×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Koblihy
nad 60 minut , Snídaně , Náročné , Česká ,

Koblihy

Co budu potřebovat

30 g droždí
500 g hladké nebo polohrubé mouky
40 g krupicového cukru
250 ml vlažného mléka
40 g másla
4 žloutky
3 lžíce rumu
špetka soli
200 g zavařeniny
250 ml oleje
moučkový cukr

Jak na to?

Droždí rozdrobím do hrnečku, přidám lžíci cukru, zaliju trochou vlažného mléka, rozmíchám a nechám na teplém místě vzejít kvásek. Trvá to asi čtvrt hodiny. Mezitím v míse utřu do pěny máslo se zbylým cukrem a postupně vtírám žloutky. Do žluté pěny vliju vykypělé droždí, rum, přidám sůl, mouku a mléko. V robotu nebo ručně důkladně a trpělivě vypracuju hladké a vláčné těsto. Těsto v míse posypu moukou, přikryju utěrkou a nechám v teple kynout asi hodinu. Pomoučím si vál a vyválím z těsta asi centimetr silnou placku. Na polovině placky naznačím skleničkou tvar koblihy, doprostřed každého kolečka dám lžičkou trochu zavařeniny. Z druhé poloviny placky kolečka vykrojím a přiložím je na naznačená kolečka se zavařeninou. Teprve teď obě kolečka najednou skleničkou vykrojím. Koblihy dám na utěrku, lehce popráším moukou, přikryju další teplou utěrkou a nechám čtvrt hodiny kynout. Zbylé těsto po vykrajování znovu rozválím a opakuju postup. V menším a hlubším kastrolu rozehřeju olej, hodím do něj drobek těsta, a jestli zasyčí, je dostatečně zahřátý. Do rozpáleného tuku koblihy vkládám opatrně, na chvilinku je přikryju poklicí, pak odkryju a otočím je. Snažím se udržet stále stejnou teplotu tuku a za 5 minut by koblihy měly být zlatavé. Pokládám je na papírové utěrky, aby se zbavily přebytečného tuku. Nakonec je na míse pocukruju.

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

  • Domácí borůvkový džem

    Zavařeniny nad 60 minut
  • Jahodový džem s vanilkou

    Zavařeniny 30 minut
  • Višňová marmeláda s kapkou rumu

    Zavařeniny nad 60 minut