
Králičí paštika s malým salátem
Ingredience
500 g | králičího masa |
2 l | zeleninového vývaru |
5 | kuliček pepře |
250 g | anglické slaniny, nakrájené |
1 | vejce |
40 g | cibule, nasekané |
sůl a pepř | |
125 ml | smetany nebo vývaru, ve kterém se králík vařil |
sádlo na vymazání formy | |
6 | lžic přepuštěného másla |
NA SALÁT A ZÁLIVKU | |
2 | saláty Little Gem |
30 ml | kvalitního vinného octa |
špetka provensálského koření | |
sůl a pepř | |
100 ml | olivového oleje |
Postup přípravy
Maso uvařte v zeleninovém vývaru s pepřem doměkka, trvá to asi 1 hodinu. Potom ho vykostěte, přidejte 150 g slaniny, cibuli a dvakrát umelte v masovém strojku.
Troubu předehřejte na 165 °C. K umletému masu přidejte zbytek slaniny, vejce, smetanu nebo vývar a dobře promíchejte. Formy na paštiku – stačí na 6 nádobek po 180 ml, nebo srnčí hřbet – dobře vymažte sádlem, naplňte paštikou a s formou několikrát klepněte, abyste vyhnali vzduchové bublinky, a přikryjte pečicím papírem, pomazaným sádlem. Formy vložte na pekáč naplněný vodou a ve vodní lázni pečte 30 minut. Odstraňte pečicí papír, nechte vychladnout a na povrch každé nádoby nalijte tenkou vrstvu přepuštěného másla. Nechte uležet a ztuhnout v lednici.
Saláty rozdělte na talíře a připravte si zálivku. Prošlehejte ocet s kořením, solí a pepřem. Pak pozvolna za stálého šlehání přilévejte pramínkem olej, až vznikne hustá, krémová zálivka, kterou salát zalijte.