tradiční omáčky, kde najdete skvělé recepty na různé druhy omáček.


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.