×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Albert ČR
Recept Koblížky

Další recepty a články

Pečený hovězí krk s noky
Pečený hovězí krk...
Pečený hovězí krk s noky
Pečený hovězí krk s noky
Kuřecí prsa po staročesku s...
Kuřecí prsa po...
Kuřecí prsa po staročesku s...
Kuřecí prsa po staročesku s...
Staročeská vepřová pečeně na...
Staročeská vepřová...
Staročeská vepřová pečeně na...
Staročeská vepřová pečeně na...
Kachna s datlovou nádivkou
Kachna s datlovou...
Kachna s datlovou nádivkou
Kachna s datlovou nádivkou

Koblížky

Co budete potřebovat

lžičky sušeného droždí
450–500 g hladké mouky + na podsypání
250–300 ml plnotučného mléka,
pokojové teploty
55 g másla, pokojové teploty
3 žloutky
2 lžíce krupicového cukru
½ lžičky soli
špetka skořice
rostlinný olej na smažení
Na vanilkový cukr na obalení
250 g krupicového cukru
2 špetky soli
1 vanilkový lusk

Jak na to?

V misce promíchám 2 lžíce teplé vody s droždím a počkám, až vzejde kvásek. Trvá to asi 5 minut.
Ve velké míse smíchám kvásek, mouku, mléko, máslo, žloutky, cukr, sůl a skořici. Pak buď v robotu, nebo ručně uhnětu těsto tak, aby bylo měkké a lepivé. Pokud by bylo lepivé moc, přidám ještě trochu mouky. Těsto lehce popráším moukou, zakryju ho potravinářskou fólií a utěrkou a na teplém místě ho nechám kynout tak dlouho, až zdvojnásobí svůj objem. Bude to trvat 1,5–2 hodiny.
Těsto vyklopím na lehce pomoučněnou pracovní plochu a válečkem ho vyválím na asi 1 cm silnou placku. Z ní skleničkou nebo kulatým vykrajovátkem o průměru asi 5 centimetrů vykrajuju koblížky. Ty pak přesunu na plech lehce vysypaný moukou, zakryju je utěrkou a nechám ještě 30 minut kynout. Zbylé těsto můžu znovu vyválet a vykrájet další koblížky, ale už budou trochu tužší, protože se do nich dostane víc mouky.
Zatímco koblížky kynou, promíchám v míse cukr a sůl. Vanilkový lusk ostrým nožem podélně rozříznu a hranou nože vyškrábu všechna semínka. Ta pak přidám k cukru a soli a prsty vše důkladně promíchám.
Do širokého kastrolu nebo do pánve s vyšším okrajem naliju olej do výšky asi 6 centimetrů a nechám ho rozehřát. Postupně v něm smažím koblížky vždy minutu z každé strany. Hned jak je vyndám z pánve, obalím je ve vanilkovém cukru a pak je přesunu na papírovou utěrku a nechám vychladnout.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Koblížky

Snadné Česká Magazín 2/2015
Průměrné hodnocení 5 (1)

Co budete potřebovat

lžičky sušeného droždí
450–500 g hladké mouky + na podsypání
250–300 ml plnotučného mléka,
pokojové teploty
55 g másla, pokojové teploty
3 žloutky
2 lžíce krupicového cukru
½ lžičky soli
špetka skořice
rostlinný olej na smažení
Na vanilkový cukr na obalení
250 g krupicového cukru
2 špetky soli
1 vanilkový lusk

Jak na to?

V misce promíchám 2 lžíce teplé vody s droždím a počkám, až vzejde kvásek. Trvá to asi 5 minut.
Ve velké míse smíchám kvásek, mouku, mléko, máslo, žloutky, cukr, sůl a skořici. Pak buď v robotu, nebo ručně uhnětu těsto tak, aby bylo měkké a lepivé. Pokud by bylo lepivé moc, přidám ještě trochu mouky. Těsto lehce popráším moukou, zakryju ho potravinářskou fólií a utěrkou a na teplém místě ho nechám kynout tak dlouho, až zdvojnásobí svůj objem. Bude to trvat 1,5–2 hodiny.
Těsto vyklopím na lehce pomoučněnou pracovní plochu a válečkem ho vyválím na asi 1 cm silnou placku. Z ní skleničkou nebo kulatým vykrajovátkem o průměru asi 5 centimetrů vykrajuju koblížky. Ty pak přesunu na plech lehce vysypaný moukou, zakryju je utěrkou a nechám ještě 30 minut kynout. Zbylé těsto můžu znovu vyválet a vykrájet další koblížky, ale už budou trochu tužší, protože se do nich dostane víc mouky.
Zatímco koblížky kynou, promíchám v míse cukr a sůl. Vanilkový lusk ostrým nožem podélně rozříznu a hranou nože vyškrábu všechna semínka. Ta pak přidám k cukru a soli a prsty vše důkladně promíchám.
Do širokého kastrolu nebo do pánve s vyšším okrajem naliju olej do výšky asi 6 centimetrů a nechám ho rozehřát. Postupně v něm smažím koblížky vždy minutu z každé strany. Hned jak je vyndám z pánve, obalím je ve vanilkovém cukru a pak je přesunu na papírovou utěrku a nechám vychladnout.

Chutnalo Vám?

S našimi pravidelnými newslettery vám už žádný skvělý recept neuteče. Registrujte se k odběru receptů, získáte skvělou inspiraci (nejen) na víkendové vaření!

Další recepty a články

Pečený hovězí krk s noky
Pečený hovězí krk s noky
Pečený hovězí krk s noky
Pečený hovězí krk s noky
Kuřecí prsa po staročesku s...
Kuřecí prsa po staročesku s...
Kuřecí prsa po staročesku s...
Kuřecí prsa po staročesku s...
Staročeská vepřová pečeně na...
Staročeská vepřová pečeně na...
Staročeská vepřová pečeně na...
Staročeská vepřová pečeně na...
Kachna s datlovou nádivkou
Kachna s datlovou nádivkou
Kachna s datlovou nádivkou
Kachna s datlovou nádivkou

Inspirujte se podobnými recepty