Koblížky
Ingredience
2½ | lžičky sušeného droždí |
450–500 g | hladké mouky + na podsypání |
250–300 ml | plnotučného mléka, |
pokojové teploty | |
55 g | másla, pokojové teploty |
3 | žloutky |
2 | lžíce krupicového cukru |
½ | lžičky soli |
špetka skořice | |
rostlinný olej na smažení | |
Na vanilkový cukr na obalení | |
---|---|
250 g | krupicového cukru |
2 | špetky soli |
1 | vanilkový lusk |
Postup přípravy
V misce promíchám 2 lžíce teplé vody s droždím a počkám, až vzejde kvásek. Trvá to asi 5 minut.
Ve velké míse smíchám kvásek, mouku, mléko, máslo, žloutky, cukr, sůl a skořici. Pak buď v robotu, nebo ručně uhnětu těsto tak, aby bylo měkké a lepivé. Pokud by bylo lepivé moc, přidám ještě trochu mouky. Těsto lehce popráším moukou, zakryju ho potravinářskou fólií a utěrkou a na teplém místě ho nechám kynout tak dlouho, až zdvojnásobí svůj objem. Bude to trvat 1,5–2 hodiny.
Těsto vyklopím na lehce pomoučněnou pracovní plochu a válečkem ho vyválím na asi 1 cm silnou placku. Z ní skleničkou nebo kulatým vykrajovátkem o průměru asi 5 centimetrů vykrajuju koblížky. Ty pak přesunu na plech lehce vysypaný moukou, zakryju je utěrkou a nechám ještě 30 minut kynout. Zbylé těsto můžu znovu vyválet a vykrájet další koblížky, ale už budou trochu tužší, protože se do nich dostane víc mouky.
Zatímco koblížky kynou, promíchám v míse cukr a sůl. Vanilkový lusk ostrým nožem podélně rozříznu a hranou nože vyškrábu všechna semínka. Ta pak přidám k cukru a soli a prsty vše důkladně promíchám.
Do širokého kastrolu nebo do pánve s vyšším okrajem naliju olej do výšky asi 6 centimetrů a nechám ho rozehřát. Postupně v něm smažím koblížky vždy minutu z každé strany. Hned jak je vyndám z pánve, obalím je ve vanilkovém cukru a pak je přesunu na papírovou utěrku a nechám vychladnout.
Věrnostní program
MŮJ ALBERT
APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE
Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.
Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.
INSPIRACE
SEZNAM
ZA NÁKUPY